Fynske efterårsfristelser

Det fynske efterår frister med oplevelser i både by og natur – vi tester et par af dem

Foto: Flickr/Wilfred Smit
Foto: Flickr/Wilfred Smit

Ridning i Svanninge bakker

Sadlen vugger fra side til side, mens hestene Fengur og Kyndill skridter ud over det gamle landskab, der veksler mellem skov og åbent terræn med smuk udsigt til efterårsmarker i det kuperede fynske alpeland.

Hestene fra John og Dorthes turridning i Østrup er alle islandske og har et helt særligt temperament, der gør dem specielt velegnede til børn, begyndere og andre uden den store erfaring på hesteryg.

Turene kan skræddersyes individuelt og varer fra blot en time til flere dage.

Regn dog med at komme igen – ikke ti vilde heste kan drive børnene hjem.

Pris: Fra 265 kr.

 

Gorilla Park i Svendborg

Foto: PR
Foto: PR
 

Nedefra ser det måske ikke ud af meget. Men fra tyve meters tænderskærende højde kan man – selv med sikkerhedsbælte – mærke adrenalinet bruse.

I klatreparken Gorilla Park kan vovemodige klatrere udfordre sig selv på otte forskellige wirebaner helt oppe under trækronerne. Her må man tage både armgang, balancegang og Tarzansving i brug, når de otte baner af forskellig sværhedsgrad skal forceres.

Børn fra fire år starter på Baboonbanen, der foregår i halvanden meters højde. De allermest hardcore får rigelig med udfordring på den sværeste bane; King Kong. På Gorillabanen er belønningen en 300 meter lang svævetur med udsigt til bøgeskov i efterårsfarver og det fynske øhav.

Pris (ved online booking): Børn (4-7 år) Kr. 95, junior (8-11 år) Kr. 225, voksen (12 år+) Kr. 275, inkl. fire timers klatring, instruktion samt leje af udstyr.

Se også: Nyt i aarhusiansk oase  

Odense Zoo

Foto: Tina Krarup
Foto: Tina Krarup
 

Kom og vær med, når Odense Zoo laver halloween-retter til dyrene. Besøgende kan følge med ud og servere den for f.eks. dødningehovedeaber og geder.

Eller vent, til dørene lukker, og den sidste dagsgæst har forladt zoo.

Her kan besøgende i efterårsferien nemlig tage med på aftenekspedition i parken og se, hvad der sker hos dyrene efter lukketid.

Besøger du parken i dagstimerne, kan du hoppe på zebratoget fra stoppestedet ved safaricafeen ’Coffee to Go’ midt på Serengetis stepper.

For en flad tyver får du både safaristemning og et hurtigt overblik over dyrene fra de forskellige verdensdele.

Begge fredage i forbindelse med efterårsferien spreder sig desuden en fantastisk stemning i haven, når det hele oplyses af levende lys.

Pris: Voksne (fra 12 år) 150 kr., børn (3-11 år) 85 kr, familien (to voksne og to børn) 420 kr.

 

Danmarks Jernbanemuseum

Foto: Jernbanemuseet
Foto: Jernbanemuseet
 

Man kan næsten mærke dampen og høre konduktørens fløjt, når man bevæger sig ned ad sporet på den mangearmede remise, hvor veterantog i alskens afskygning venter på at fragte rejsende ud i verden på både 1. og 3. klasse.

Her i det gamle værksted kan togelskere og andre nysgerrige kaste sig ud i en levende historie fra de danske skinner.

Der er legerum og en udendørs minitogbane for de mindste. Og I kan også tage med på jagt efter jernbanespøgelser, som mistænkes for at have stjålet museets spejlæg.

Vil du helt tæt på togene, kan du tage også en tur gennem den nyrestaurerede Wagons-Lits-sovevogn fra 1949 eller kigge forbi en model i 1:1 af IC3-toget. På spor 2-3 kan I få et indblik i H.C. Andersens rejser med tog.

Pris: Voksne (fra 14 år) 65 kr., børn (5-13 år) 35 kr., børn (0-4 år) gratis, familie (to voksne, tre børn) 185 kr.

 

Den fynske landsby

Foto: Flickr/Odense Bys Museer
Foto: Flickr/Odense Bys Museer
 

Umiddelbart lyder det måske en smule kedeligt med en fynsk landsby, anno da H.C. Andersen var dreng. Men det er den lille by ikke – I kan bl.a. give en hånd med, når landsbyboerne bager brød, karter uld eller sysler med andet håndværk. Eller hvad med at sætte jer på skolebænken og tage noter med kridt, som man gjorde for to hundrede år siden?

Tidligere kaldte man efterårsferien for Kartoffelferien, og børnene skulle hjælpe til i marken, når de sidste kartofler skulle graves op. I efterårsferien kan du i landsbyen grave dine egne kartofler op, og har du modet, kan du også opleve, hvordan man slagtede en gris.

Gris på gaflen, om end i en noget avanceret udgave, behøver man ikke lede længe efter – Sortebro Kro ligger nemlig i bekvem forlængelse af landsbyens café med udsigt til den gamle skole. Et besøg her ligger i den pebrede ende, men er en mindeværdig belønning.

Pris: 3-69-årige 95 kr., resten gratis.

0 kommentarer
Vis kommentarer