Tag til Ribe med hele familien

Danmarks ældste by, Ribe, er også en af Danmarks hyggeligste med oplevelser for alle generationer

Jeg har rejst i mange byer, set og oplevet en del, men en af de oplevelser, der virkelig sidder fast, er en tur i Sydvestjylland. Den nederste del af Jylland er nemlig en samlepakke af aktiviteter og oplevelser, som er værd at pakke ud.

Jeg drog af sted med min mor og min datter, så vi var tre generationer med hver sine behov og interesser, men vi fik hver især opfyldt vores forventninger.

Først og fremmest er der en enestående natur, hvis lige ikke findes mange steder i verden. Og så er folk utrolig imødekommende – og stik imod, hvad man siger om vestjyder, meget snaksalige.

Kulisse til julekalender
Vi slog os ned på Ribe Vandrerhjem, som har udsigt over domkirken og de lave, kønne huse ved vandet. Allerede efter første runde i byen, forelskede vi os alle tre. Der er over 100 fredede huse i den lille by, og det giver næsten en følelse af at vandre rundt i et meget levende Frilandsmuseum.Ribe Domkirke er imponerende både inde og ude. Foto: Karen Seneca
Ribe Domkirke er imponerende både inde og ude. Foto: Karen Seneca


Toppede brosten, bindingsværkshuse og kalkede mure pryder de små gader, der ikke er synderligt ændret i hundredvis af år. En brusende å løber gennem byen, og flere steder kan du betragte den under broer, bag haver og susende igennem en gammel vandmølle. Det er så kønt, at man næsten ikke tror, at det er ægte. Det er, som om Ribe er en kulisse til ’Jul i Gammelby’.

Toppede brosten, bindingsværkshuse og kalkede mure pryder de små gader

Ribe kan ikke mønstre mere end 7000 indbyggere, men der er tydelige spor af fordums stolte tid – blandt andet den gigantiske domkirke, der troner midt i byen. Faktisk kan man se den, uanset hvor man går rundt, da en regel siger, at man ikke må bygge højere, end der er udsigt til domkirken. Og dominerende er den.Landets ældste kro, Weis Stue, har interiør fra 1700-tallet og en madstil fra 80'erne. Foto: Karen Seneca
Landets ældste kro, Weis Stue, har interiør fra 1700-tallet og en madstil fra 80'erne. Foto: Karen Seneca


Min mor, der er bidt af en gal historiker, skulle selvfølgelig se hele herligheden. Og vi gik med hende. Det er faktisk imponerende. Ikke kun på grund af storheden og historien, men også på grund af kunstneren Carl-Henning Pedersens glasmosaikker og kalkmalerier i vilde farver og former.

Kunstmuseet, der ligger i en gammel, smuk herskabsbygning, overraskede os ved at have en masse skatte, blandt andet et af Krøyers mest berømte malerier ’Dåben’. Et plus for forældre er, at der er indrettet en fin lille stue til kunsttrætte børn, hvor de kan tegne og lege, mens de voksne ser sig mætte. Husk endelig at gå ud i haven bagefter – her er en helt Monet-agtig udsigt.

Guidede ture
Hvis du, som vi, går rimelig meget i selvsving over at vandre rundt i Danmarkshistorien, bør du runde landets ældste kro, Weis Stue, med interiør fra 1700-tallet og en madstil fra 80’erne. Er du ikke til rejecocktail og friturestegt camenbert, kan du nøjes med at drikke en af de velsmagende øl fra Ribe Bryghus og spørge om lov til at se de bittesmå værelser ovenpå, som stadig udlejes til turister.

Solbadende sæler
Vadehavet i Vester Vedsted er et must, når du er på disse kanter. Her er en levende udstilling om naturen ved Nationalparken Vadehavet. Udstillingen fanger også børn, fordi den er pædagogisk sat op med udstoppede fugle, fiskenet og et rørebassin, hvor du kan ae en fladfisk eller hilse på en krabbe. Min datter fik lov at stå med en vaskeægte rekord i hånden, nemlig verdens største østers på hele 35,5 cm. Den er spillevende og opført i Guinness Rekordbog.

Du kan ae en fladfisk eller hilse på en krabbe

Vadehavscentret tilbyder guidede ture med naturvejledere, som kan bestilles på deres hjemmeside. Vi fik lederen, Klaus Melbye, med, og jeg kan kun anbefale, at man benytter sig af det tilbud.

Sammen med ham fik vi set en masse, som vi ikke selv ville have opdaget. Og samtidig fik vi viden om området og udpeget alt fra knivmuslinger og hesterejer til nogle af alle de fuglearter, som er på træk her. Børn udstyres med et net, så de selv kan grave efter alle de dyr, der gemmer sig under sandet.

Østers kan man ikke samle om sommeren på grund af faren for bakterier, men resten af året har Vadehavscentret østersture, hvor folk kan jogge ud til østersbankerne og plukke til et helt festmåltid. Hvad, vi så til gengæld, var flere hundrede dovne sæler, der tog solbad på en sandbanke. Godt nok brugte vi kikkert for ikke at forstyrre, men det var et forunderligt syn.

Efter al den natur er det rart at gå rundt og ose på gågaden i Ribe. Butikkerne er helt efter feriebogen med is, hjemmelavet chokolade, brugskunst osv. Hygge med hygge på. Og det kendetegnede i det hele taget vores besøg i sydvest. Det har endda inspireret os til at opleve mere af Danmark – og bedre anbefaling kan man vel næppe give.

Ekstra Bladet Ferie var inviteret af Destination Sydvestjylland.

0 kommentarer
Vis kommentarer