Gratis glæder i fæstningsbyen

Sæt kursen mod Fredericia, hvor ungerne får rig mulighed for at fyre krudtet af i Danmarks største gratis legepark, Den Historiske Miniby eller på byens imponerende fæstningsvolde

Blomster og kanoner. Natur og historie i forening på Fredericias velbevarede fæstningsvolde. (Foto: Ole Olsen, Fredericia Kommune)
Blomster og kanoner. Natur og historie i forening på Fredericias velbevarede fæstningsvolde. (Foto: Ole Olsen, Fredericia Kommune)
Følg Ferie

En tur i en større dansk forlystelsespark for hele familien med entré, is og franske hotdogs.

De fleste forældre kender proceduren: Før man kan nå at sige ’rutsjebanetur’, gløder dankortet, og de første mange hundredekronesedler har forladt kontoen og pengepungen.

Det er sjældent en billig fornøjelse for danske familier at besøge børnevenlige attraktioner herhjemme, men Madsby Legepark i Fredericia udgør en kærkommen undtagelse.

Rejsebureauet banker din bank  

Der er nemlig fri entré til den 75.000 kvadratmeter store, budgetvenlige legeoase, der ligger tæt ved banegården og den historiske bymidte i Fredericia.

Her kan børnene boltre sig i et stort udbud af legeaktiviteter, mens forældrene kan tage en velfortjent slapper på en af bænkene i det grønne område.

 

Tarzanleg og ertebøllefår
Naturligvis kan legeparkens udbud af aktiviteter ikke måle sig med halsbrækkende nyheder fra diverse sommerlande. Tempoet er lidt lavere, men der er aktiviteter til børn i alle aldre.

De helt små vil sikkert synes om den store sandlegeplads, der har et særligt område for de mindste, mens større børn kan prøve kræfter med den populære Tarzanbane, der også er udfordrende nok for de fleste voksne.

De gratis fornøjelser tæller også helårskælkebakken, en mooncarbane med trafiklys, en eventyrgrotte og rævegravene – et stort område med masser af rør, man kan kravle igennem og gemme sig i.

Et særlig populært hjørne i legeparken er dyreområdet, hvor de fleste børn nyder at stifte bekendtskab med papegøjer, marsvin, kaniner, lamaer og jordegern på nærmeste hold.

 

Gamle danske husdyrracer, som landhøns og ertebøllefår, er der også blevet plads til i det store, grønne område, der foruden at være legepark således også er et registreret besøgslandbrug.

Sommersæsonen i Madsby Legepark byder også på gratis underholdning i form af dukketeater, eventyrfortælling, musik og skattejagt.

Men det er dog også i sommerhalvåret, at risikoen for alligevel at skulle have penge op af lommen stiger lidt i parken.

Tag barnebarnet med på yoghurtmejeri  

I de varme måneder kan man nemlig leje en robåd og sejle en lille tur på søen i området eller stige om bord på Madsbytoget, der kører til en anden familievenlig attraktion i Fredericia: Den Historiske Miniby.

Og selvom der ikke længere er tale om gratis glæder, byder udflugten stadig ikke på akutte lommesmerter – en kombineret billet til Madsbytoget t/r og minibyen koster nemlig kun 40 kroner for voksne og 25 kroner for børn.

Blandt de små, fine huse i minibyen kan børnene føle sig som Gulliver på rejse i Lilleputland.

 

Her er der mange detaljer at gå på opdagelse i for både store og små, for husene er imponerende minutiøst opbygget i størrelsesforholdet 1:10. Præcis som Fredericia så ud den 6. juli 1849, da det berømte udfald fra byens fæstning fandt sted.

Her lykkedes det de danske soldater at jage de slesvig-holstenske oprørere på flugt, men som bekendt blev sejren vendt til nederlag allerede i 1864.

Hvert år på datoen bliver sejren markeret med højtidelighed og folkefest i Fredericia, hvor historien bliver vakt til live gennem musik, optog, parader, taler og koncerter.

Atmosfære i byen
Men selv om man besøger byen på andre tider, er der stadig masser af atmosfære at indsnuse på voldanlægget.

Børnene kan udforske legepladser og gamle kanoner, mens forældrene kan nyde de grønne omgivelser og den forrygende udsigt, der er at finde fra voldens østside ud over Lillebælt.

Turen rundt på volden, den flotte udsigt og stranden midt i byen hører også til blandt de gratis glæder i Fredericia.

Mere risikabelt bliver det, hvis man bevæger sig ind i byens gågadeområde inden for voldene.

Her er der naturligvis et rimeligt udvalg af restauranter og butikker. Alt i alt er oddsene for en budgetvenlig børnefamilieudflugt til Fredericia dog ganske gode. Især hvis man også selv tager madpakken med.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+