Derfor kan du holde vinterferie

Flertallet af danskerne kan i uge syv og otte dase den af på vinterferie. Men det er ikke mange år siden, sagen var en ganske anden

Vi skal faktisk helt frem til begyndelsen af 1990'erne før alle landets kommuner havde indført en samlet vinterferieuge, fortæller skolehistoriker Keld Grinder Hansen. (Foto: Colourbox og privatfoto)
Vi skal faktisk helt frem til begyndelsen af 1990'erne før alle landets kommuner havde indført en samlet vinterferieuge, fortæller skolehistoriker Keld Grinder Hansen. (Foto: Colourbox og privatfoto)

Fra i dag drager en stor del af danskerne på vinterferie, mens andre afholder det i uge otte. Men det er faktisk ikke mange år siden, der slet ikke fandtes vinterferie.

Vinterferie: Her vil vi hen

- Vinterferien er et udtryk for et ændret feriemønster, som slår igennem op gennem 70'erne og specielt fra 80'erne, hvor folk begyndte at tage på vinterferie. Og så er det af en praktisk grund, at man samler den i en bestemt uge. Det er et forsøg på at imødekomme et behov og samtidig undgå, at eleverne er væk uge efter uge, fortæller skolehistoriker Keld Grinder Hansen til Ekstra Bladet.

Ifølge Undervisningsministeriet var danskernes nye lyst til at rejse på skiferie ikke den eneste grund til, at en vinterferie blev efterspurgt. Efter julens hjemlige hygge var der nemlig tale om en lang og mørk tid uden en eneste ferie frem til påsken den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Det var først i begyndelsen af 1990'erne, de sidste kommuner indførte vinterferie.

- Det er ikke en central ferielov, der dikterer, at vi skal holde ferie. Det er kommunerne selv, der beslutter det. Derfor går der så lang tid, og derfor ser vi også, at der både afholdes vinterferie i uge syv og otte, siger Keld Grinder Hansen.

Der er dog ikke tale om, at danskerne begynder at holde mere ferie.

- Det var ikke sådan, at børnene fik en ekstra uges ferie. I stedet omfordelte man den ferie, der var. For eksempel var fridagen på 1. maj oplagt at sløjfe. Fri på Kongens fødselsdag blev også droppet.

- Det sjove er jo i virkeligheden, at der nu er rigtig mange forældre der vælger at holde vinterferie udenfor den officielle vinterferie, fordi det er billigere og de ikke har tid jobmæssigt, siger Keld Grinder Hansen, som ikke selv skal på vinterferie i år.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.