Annonce:
Annonce:

Møns Klint i børnehøjde

Ved Danmarks højeste skrænt knejser bøgetræerne i en natur med sjældne blomster, og på stranden kan enhver finde forstenede dyr

Annonce:
Følg Ferie

Møns Klint er målet for en lille uges ferie, og familien ankommer sammen med et mildt solskinsvejr lige over frokost. Tre kilometer før klinten hæver en sund bøgeskov sig over bakkerne, og børnene er straks ivrige efter at komme igennem den og ned til stranden på den anden side. De har hørt om forsteningerne dernede, og de vil meget gerne finde nogle, de kan vise frem i skolen. 

Stien bugter sig op og ned ad bakke, og mens den nogle steder er så stejl, at den er svær at gå ned ad, så ligger andre dele af den i bunden af en kløft. Både bakkerne og klinten er her, fordi istidens gletsjere har skubbet til landskabet, og isen lagde ikke fingrene imellem. Her er så ujævnt, at mange af skovens søer er næste lige så dybe, som de er brede, og vandrette steder skal man lede længe efter.

Annonce:

Forsteninger på stranden
Skoven åbner sig omkring en stor, diskret bygning og en sort-hvid legeplads med forsteninger og flint som tema. Det er Geocenter Møns Klint, som ligger på kanten af klinten. Lige bag ved legepladsen dykker en trappe med 497 trin ned mod stranden, og børnene vil derned med det samme. Det er forsteningerne, der kalder, og dem må man gerne tage med hjem.

Trappen er af træ, og den går stejlt ned ad i zigzag mellem en snes små platforme. Neden for det sidste trin breder en smal, stenet strand sig til begge sider langs foden af den hvide klint. Bølgerne rasler med små sten nede i vandkanten, mens store sten skurrer under støvlerne højere oppe.

Mellem bølgerne finder tiårige Oliver hurtigt en næsten komplet forstening fra kroppen af en blæksprutte, og han jubler begejstret. Den har form og farve som en bleg lillefinger. Denne type forsteninger kaldes for vættelys, og Oliver finder hurtigt stumper af mange flere. Syvårige Linda finder også blæksprutter, men hun ser dem ude i vandet, før de skyller op. Femårige Alex er derimod tilfreds med at finde sten, der passer til et godt kast ud i bølgerne. 

Annonce:

Længere oppe på stranden ligger der tunge forstenede østersskaller imellem de store sten. Skallerne er hvide og har størrelse og overflade som en croissant.

Geocenter Møns Klint
Vi besøger Geocenter Møsn Klint. Over dets udstilling hænger et gigantisk havuhyre som repræsentant for de store dyr, man har fundet forsteninger efter i klintens kalk. Disse forsteninger er udstillet i oplyste nicher i centrets vægge, så det er nok en god ide at kigge herind, før man går ned på stranden.

Man kan også se de mindste, men samtidig de vigtigste dyr i kalken. Kalken består nemlig af ubegribeligt mange milliarder af skaller fra de mikroskopiske alger coccolitter. De faldt til bunds i metertykke lag i et lækkerlunt hav her for omkring 70 millioner år siden.

Annonce:

En skov af oplevelser
Udenfor er der forskellige aktiviteter, og her slår Lindas frygtløse natur igennem, for hun vil klatre i et af skovens store bøgetræer. Den fornøjelse er med i billetten til Geocentret, så to naturvejledere spænder et sindrigt system af seler og remme på hende og planter en gul hjelm på hendes hoved som kronen på værket. Så kravler hun ubekymret op ad træstammen godt hjulpet af den ene vejleder, som trækker hende op med reb og taljer.

Efter tur bliver mor og far hæftet til kablerne og spadserer ud i luften mellem høje træstammer med kraftige hjerteslag. Her oppefra ser skovbunden på én gang både blød og foruroligende fjern ud.

Ferien ved Møns Klint har været en fælles opdagelsesrejse i en enestående natur og samtidig en tidsrejse tilbage til et forhistorisk Danmark. 

Helt tilbage til den tid, da det vrimlede med blæksprutter og søpindsvin i et tropisk hav, og dinosaurerne vandrede inde på stranden. Og så kan man endda få sine egne souvenirer med hjem i form af 70 millioner år gamle forsteninger i hobetal.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: