Æd julen ind

Bornholm byder på alt godt til ganen lige fra karameller til lækker mad. I julen er der ekstra mange fristelser

Ikke et besøg i Svaneke uden et besøg på byens bryghus. Her kan du købe smagsprøver af husets bryg. (Foto: Peter Bejder)
Ikke et besøg i Svaneke uden et besøg på byens bryghus. Her kan du købe smagsprøver af husets bryg. (Foto: Peter Bejder)

Når du er mæt af alle Bornholms vinter-aktiviteter, og sulten trænger sig på, er det tid at rette blikket mod maden. Tidens trend er jo, at den mad, vi spiser, skal have en historie.

Som spisende skal vi vide, hvad der er sket fra jord til bord. Vi skal have noget at vide om råvarerne, hvilken gård eller producent de kommer fra, og hvordan de er sat sammen til det helt specielle måltid.

Den trend passer Bornholm endog meget fint ind i. Så når du er på øen, vil det da være dumt ikke at købe ind til den julefrokost, du alligevel skal holde, når du kommer hjem.

Røgerier byder sig til med røgede sild, laks, makrel, rejer, muslinger og andet godt fra havet. Lige til at sætte på bordet, når du kommer hjem. Øllet skal naturligvis være fra Svaneke Bryghus og snapsen Bornholmer Akvavit. Læg også de berømte bornholmske rugkiks, der har været fremstillet siden 1924, i indkøbskurven.

Til den søde tand
Midt i Gudhjem ligger en butik, som både i stil og smag egentlig minder meget mere om England end Bornholm. Og det er der en god forklaring på.

- For fem-seks år siden fik jeg en vild lyst til min engelske bedstemors hjemmelavede karameller. Så fik jeg den skøre idé selv at lave karamellerne og begynde eget karamelkogeri, fortæller Anna Niberg-Zehngraff.

I dag har hun sammen med sin mand en af øens mest succesrige firmaer, Karamel Kompagniet.

Og det går så godt, at Karamel Kompagniet har boder i Tivoli til Halloween og jul. Hvis du mangler en mandelgave, værtindegave eller en anderledes julegave, er de hjemmelavede karameller et suverænt bud.

Smukke indpakninger og æsker som på farmors tid, og så kan man samtidig kaste et blik ud i baglokalet, hvor de gamle, men velfungerende karamelmaskiner står.

Og nej, de bløde karameller hænger ikke fast i tænderne, så du behøver ikke ile til tandlægen, når du vender hjem fra Bornholm.

I madglædens tegn
I de senere år er der dukket et væld af gode restauranter op på klippeøen. En dag i madens tegn kan passende se sådan ud:

Brunch, der ikke ligner alle de andres, på Gastronomen på Store Torvegade 29 i Rønne, hvor kokken Lars Aabech laver spændende mad.

Frokosten indtages på Restaurant Svaneke Bryghus på torvet i Svaneke. Her er masser af gode frokostretter, og du kan snuppe lokal og velskænket øl til. Vælg de fem smagsprøver, så du får et godt indtryk af Bryghusets kunnen.

Slut dagen af på en af Bornholms mest spændende restauranter, Jantzens Fristelser fra 2008, der ligger ved havnen i Nexø. Glimrende menuer, arrangementer året rundt og særlige juletiltag.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere