Eventyrlig camping i Odsherred

Odsherreds toppede istidslandskab er spækket med flot natur og spændende kulturhistorie. Og som camperende er man på første parket til flotte naturoplevelser

Sejerøbugten i Odsherred har strande for enhver smag. (Foto: Mads Fleckner)
Sejerøbugten i Odsherred har strande for enhver smag. (Foto: Mads Fleckner)

Danmark går normalt for at være fladt. Men Odsherred er en undtagelse. For den sidste istid, der har sat sit umiskendelige præg på naturen her, garanterer gode naturopleveæser, hvad enten man er til vandring, vandsjov eller storslået udsigt over hav og skov.

Og ved Sandopperne Camping for foden af Vejrhøj og Dragsholm Slot er der gode muigheder for at opleve dette. Campingpladsen ligger ved et vadehavsområde, hvor der er fuglereservat i den sydvestlige ende og lavvandet strand med blåt flag på den anden.

Her er der gode muligheder for at flyve med drage eller dyrke kitesurfing grundet de store flade vidder med tidevand. Selve campingpladsen ligger smukt ud til bugten, med masser af muligheder for afstikkere til Odsherreds seværdigheder.

Geologisk print af istiden
Det, der gør områdets natur smuk, er især det rige og varierede landskab med kystbugter, bakkekamme, overdrev og engdrag. Variationen og højdedragene er skabt af den sidste istid for 15.000 år siden, da isen lå som en massiv kappe over sjælland. Derfor er området også en pædagogisk perle, hvis man vil forstå, hvordan isen skabte Danmark for 15.000 år siden.

Det gør Odsherred Kommune også et stort nummer ud af. Med navnet GeoPark Odsherred brander kommunen området og forsøger at blive optaget i FN’s naturbeskyttelsesprogram under UNESCO.

Sandobberne Camping ved foden af Vejrhøj. (Foto: Jens Jørgen Larsen)
Sandobberne Camping ved foden af Vejrhøj. (Foto: Jens Jørgen Larsen)

Storslået udsigt fra Vejrhøj
Områdets højeste højdedrag er bronzealderhøjen Vejrhøj, der er Sjællands næsthøjeste punkt og rejser sig 123 meter over havets overflade. Højden er selvsagt beskeden, for dem der har været i Alperne, men ikke desto mindre er udsigten storslået og højen et besøg værd.

Mod vest har man udsigt over Sejerøbugten fra Kalundborg og Asnæs i syd og Sjællands Odde i nord. I bugten ligger Sejerø og Nekselø med Samsø i baggrunden. Og i klart vejr kan man skimte Mols Bjerge i Jylland. Mod øst har man udsigt ind over Sjælland over den inddæmmede lammefjord. Ude i det fjerne kan man skimte tvillingetårnene på Roskilde Domkirke.

Den menneskeskabte høj stammer fra bronzealderen og ligger på en bakkekam skabt af istidens gletchere. Det må have haft stor symbolsk betydning at være stedt til hvile her på første parket med udsigten til bugten på den ene side og den endnu ikke inddæmmede fjord på den anden side midt på den smalle landtanges højeste punkt.

Se også: Her er Danmarks sjoveste strande

Man kommer der til fra Kalundborgvej, hvor der er en afkørsel ad Kolåsvej, der fører ind til den lille by Vindekilde for foden af bakkekammen. Her kan man parkere bilen for foden af Vejrhøj skov, og vandre op mod højdedraget gennem Vejrhøjskoven. Den sidste del af ruten er en trampesti henover en mark.

Man kan også komme dertil fra Vindekilde Strandvej, der løber langs kysten, hvor man skal dreje af ved Kårupvej. Der er skilte, der viser vej. Endvidere er der en stor radiomast, der rager op i landskabet og ses fra alle sider.

Området ved Sejerøbugten har adskillige andre bronzealderhøje, og vores forfædre har sørget for, at de alle ligger placeret på højdedrag, så man som besøgende er garanteret en fortræffelig udsigt. Blandt andet ligger de 90 meter høje Orehøjene et stenkast nord fra Vejrhøj, hvor der også både er udsigt ud over bugten og øerne og ind over Kårup skov.

Bronzealderhøjen Vejrhøj er Sjællands næsthøjeste punkt og rejser sig 123 meter over havets overflade. Mod vest har man udsigt over Sejerøbugten fra Kalundborg og Asnæs i syd til Sjællands Odde i nord. (Foto: Morten Langkilde)
Bronzealderhøjen Vejrhøj er Sjællands næsthøjeste punkt og rejser sig 123 meter over havets overflade. Mod vest har man udsigt over Sejerøbugten fra Kalundborg og Asnæs i syd til Sjællands Odde i nord. (Foto: Morten Langkilde)

Golf med udsigt over lammefjorden
Hvis man holder af at slå små hvide bolde ud over vidderne, og samtidig holder af smukke naturomgivelser er Dragsholm Golfkub et slag værd. Her kan du få et slag golf med udsigt over lammefjorden, og bagefter nyde en forfriskning i den tilhørende restaurant, der har panoramavinduer og veranda. Et stenkast derfra i Fårevejle Kirkeby ligger Fårevejle Golfhotel, hvor man kan hvile ud mellem slagene. Odsherred har to andre golfbaner: Mensalgaard Golfklub på Sjællands Odde og Odsherred Golfklub ved Højby.

Blandt kreaturer og kanoner på Vesterlyngen
Der er også lavland i Odsherred. Vesterlyngen syd for Hvansø er et lyngområde med fritgående heste og køer med udsigt til Nekseløbugten og Nekselø. Og området – der lejlighedsvist bruges som militært skydeterræn – er let at komme til og færdes i, hvad enten man er i bil, på cykel, eller på gåben.

Ved kysten er der en kilometerlang, badevenlig sandstrand, og resten af området er en lavtliggende strandeng med spredte klitter og lavtvoksende buske, kanaler og vandhuller. Et godt sted at tage madkurv med og lege gemmeleg med børnene og få sig en dukkert.

Vesterlyng syd-vest for Havnsø er en lavtliggende strandeng med spredte klitter og lavtvoksende buske, kanaler og vandhuller. (Foto: Liv Carlé Mortensen)
Vesterlyng syd-vest for Havnsø er en lavtliggende strandeng med spredte klitter og lavtvoksende buske, kanaler og vandhuller. (Foto: Liv Carlé Mortensen)

Et smut til Nekselø og Sejerø
Hvis man gerne vil ud på Sejerøbugtens to øer Nekselø og Sejrø, kan man tage en færge ud til dem fra den lille havneby Havnsø. Nekselø er den mindste af øerne. Den er blot to kilometer lang og har 26 indbyggere. Øen er fredet som naturreservat, hvor der på den sydlige side findes et fuglereservat.

I forhold til øens beskedne kvadratkilometer, er der stor variation i naturen og faunaen. Øens vestlige side har stejle og snoede kystskråninger, og her findes den fredede klokkefrø, som kun findes her i Danmark. Der er dagligt syv afgange til øen fra Havnsø i sommerperioden, og der findes to smukke vandreruter, der gør den velegnet til en dagsudflugt. En bilet tur/retur koster 75 kr. for en voksen og 35 kr. for et barn.

Se også: Temarejser er toppen

Sejerø er noget større med sine 12 kilometer, og har 403 indbyggere. Der er fem afgange dagligt fra til øen fra Havnsø, der tur/retur koster 135 kr. for en voksenbillet og 65 kr. for et barn. Øens store by hedder Sejerby, der ligger idyllisk ved havnen, og også her kan man få flotte naturoplevelser med højdedrag og buede kyster.

Og sejlere kan opleve det helt specielle fænomen, at der ved øens sydlige rev, der raver to kilometer ud i havet lige under vandoverfladen – kan være fuldkommen blikstille på den ene side, mens der kan være hård bølgegang på den anden.

Nekselø er to kilometer lang og har 26 indbyggere. Øen er fredet som naturreservat med stor variation i naturen, og har to smukke vandreruter, der gør den velegnet til en dagsudflugt. Her er det øens vestlige side med stejle og snoede kystskråninger. (Foto: H & J Wahlstrøm)
Nekselø er to kilometer lang og har 26 indbyggere. Øen er fredet som naturreservat med stor variation i naturen, og har to smukke vandreruter, der gør den velegnet til en dagsudflugt. Her er det øens vestlige side med stejle og snoede kystskråninger. (Foto: H & J Wahlstrøm)

Kunstnerne i Odsherred
Ligesom Skagen tiltrak danske kunstmalere på grund af lyset og havet, tiltrak Odsherred også sine egne kunstnere, der gennem 200 år har gengivet det kuperede istidslandskab. I disse billeder kan man følge udviklingen i dansk landskabsmaleri fra guldalderen og frem.

Det er dog egnens malere fra 1930’erne og frem, der blev mest kendte, og som kan ses rundt omkring på Odsherreds kunstmuseer – herunder den legendariske Swane-familie. Kunsterne, der slog sig ned her kom til at gå under betegnelsen Odsherredsmalerne og blev den fjerde og yngste af de fire store kunstnerkolonier i Danmark næstefter Skagensmalerne, Fynbomalerne og Bornholmsmalerne.

Se også: Aktiv ferie: Højt humør på højskole

Blandt andet boede skulptøren Johannes Hansen her, der har lavet bronzeskulpturen ved Dronning Louises Bro i København af en ung bekymret mand med hovedet i sine hænder siddende overfor en ung kvinde.

På en række kunstmuseer i Odsherred kan man stifte bekendtskab med både ældre og nyere Odsherredsmalere. Herunder Odsherreds Kunstmuseum Det Hvide Hus i Asnæs og Malergården fra 1935 ved Grevinge, der var hjem for mange af Swane-familiens medlemmer – ikke mindst maleren Sigurd Swane selv. Her kan der ses motiver fra Odsherred.

1 af 12 Nekseløbugten er en mindre bugt inde i Sejerøbugten, der strækker sig fra Havnsø i syd til Ordrup Næs i nord. Her Nekselø i baggrunden. (Foto: Mads Fleckner)
2 af 12 Nekseløbugten med Nekselø i det fjerne. (Foto: Mads Fleckner)
3 af 12 Stranden ved Kårup Skov med højdedragene og Vejrhøj i baggrunden. (Foto: Mads Fleckner)
4 af 12 Odsherreds kyststrækninger er bugtede med varierende strande. I baggrunden Vindekilde Strandvej. (Foto: Mads Fleckner)
5 af 12 Dragsholm Slot i Odsherred, hvor den skotske adelsmand James Hepburn alias Jarlen af Bothwell endte sine dage sindssyg som som statsfange efter fem års fangenskab i 1578. (Foto: Torben Stroyer)
6 af 12 På Dragsholm Golfkubs golfbane kan man kombinere spillet med en smuk naturoplevelse. Her er der udsigt over den inddæmmede Lammefjord. (Foto: Mads Fleckner)
7 af 12 Odsherred er fyldt med minder fra fortiden - ikke mindst gravhøje, der ofte kan ligge på private grunde og er fredede. (Foto: Mads Fleckner)
8 af 12 Udsigt nedenfor Vejrhøj mod Havnsø og Sanddobberne. (Foro: Mads Fleckner)
9 af 12 Kysten ved Kårup Skov og Ordrup Næs med Havnsø og Sandobberne i baggrunden. (Foto: Mads Fleckner)
10 af 12 Udsigt fra Odsherreds højdedrag ud over bugten med Nekselø i baggrunden. (Foto: Mads Fleckner)
11 af 12 Ordrup Næs - der her stikker ud i baggrunden - er den nordligste del af Nekseløbugten. (Foto: Mads Fleckner)
12 af 12 Sejerøbugten i Odsherred har strande for enhver smag. (Foto: Mads Fleckner)
0 kommentarer
Vis kommentarer