Skagen er på toppen hele året

Danmarks nordligste udkant byder på mere end kølig rosé i Hellerup-ugen - der er masser at komme efter, også om vinteren

Uanset hvornår du besøger toppen af Danmark, er byen aldrig helt død, og skagboerne mener selv, at det er på disse tider af året, byen viser sit rigtige ansigt. (Foto: Turisthus Nord)
Uanset hvornår du besøger toppen af Danmark, er byen aldrig helt død, og skagboerne mener selv, at det er på disse tider af året, byen viser sit rigtige ansigt. (Foto: Turisthus Nord)

Kunstmaleren har travlt, for solen er ved at gå ned over de to have, og han skal nå at få malet alle nuancerne på lærredet, før de forsvinder fra himlen. I den anden ende af byen har et nyforelsket par lige sat sig til rette på den livlige Jakobs Café. Samtidig er en familie ved at sige farvel til bamserne på Skagen Bamsemuseum.

Læs også: Julen varer længe i år

Godt nok er gaderne lidt mindre fyldte en sen efterårsdag sammenlignet med i uge 29, hvor de omkring 8400 faste indbyggere får besøg, så der i alt er omkring 45.000 mennesker i Skagen. Uanset hvornår du besøger toppen af Danmark, er byen aldrig helt død, og skagboerne mener selv, at det er på disse tider af året, byen viser sit rigtige ansigt.

Selv på en almindelig dag uden for turistsæsonnen er der flere arrangementer, der kan sætte kulør på dagen. Særligt i år. Skagen fejrer nemlig 600-års købstadsjubilæum, og derfor er der i år ekstra mange arrangementer og events – også i julen, hvor du kan opleve alt fra musik, sang, historiske gudstjenester, udstillinger, events, foredrag og meget andet.

Råd til rejsen:

Spisesteder
Slagter Munch er et must at slå et slag ind forbi, når du er i Skagen. Efter 100 år som familiedrevet virksomhed, er Slagter Munch et etableret og respekteret navn i Skagen. Hos ham kan du vælge mellem 50 forskellige spegepølser, og slagterens Skagen Skinke er kendt og berømmet i hele landet og findes på menukort på forskellige fine restauranter.

Med udsigt til Grenen og de to have, kan du ikke andet end at nyde oplevelsen på Restaurant De 2 Have. Smagsoplevelsen er ekstra god, fordi de fleste af råvarerne er plukket lige uden for vinduet.

Læs også: Jul i Tivoli - en dyr fornøjelse

Ruths Hotel er et af Gammel Skagens mest populære spisesteder. Her får du lækker fransk gourmetmad, og efter maden kan du bare trille op i seng på Ruths Hotel, som restauranten er en del af.

Jakobs Café og Restaurant er kendt blandt turister fra både indland og udland. Stedet ligger i hjertet af gågaden og har åbent alle dage. Det er indtil videre blevet til over 4700 åbningsdage i træk.

Bo godt
Er du til overnatningen på en kro, et vandrehjem, Bed & Breakfast, campingplads, feriehus, hotel eller hotellejlighed? Foretrækker du ophold midt i byen eller i naturen? Uanset hvad du er til, har Skagen den overnatningsform, du søger. Og der er noget for alle pengepungestørrelser.

Mere info på:

www.skagen.dk

www.skagenferie.dk

www.skagenferiehusudlejning.dk

Transport:
I bil tager det ca. 5 timer at køre til Skagen fra København

Fra Odense kan du tilbagelægge vejen til Skagen på ca. 3 timer og 40 minutter.

Du kan køre i bil fra Aarhus til Skagen på ca. to og en halv time.

Er du med det offentlige, kan du tage et intercitytog til Frederikshavn, hvor du skal skifte til lokalbanen. Fotokredit: Turisthus Nord

Udendørs oplevelser:

Byvandringer
På en byvandring i Østerby bliver du klogere på historien bag Skagen Havn, som er en af Danmarks førende fiskerihavne, på skagboernes traditioner og på skagensmalerne.

På en kirkegårdsvandring ser du betydningsfulde menneskers gravsteder og får indblik i, hvad disse mennesker har betydet for Skagens historie.

Du kan også tage på bunkertur, hvor du får historien om alle de bunkere, der ligger ved Skagens kyststrækninger.

I Vesterby kan du gå på opdagelse i fiskernes røde skurby. Her møder du en fisker, der nok gerne fortæller anekdoter fra alle sine timer til havs. Tilmelding via Skagens Turistbureau.

Skagenhuse
Skagens lys og natur er unik og har gennem tiderne tiltrukket mange kunstnere. Som en kædereaktion tiltrak kunstnerne arkitekterne. De skabte charmerende, gule huse med hvide sidetagsten, der pynter som blonder på kjolekanten. Selv om alle huse ligner hinanden, er de alligevel forskellige. Tag en slentretur på de gamle stræder i Østerby og i Vesterby og kig på Skagenhuse skabt af kendte arkitekter som: Ulrik Plesner, Jørn Utzon, Jan Utzon, Thorvald Bindesbøll og Ejnar Borg. Store danskere som Holger Drachmann, Marie og PS Krøyer, Michael og Anna Ancher, Christian X og prinsesse Caroline Mathilde har haft til huse i nogle af de klassiske skagenhuse.

Skagen for fugleelskere
Der er noget særligt ved Skagen, der gør, at der hvert år er omkring 250 forskellige fuglearter, der lægger vejen forbi byen. Faktisk er Skagen det sted i Danmark, hvor der er iagttaget flest fuglearter. I alt cirka 360 ud af landets omkring 465 arter (2010).

Du kan blandt andet være heldig at se en kongeørn, havørn, rød glente, mus-våge, kejseørn, steppehøg, lille tårnfalk og blå glente. Hvert for- og efterår ringmærker ornitologerne omkring 6000 fugle.

600 år som købstad
I 2013 fejrer Skagen, at Erik af Pommern i 1413 gjorde Skagen til købstad. Der er sket meget i løbet af de 600 år, og indbyggertallet er steget fra nogle hundrede til omkring 8400 fastboende.

I middelalderen var Skagen den største by i Vendsyssel, men der var hverken gader eller torve i byen. Dengang bestod byen blot af spredt bebyggelse mellem sandklitterne. Byens største varetegn var en stor fiskerflåde.

Sammen med købmændene sørgede fiskerne for at sætte gang i velstanden i kystbyen. Fiskerne er der stadig, men siden har Skagen også tiltrukket store kunstnere, og byen er blandt andet blevet kendt som skagensmalernes by.

Julearrangementer
I hele december er der masser af hyggelige aktiviteter for hele familien og 8. december åbner julemarkedet Jul i Valhalla. På julemarkedet er der flotte heste, boder, vikinger, sang og fortællinger.

22. december kan du sende børnene på skattejagt, der bliver afholdt i forbindelse med nedlægning af Skagens nye kloakdæksler. Dækslerne er designet med Skagen Købstadsjubilæums byvåben og 'verdenshjørner'. Skattejagten starter kl. 12.00.

Hver adventssøndag i december kan hele familien overvære Den Store Bamse åbne en ny låge af den levende adventskalender på Bamsemuseet. Den Store Bamse får hjælp af to englebørn, og bagefter er der klejner, juletræspyntning og meget mere.Læs mere på www.skagen.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere