Annonce:
Annonce:

CNN-vært: I danskere har det allerhelvedes godt

CNN-værten Richard Quest har i København fundet byernes hellige gral. I fire programmer stiller han skarpt på den danske hovedstad, som han har lutter lovord tilovers for

CNN-værten Richard Quest har netop besøgt København. Og han er ikke i tvivl. Danskerne er verdens lykkeligste folkefærd. (Foto: CNN)
CNN-værten Richard Quest har netop besøgt København. Og han er ikke i tvivl. Danskerne er verdens lykkeligste folkefærd. (Foto: CNN)
Annonce:
Følg Ferie

- Ha! Der har du det. Du vil netop ikke ændre ret meget, triumferer CNN-værten Richard Quest.

- Det er lige sådan, jeg vil slutte min programserie: 'The inhabitants doesn't want to change a lot. Richard Quest, CNN, Copenhagen.'

Den 49-årige højt profilerede tv-vært, der bliver fulgt af millioner af seere, når 'Quest Means Business' fem dage om ugen bliver sendt fra London, er netop nu i København.

Her interviewer han en række danske beslutningstagere som eksempelvis overborgmester Frank Jensen, klimaminister Lykke Friis, Tivoli-direktør Lars Liebst, Vestas-direktør Ditlev Engel og arkitekt Bjarke Ingels.

Men tv-værtens udbrud kommer, efter at han har spurgt journalisten fra ekstrabladet.dk/ferie om, hvad han egentlig ville ændre ved København, for at hans datter kan vokse op i den bedst mulige by.

Annonce:

- Not a lot, gentager han. Det er det svar, jeg har hørt igen og igen fra de mennesker, der bor her. Og det gør jer enestående i verden. I har en fantastisk by, I virkelig skal passe på.

LÆS OGSÅ: CNN-vært anholdt med narko og sexlegetøj

København 3.0
Og han mener det i den grad alvorligt. For CNN vil i serien 'Future Cities' sende i alt fire udsendelser om den danske hovedstad, som ifølge Quest er noget helt særligt. For mens storbyer over hele verden er i gang med at bygge cykelstier og tale om genbrug og bæredygtighed, så er det hele allerede en integreret del af den københavnske livsstil.

- Jeg er så træt af at høre om alt det pis med byer, der vil være nytænkende og visionære.

- Mens andre taler om at genbruge, gør I det bare. Men andre taler stolpe op og stolpe ned om at bygge cykelstier, kører I på dem. I er allerede version 3.0, siger Richard Quest med netop det engagement, der kendetegner hans mange tv-optrædener.

Annonce:

Og noget af det, der kendetegner os, er, at vi formår at gøre miljøvenlighed og bæredygtighed til en god forretning. Og at det netop er derfor, CNNs business-journalist valgte København.

- I kører ikke på cykel, fordi I vil gøre noget for miljøet, men fordi det er nemmere og hurtigere. I prøver ikke at redde planeten, når I cykler på arbejde. I gør det, fordi det skal gøre livet bedre, ikke fordi det er godt for miljøet eller andre ting.

LÆS OGSÅ: CNN: København er fremtidens by

- I danskere er lykkelige
Vi danskere synes selv, at vi er et befokning bestående af klynkere og brokrøve. Men sidste år fremgik det som bekendt af en undersøgelse, at vi er verdens lykkeligste folkefærd. Og selv om vi næppe alle sammen hver dag cykler rundt på Christianiacykler og gnaver økologiske rodfrugter fra det nye nordiske køkken med fjogede smil på læben, så er lykken rent faktisk til at iagttage - i hvert fald ifølge Richard Quest.

Annonce:

- Når man går rundt i København, ser man ikke vrede mennesker. Man ser ikke den samme grad af hidsighed, som man hele tiden støder på i London eller New York. Folk skynder sig ikke lige så meget. Selvfølgelig er der undtagelser. Men folk virker som om, de er tilfredse med at bo her og har fundet sig til ro med det, samfundet kan tilbyde.

- Og jeg ved godt, det er let at sige, at København er et rart sted. I har jo masser af udfordringer. I har broen til Sverige. I har en høj skatteprocent. I har et dyrt velfærdssystem. I har integrationsspørgsmål. Men på trods af disse udfordringer, har I et overordnet ønske om at beskytte det system, I har.

- Jeg ved, at du sikkert kan nævne tusindvis af ting, der kunne bliver bedre. Men hvis du ser på disse emner og sammenligner med, hvordan andre lande tackler deres problemer, så skal I vide, at I har det allerhelvedes godt, understreger Richard Quest, der med op imod 300 rejsedage om året i en pæn del af sine omkring 20 år som journalist, har besøgt flere byer, end de fleste anede eksisterede.

Danskere brokker sig ikke (!)
Men noget må der da kunne ændres på i denne lykkens by fuld af smukke mennesker på cykler?

Annonce:

- Hvis jeg endelig skal nævne noget, der kunne være anderledes, så er det nok, at alt er så pænt. Hvor er ekstremerne? Hvor er vreden? Hvor er passionen? Men sådan er det her i Skandinavien. Alle er så tolerante og kommer godt ud af det med hinanden. I ser altid tingene fra begge sider. Hvad blev der af et godt gammeldags skænderi, spørger tv-værten, der egentlig ikke synes, at vi skal tage ved lære af andre.

Heller ikke når det gælder brok. For lidt overraskende (for i hvert fald journalisten) finder han det behageligt, at danskerne ikke hele tiden beklager sig over, hvor dyre tingene er blevet. Vi accepterer bare, at alting koster. Også når skatten skal betales.

- I London bestiller folk ikke andet end at beklage sig over de stigende priser, konstaterer Quest og minder om, at vi har et system, der er værd at passe på.

- I har et førsteklasses sundheds- og uddannelsessystem og stort set ingen korruption. Er I parate til at beskytte dette system uanset, hvad det koster? Vil I beskytte det med jeres liv?

- I har et års barsel, I har flere cykler end indbyggere, I har en højere levestandard end nogen andre steder i verden. Så skal I også være parate til at acceptere, at I betaler en høj pris for det.

Læs også Richard Quests blog

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: