Havet er skønt

Juleferien står for døren - hvorfor ikke bruge den på en udflugt til Den Blå Planet?

(Foto: Per Fløng)
(Foto: Per Fløng)

Selv om du ikke fejrer jul i skyggen af et palmetræ, er det ikke ensbetydende med, at du skal snydes for funklende farverige fisk og hygge med dem, du holder af.

Du skal nemlig ikke længere end til Kastrup for at se på fisk i alle afskygninger – et oplagt udflugtmål til de mange helligdage i ferien. Ikke mindst for børn.

Her er der tusindvis af koralfisk, der suser rundt bag ruderne i det store koralrev. Med deres klare orange, gule og blå farver er de svære at få øjnene væk fra. Fisken i naboakvariet er derimod knap så imponerende. Det er faktisk svært at se, at her overhovedet befinder sig en fisk.

Læs også: Her er Englands mest eftertragtede turistmål

Men her bor pjaltefisken, der i sandhed lever op til sit navn. Den er ikke nær så køn som sine naboer og kunne let forveksles med et gråt stykke tang. Fisken gør heller ikke meget væsen af sig selv, da den bølger stille rundt i sit eget akvarium. Det er nok de færreste, der ville gætte på, at stykprisen for denne pjaltefisk ligger på 25.000 kroner.(Foto: Den Blå Planet)
(Foto: Den Blå Planet)


Kælefisk
– Når du besøger Den Blå Planet, skal der gerne være noget for alle sanser. Du skal både kunne se, røre, lugte og høre lydene fra vandet og dyrene, fortæller program- og eventchefen på stedet, Lasse Due Andersen, der har til opgave at planlægge de aktiviteter, der skal gøre de besøgende interesseret i livet i havet.

Hvis du tør, kan du stikke grabberne ned i kæle-akvariet, hvor du kan røre ved krabber, søstjerner og koraller, som lever i de danske farvande. I fire store vandtanke ved siden af kan du prøve, om du kan smage forskel på vandet fra Nordsøen, Kattegat, Øresund og så ferskvand.

Du får ikke slukket tørsten af det salte vand, men til gengæld en fornemmelse af saltindholdet i de forskellige farvande, som fiskene lever i.

Læs også: Hent først julegaverne på hjemturen

I Grotten kan du møde hulefisken. Fisken er født med øjne, men de er med tiden vokset sammen, så fisken nu er blind.

Den blinde hulefisk finder vej igennem vandet ved hjælp af ekko og dens sidelinjesans – du kan trykke på en knap, der ændrer indretningen i akvariet, så du kan se, hvordan fisken uden besvær svømmer udenom de nye forhindringer.

– Hver og én af de over 450 arter i akvarierne er fascinerende og forunderlige for os mennesker. Og vi husker dyrene og deres historier meget bedre, hvis vi selv får lov at interagere med dem. For eksempel når vi trykker på en knap, så vi kan se, hvordan den blinde hellefisk finder vej, forklarer Lasse Due Andersen.

Historier med Hajen Hik
For de mindre børn spiller historiefortællingen en stor rolle, når fiskenes verden skal formidles. Med Hajen Hik, en menneskestørrelse lyseblå haj-maskot, skal de mindste forsøge at finde pudserejerne, der skal børste hammerhajens tunge ren for parasitter og bakterier. Sådan som det også foregår blandt de levende fisk.

En anden børneaktivitet er Søforklaringer, hvor børnene skal gætte, hvad der er fup og fakta om fisken. Umiddelbart var Søforklaringer tænkt som en aktivitet kun for børn. Men det har vist sig at voksne også sniger sig med ind for at høre historierne, fortæller Lasse Due Andersen.

– Vi regnede med, at det kun var børn, der ville være interesserede i vores historiefortællinger om fiskene, men det viser sig, at forældre og bedsteforældre lytter mindst lige så interesserede med, griner han.

I øjeblikket arbejder de på, at der skal være flere af den slags fortællende aktiviteter, så både børn og voksne kan blive klogere på de fascinerende fisk.(Foto: Per Fløng)
(Foto: Per Fløng)


Fiske-kannibalisme
Cirka en gang i timen kaldes der over højtaleren, at der er fodringer af akvariernes mange fisk. For selv om det ikke kun er for underholdningens skyld, er det stadig underholdende at se på.

Du kan f.eks. se ørnerokkerne og de ti hammerhajer blive fodret af dykkere i den kæmpestore oceantank med over fire millioner liter vand, eller du kan gå udendørs og se med når dyrepasserne træner og fodrer de legesyge sæler i bassinet.

En noget mere drabelig fiskefodring foregår to gange dagligt i Amazonasregnskoven. Her skal de kødædende piratfisk nemlig have mad. Piratfiskene ser umiddelbart fredelige ud med deres underbid og stærke orange, guld og grå farver.

Men modsat kæle-akvarierne skal du ikke stikke din arm ned i bassinet, hvis du gerne vil have den med hjem igen. Lasse Due Andersen fortæller, at der er omkring 3000 piratfisk med barberbladsskarpe tænder.

– Men vi ved det faktisk ikke med sikkerhed. Vi har ikke tal på dem, fordi de ofte æder hinanden.

For når piratfiskene bliver fodret, går det tit så stærkt, at de, der er heldige at stå forrest i køen til mad, skal passe på, at de ikke selv ender som føde.

– Tager du et ekstra kik på fiskene, så kan du se at mange har bidemærker eller mangler en lille luns, siger Lasse Due Andersen, og peger på en af piraterne, som har været tæt på at ende sine dage som fodder.

Kunstige koraller
Ude i virkelighedens koralrev lever farverige fisk af forskellige arter side om side. Men her på Den Blå Planet, er det nødvendigt lave moderationer på virkeligheden, forklarer Lasse Due Andersen. Ellers ville nogle fisk lide samme skæbne som piratfiskene.

– Hvis alle fisk og koraller i vores koralrev levede sammen, så ville vi skulle sætte nye fisk og koraller i vores akvarier hver morgen, når vi mødte ind på arbejde, fortæller Lasse Due Andersen.

Læs også: Ide til sommerferien: Lej en sigøjnervogn

I koralrevet er der nemlig fisk, der lever i koraler, fisk, der lever af koraler, og fisk, der lever af fisk.

– Vi har sat glasvægge op inde i akvariet, så nogle bestemte fisk og koraller bliver adskilt. På den måde får vores besøgende det rigtige billede af, hvilke fisk og koraller der lever i et koralrev, men uden at fiskene æder hinanden, smiler eventchefen og afslører, at korallerne i det store oceanakvarium er kunstige af samme grund.

Kunstige koraller eller ej. På et par timer kan du dykke ned under havet og opleve alverdens unikke fisk, du aldrig kommer til at se ved en svømmetur i det virkelige akvarium lige uden for de stjerneformede mure.

0 kommentarer
Vis kommentarer