Den kølige luft kilder i næseborene, mens øjnene langsomt vænner sig til det kraftige morgenlys. Godt nok har min sengekammerat været en skovsnegl, der har efterladt sig et langt spor af slim hen over liggeunderlaget, men det er stadigvæk en formidabel måde at begynde dagen på.
Jeg har overnattet på en af Naturstyrelsens 621 shelterpladser – en ganske simpel form for lejrplads, hvor alle og enhver kan overnatte gratis og nyde godt af den danske natur.
Læs også: Fem gode råd: Sådan får du den billigste charterferie
Og det føles befriende at springe direkte fra soveposen og ud i græsset. Lave havregrød og kaffe i trangia for derefter at proppe soveposen i hylsteret, springe op på cyklen og begive sig ud i et endnu ukendt landskab – på vej mod næste lejrplads.
Her er, hvad du skal vide om friluftslivet, inden du drager ud i naturen.
Planlæg din tur
Naturstyrelsen har på sin hjemmeside udarbejdet et kort ved navn 'Ud i Naturen', som er et godt redskab til at planlægge sin rute. På kortet kan du få overblik over de 621 shelterpladser og faciliteterne, der findes på de forskellige pladser.
Læs også: Tag til Bali - en rigtig paradisø
Desuden kan du se, hvor der er shelterpladser med isætningssteder og landgangssteder, hvis du er i kajak, og du kan også finde cykelruter i Danmark.Det er forskelligt fra plads til plads, om det er muligt at booke en overnatning. Hvis det er muligt, kan du gøre det på Naturstyrelsen hjemmeside under fanen 'Book i Naturen'.
Det skal du medbringe
Medbring så lidt som muligt, men husk:
Sovepose og liggeunderlag.
Toiletpapir og håndsprit, da der som regel ikke er håndvask og sæbe.
Grej til at tænde ild, hvis du vil lave mad over bål, og eventuelt en dolk.
Læs også: Hold påske i Italien
Myggespray, pandelampe, varmt tøj, badetøj, håndklæde og lappegrej, hvis du er på cykel.Service, vandbeholder, et viskestykke og sæbe, hvis du skal være af sted længere end én overnatning, så du kan vaske op undervejs.