Scoop på Kroppedal Museum: Kæmpe viking

Kroppedal Museum på Vestegnen i København er en lille perle af et museum. Lige nu udstiller de en kæmpe viking - en udstilling, som Rejseblokken besøgte og kan anbefale

Kæmpemanden fra Taastrup kan opleves på Kroppedal Museum. Foto: Rejseblokken.dk
Kæmpemanden fra Taastrup kan opleves på Kroppedal Museum. Foto: Rejseblokken.dk

Endnu engang slog det mig, hvor mange spændende lokalmuseer der findes i Danmark. Museer, som mange ikke engang har hørt om. Og hånden på hjertet: Jeg havde heller ikke hørt om Kroppedal Museum før denne weekend. Men nu har jeg set vikingudstillingen ‘Finder I noget?’, og tør godt anbefale et besøg. Ikke mindst på grund af kæmpevikingens skelet!

Udstillingens stolthed er nemlig et skelet af en ca. 1,90 meter høj viking, som blev fundet i 2011 i en gravplads i Taastrup. Vikingen har netop fået sin egen flotte trækiste, bygget af folk fra Vikingelandsbyen i Albertslund Kommune. 1,90 meter er ikke en vanvittig højde for en dansk mand i dag, men i vikingetiden var det en usædvanlig højde – gennemsnitsmanden var ca. 1,70 m. – og manden i kisten har været en ordentlig kleppert for 1.200-1.300 år siden.

Farlige bisser

Nu ligger han så der med sine lange ben (knogler) i kisten, og er et betagende syn for os, der har hang til det morbide samt interesse for historie. På væggen har en kunstner malet ham, som han kunne have set ud, da han levede – en imponerende mand med kniv i bæltet og filede tænder. Flere af de vikinger, der er fundet gennem tiden, har furer ridset ind i fortænderne – hvorfor ved man ikke med sikkerhed, men det var formodentlig for at sprede skræk og rædsel, da det kun var mænd, som fik det gjort.

Tilbage til udstillingen: Først og fremmest er den baseret på lokale fund, deraf navnet ‘Finder I noget?’, men det er interessant for alle, uanset hvor i landet man kommer fra. Her er noget for børnene – udklædningskasse med vikingtøj (og jeg må indrømme, at jeg tvang min nevø til at prøve et sæt), mål på væggen, der indikerer gennemsnithøjde for folk i forskellige perioder som jernalderen og vikingetiden, våben og naturligvis skeletterne, for kæmpevikingen er ikke det eneste skelet på Kroppedal Museum.

Og så er der stjerner

Voksne kan blandt andet blive klogere på vikingernes dagligdag og se fund fra den lokale vikingegravplads Snubbekorsgård. Bagefter kan man slentre videre til museets faste udstilling, som rummer noget helt, helt andet: Gamle stjernekikkerter, ure og planetmaskiner kædet sammen med oplysninger om dansk astronomis historie. Naturligvis er Tycho Brahe repræsenteret, men det er først og fremmest astronomen Ole Rømer, der er hovedperson. Museet ligger tæt på hans landobservatorium fra 1704 – eller rettere: resterne af det.

Kroppedal Museum er et lille interessant museum, som man sagtens kan bruge en time eller to på, men så heller ikke mere… Til gengæld er der fri entré, så der er alt at vinde ved et besøg.

Læs også: Ikke bare Danmarks, mens verdens bedste bøfsandwich

Læs også: København: Guide til en dag i filmens verden

0 kommentarer
Vis kommentarer