Europas bedste: Se vaskeægte riddere kæmpe på slagmarken

Tag med en tur til middelalderen og se, hvem der bliver kåret som Europas bedste ridder

Foto: Jess Berner Nielsen
Foto: Jess Berner Nielsen

Lansedyst for Europas bedste

Bispens Marked, Spøttrup

Det er ikke hver dag, man får mulighed for at opleve en vaskeægte ridderturnering. Slet ikke når der ovenikøbet kæmpes om titlen som Europas bedste ridder.

Men netop europamesterskaberne i ridderdyst kan man overvære, når middelaldermarkedet Bispens Marked afholdes på Spøttrup Borg fra 25.-30. juli.

Det er niende gang, at der holdes middelaldermarked på Danmarks bedst bevarede middelalderborg, men blot anden gang at markedet er vært for EM i ridderdyst.

Ridderne kommer fra Europa, USA og Canada, men da der er tale om EM, stiller de oversøiske riddere op under europæiske faner.

På Spøttrup Borg kæmper ridderne om at blive Europas bedste. (Foto: Morten Rygaard)
På Spøttrup Borg kæmper ridderne om at blive Europas bedste. (Foto: Morten Rygaard)

De i alt 30 modige riddere kæmper i jernrustninger og ringbrynjer - det er en mundering, der let kan veje op til 30 kilo. Dertil kommer lansen, der er fire meter lang.

Inden ridderne ankommer til Spøttrup, der ligger vest for Skive, har ridderne deltaget i ridderturneringer i deres hjemlande og dermed kvalificeret sig til at deltage i årets EM.

Ridderdysten indledes med en række runder og semifinaler inden finalen fredag den 29. juli.

Når lansedysten er færdig, kan man slå et smut forbi middelalderkroen, hvor skjalde spiller op til aftensmaden. Man kan også lægge vejen forbi de arbejdende værksteder - eksempelvis middelalder-smedjen.

Alle dagene kan man opleve gøgl, musik, middelalderkampsport, ild-show på autentisk middelaldermaner.

Kronborg Slot er Helsingørs mest kendte vartegn. (Foto: Flick/Maria Eklind) Danmark Levende historie: Det skal du se i Hamlets by  

Det koster 125 kroner for voksne at få adgang til Bispens Marked og ridderdysten. Børn mellem 7-17 år får adgang for 75 kroner. Børn under syv år har gratis adgang.

Se mere på: spottrupmiddelalderborg.dk

 

Kædedans, ild og vilde heste

Nysted Middelalderfestival, Nysted

Riddergruppen Ildhesten opfører spektakulære shows. (Foto: Fotoklub Lolland)
Riddergruppen Ildhesten opfører spektakulære shows. (Foto: Fotoklub Lolland)

Danmarks Smukkeste Middelalderfestival. Sådan kalder arrangørerne selv Nysted Middelalderfestival, der løber af stablen fra 5. til 7. august nær ved Aalholm Slot.

Siden Nysted, der ligger på Lollands sydkyst, fejrede sit 600 års jubilæum i 2009, har byen haft sin egen middelalderfestival, der viser, hvordan livet i købstaden var for 600 år siden.

Årets tema er Slaget ved Nysted, og der bliver derfor fyret op for et kæmpe kampshow på turneringsbanen, ligesom riddertruppen Ildhesten opfører vilde shows med lanser, galoperende heste, flabede væbnere og ikke mindst levende ild.

(Foto: AP) Danmark Oplev dinosaurer og istid på tætteste hold  

Der vil være mere end 100 boder og 300 udklædte middelalderfolk, der i værkstederne giver et indblik i middelalderens arbejdsopgaver og levevis på tætteste hold.

På programmet er også bueskydning, middelalderlege og kædedans, som alle gæster kan prøve kræfter med. Melder sulten sig, kan man sætte tænderne i en middelalderpølse og dertil få en kold øl.

Se mere på: nystedmiddelalderfestival.dk

 

Autentisk oplevelse uden ketchup og kaffe

Europæisk Middelalder Festival, Horsens

Der var ingen gafler, plastikkrus eller kaffe i Middelalderen. (Foto: HC/Flickr)
Der var ingen gafler, plastikkrus eller kaffe i Middelalderen. (Foto: HC/Flickr)

Den sidste fredag og lørdag i august tager Europæisk Middelalder Festival dig mere end 500 år tilbage i tiden.

Det er det forhenværende statsfængsel i Horsens - det nuværende Fængslet - der danner rammen om et middelaldermarked med alt, hvad der hører til af musik, ridderturneringer, gøglere, madboder, foredrag, handel og håndværk.

Men selvom der er drilske gøglere på spil, er festivalen ikke kun gøgl og underholdning. Der er nemlig stort fokus på, at festivalen skal være autentisk og dermed afspejle livet i perioden 1350-1536 bedst muligt.

Det betyder, at man på festivalen ikke kan købe en kop kaffe – det drak danskerne nemlig ikke dengang.

Gaflen var heller ikke opfundet endnu, så maden må indtages med ske og kniv eller simpelthen ved at bruge fingrene. Ketchup til pølserne og plastickrus er heller ikke til at opstøve.

Museumscenter Dybbøl Banke skyder med en af landartilleriets feltkanoner, som skal dokumentere deres virkning over for den preussiske styrke i 1864. På centret kan man se de rædselsfulde kampe på både små og store skærme. (Foto: Polfoto) Danmark Historisk skamplet: Ved du hvad der skete i 1864?

Den første festival fandt sted i 1995 i Horsens midtby, men i 2013 rykkede man altså festivalens placering til arealerne udenfor det gamle statsfængsel og i dag er festivalen en af Europas største middelaldermarkeder.

Bodholdere og kunstnerne kommer fra hele Europa, og festivalen har cirka 60.000 gæster fra ind- og udland på de to festivaldage.

Festivalen finder sted 26. og 27. august, og der er gratis entré til hele festivalområdet begge dage.

Se mere på: middelalderfestival.dk

2 kommentarer
Vis kommentarer