Hæng ud i skoven

Danmark har et væld af naturoplevelser – og de er helt gratis

En bøf på bål smager himmelsk i naturen – og kulissen fås ikke meget bedre. Foto: Thomas Gösta Svensson
En bøf på bål smager himmelsk i naturen – og kulissen fås ikke meget bedre. Foto: Thomas Gösta Svensson

Bålet lyser den kulsorte skov op. I skæret ligner whiskyen guld på glas – og hverdagens stress og jag er for et øjeblik fjern og ligegyldig.

En nat i naturen er ren eliksir for krop og sjæl. Og det er ikke kun Ekstra Bladets udsendte, der har opdaget den grønne gral.

Friske tal fra Naturstyrelsen afslører, at danskerne er begyndt at storme ud i i naturen. I 2019 var der 210.000 bookninger på en af naturstyrelsens lejrpladser, hvilket er mere end en fordobling i forhold til 2013.

Hertil kommer de over 250 primitive lejrpladser uden shelter, der ikke kan bookes på forhånd.

Sådan booker du

På naturstyrelsens nye side udinaturen.dk finder du en samlet oversigt over, hvor du kan booke shelters - og hvor der ellers er lejrpladser.

Du kan også se omkring 2.000 forskellige vandreruter - og tjekke de over 200 skovområder herhjemme, hvor der er ’fri teltning’.

På forskellige vandre-fora har der været en del kritik af, at udinaturen.dk ikke har formået at få alle steder med – og at kortene ikke er alt for gode.

De anbefaler at supplere din søgning med siden friluftsguiden.dk.

Du kan købe riste, der kan klappes sammen, som du kan medbringe til din bålmad. Foto: Thomas Gösta Svensson
Du kan købe riste, der kan klappes sammen, som du kan medbringe til din bålmad. Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Den øgede popularitet kan også ses i naturstyrelsens bookingsystem, der kan bruges til at bestille et af de primitive træshelters. Her skal du eksempelvis vente til slut november i år, før det igen er muligt at booke et shelter ned til vandet i Boserup Skov ved Roskilde.

Sov i skovbunden

Du må gerne overnatte i skovbunden på Naturstyrelsens arealer - i en sovepose, med et tæppe eller et regnslag eller i en hængekøje i et træ eller lignende - dog uden at beskadige træer, f.eks. deres bark, som især er sårbar om foråret. Hvis du ønsker at sætte et regnslag eller en tarp op, så den får samme funktion som et telt, må det kun ske i skovene med fri teltning eller på en af lejrpladserne.

Læs mere her:

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/

Det er der dog heldigvis råd for: hængekøje. De fylder meget lidt i oppakningen – og giver den ultimative frihed, når du skal sove ude – og der er masser af plads.

Du må du gerne sove på skovbunden eller i hængekøje i alle statens skove. Danmark har herudover også 200 skovområder med 'fri teltning'. Det betyder, at du frit kan sætte et telt op eller komme en tarp over din hængekøje, så så den får samme funktion som et telt.

Foto: Thomas Gösta Svensson
Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Bål i skoven

 • Find ud af om det er tilladt at tænde bål, der hvor du er.
 • Find ud af om du må samle ved fra skovbunden.
 • Tænd aldrig bål hvis det blæser meget.
 • Tænd aldrig bål hvis der er tørt.
 • Tænd aldrig bål hvis ilden kan brede sig.
 • Tænd aldrig bål tæt på buske og træer.
 • Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden.
 • Sluk altid dit bål, når du er færdig med det.

Læs mere her hos Naturstyrelsen:

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/spis-i-naturen/saadan-laver-man-baal/

 

Ekstra Bladets udsendte var ude og og lufte køjen i ugen op til påske, og det kan varmt anbefales.

I de dunkle tiders anledning havde vi flottet os og købt bøffer til den medbragte grillpande. Og en mundfuld mad fra bål efter en hel dags vandring, er lige til Michelin-guiden. Så velbekomme og sov godt derude.

 Foto: Thomas Gösta Svensson
Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Hold afstand

Du må gerne gå en tur i skoven, så længe du holder god afstand til andre og følger anbefalingerne for færdsel i det offentlige rum.

Det er midlertidigt forbudt at samles over ti personer, og myndighederne anbefaler at tage bil, cykel eller bevæge sig til fods, hvis man skal ud i naturen.

Vælg gerne de mindre kendte naturperler, hvor der er færre mennesker, og søg et andet sted hen, hvis der er for mange mennesker det sted, du havde udset dig hjemmefra.

Se mere på coronasmitte.dk.

Kilde: Naturstyrelsen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kom i gang med hængekøje  

Hængekøjer giver den ultimative frihed, når du vandrer. Det kræver kun to stærke træer. Foto: Thomas Gösta Svensson
Hængekøjer giver den ultimative frihed, når du vandrer. Det kræver kun to stærke træer. Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Hængekøjer findes i mange varianter og prisklasser. Det er vigtigt, at du får valgt en, der er lang og bred nok, så du kan ligge komfortabelt. En okay begynderkøje kan sagtens erhverves for en 300-400 kroner.

Vær opmærksom på, om hængekøjen bliver leveret med remme til at hænge den op. Undgå at brug reb, der kan skære sig ind i træets bark.

Du skal naturligvis også have en sovepose, der kan klare den temperatur, du overnatter ude i. For at undgå kulde nedefra kan du enten lægge et underlag i køjen eller investere i en underquilt, der spændes under køjen.

Du kan også forsøge dig med at spænde en gammel sovepose under, hvis du lige vil tjekke hængekøjelivet ud før, du investerer i udstyr.

For at beskytte mod vind og eventuel regn bør du også sætte en tarp (presenning, red.) over hængekøjen. Her kan du købe en, der er designet til formålet, men prisen er også derefter. Du kan dog også købe en billig presenning i et byggemarked til at begynde med.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Vilde Sverige

Foto: Thomas Gösta Svensson
Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Sverige er bare lidt større, lidt vildere og lidt mere gæstfri. Så det kan klart anbefales også at tage nogle ture i de svenske skove, når grænsen på et tidspunkt åbner igen.

I skovene er ’allemandsretten’ gældende. Den betyder kort og godt, at du frit må overnatte i skov eller på uopdyrket jord.

Der gælder dog særlig regler i de mange naturparker, hvor man ofte skal vælge afmærkede områder. Til forskel fra Danmark kan man ikke booke sheltere på forhånd, så det er først til mølle-princippet.

Et godt sted at starte med vandring i Sverige er den over 1000 km lange vandrerute Skåneleden, som kan deles op, som det passer dig.

skaneleden.se og sydsverige.dk finder du kort og værktøjer, så du kan planlægge din rute. Her kan du også se forslag til etaper, indkøbsmuligheder – og hvor du kan finde sheltere og primitive lejrpladser.

Artiklen er blevet opdateret 5. maj med en klarere beskrivelse af reglerne for, hvad man må i de danske skove. 

Bliv inspireret

Facebook har en række grupper for friluftselskere, hvor der kan hentes inspiration, udveksles erfaringer og få gode råd.

Her er nogle af dem:  

 • For os der vandrer  

 • For os der bruger shelter  

 • For os der bruger hængekøje


5 kommentarer
Vis kommentarer