Indbrudstyve er vilde med dette hotel

Arkitekten Poul Henningsen, bedre kendt som PH, tegnede for over 80 år siden Henne Mølle Å Badehotel - en designperle med eksklusivt interiør

Badehotellet falder særdeles godt ind i den omkringliggende natur. (Foto: PR)
Badehotellet falder særdeles godt ind i den omkringliggende natur. (Foto: PR)
Følg Ferie

'Hotellet for verdens ende'.

Betegnelsen er naturligvis en stor overdrivelse, men vendingen falder mig ikke desto mindre ind, da vi langsomt skrumler henad den næsten fire kilometer lange grusvej.

Lyngbeklædt hedelandskab flankerer grusvejen på begge sider, og i det fjerne rejser et par klitter sig. Omsider når vi frem til Henne Mølle Å Badehotel, der ligger ud til Vesterhavet syd for Ringkøbing Fjord.

En gåtur langs Henne Mølle Å er en naturskøn oplevelse. (Foto: Jesper Møller)
En gåtur langs Henne Mølle Å er en naturskøn oplevelse. (Foto: Jesper Møller)
 

Hotellet gør ikke umiddelbart megen væsen af sig. Men det er heller ikke meningen. Da den kendte arkitekt og designer Poul Henningsen – af de fleste kendt som PH – i 1935 tegnede hotellet, var hans vision nemlig at skabe et hotel, der smeltede sammen med det omkringliggende klitlandskab.

Kunne du tænke dig en kyst af beton?  

Det må siges at være lykkedes ganske godt – ikke mindst på grund af de sandfarvede bygninger, der glider fint ind i klitterne. Derudover er senere udvendige renoveringer foretaget så nænsomt, at hotellet i dag i store træk ser ud som ved åbningen for 80 år siden.

Masser af PH-interiør
Hvad hotellet ikke har af åbenlys PH-arv udvendigt, findes til gengæld i rigt mål indendøre. I respekt for stedets arkitekt er både værelser og restauranten udstyret med PH-lamper og PH-stole.

PH-lamper ses overalt på hotellet. Alle er dog ikke originaler. (Foto: PR)
PH-lamper ses overalt på hotellet. Alle er dog ikke originaler. (Foto: PR)
 

En del er dog replikaer, eftersom indbrudstyve tidligere har været på spil og fjernet kostbare originaler.

Da hotellet åbnede i 1936, var der i øvrigt ikke elektricitet, så ideen med lamper designet af PH er kommet til senere med det formål at give badehotellet så meget PH-stil som muligt.

Københavnske rødder

Under en ferie på Vestkysten i 1934 forelskede københavnske Othilia Thorup sig i området omkring Henne Strand. Hun havde altid drømt om at drive et badehotel, og hjemkommet til hovedstaden fik hun sin søster Thekla med på ideen.

Thekla kendte Poul Henningsen (PH), som fik tilbuddet om at tegne hotellet. Den var han med på, og sommeren efter fandt de grunden ved Henne Mølle Å, som de købte, og i juli 1936 åbnede hotellet.

Søstrene drev badehotellet sammen frem til 1948, da Thekla døde. Othilia fortsatte driften frem til sin død i 1954, hvorefter en nevø overtog det. Det blev i familiens eje frem til 1987, hvor fagforeningen Frie Funktionærer købte det. I dag forpagtes og drives hotellet af ægteparret Annemette og Casper Rosendahl.

 

Som besøgende skal du ikke forvente at finde et overdådigt pragtbyggeri med alverdens sofistikerede detaljer. Tværtimod er bygningerne enkelt indrettet i den funktionalistiske stil, som PH holdt af.

Hotellets værelser er et godt eksempel på det. De er ikke voldsomt store, ligesom der ikke er noget ekstravagant eller overflødigt af nogen art. Til gengæld er der, hvad man har brug for.

På 14 ud af de 22 værelser fordobler en lille hems antallet af sovepladser fra to til fire, om end det kræver en vis adræthed at komme op og ikke mindst ned fra hemsen.

På opdagelse blandt kartofler, knogler og kongens pladesamling  

Restaurant i tre niveauer
Enkeltheden afviger for en stund, når det handler om udformningen af hotellets restaurant. Den er nemlig i tre niveauer, fordi den er opført oven på en skrånende klit. Selve indretningen er dog tilbage i det enkle med hvide møbler og vægge, der som alle steder på hotellet er flankeret af blå vinduer og døre. Det blå markerer nærheden til Vesterhavet.

Den flotte restaurant er indrettet i tre forskellige niveauer. (Foto: PR)
Den flotte restaurant er indrettet i tre forskellige niveauer. (Foto: PR)
 

Restauranten rummer en spøjs detalje i form af det store runde vognhjul, der hænger i loftet. Her er der plads til en stribe stearinlys, og inden hotellet fik indlagt el, tog gæsterne om aftenen et stearinlys med sig over på værelset, og næste morgen bragte de det så tilbage igen.

Du spiser særdeles godt i badehotellets restaurant. (Foto: PR)
Du spiser særdeles godt i badehotellets restaurant. (Foto: PR)
 

Restaurantens menukort er heller ikke voldsomt sofistikeret, men til gengæld er kvaliteten helt i top. Med udgangspunkt i friske lokale råvarer fremtryller køkkenet den ene velsmagende ret efter den anden, og hotelrestauranten holder et særdeles højt gastronomisk niveau. En del gæster kommer da også for at spise på restauranten uden at bo på hotellet.

Tæt på stranden
Henne Mølle Å Badehotel har fået sit navn fra åen, der løber tæt på hotellet, og åen er igen opkaldt efter en tidligere mølle.

Badehotellet ligger i yderste klitrække lige der, hvor åen skifter udseende fra en klassisk å med grønne bredder til et vandløb, der borer sig gennem sandet til udløbet i Vesterhavet.

Badehotellet ligger i et fredet område med grønklædte klitter. (Foto: Jesper Møller)
Badehotellet ligger i et fredet område med grønklædte klitter. (Foto: Jesper Møller)
 

Beliggenheden er yderst idyllisk midt i et fredet område, og fra hotellet øverste punkt har du en fremragende udsigt ud over grønklædte klitter, stranden, Vesterhavet samt de enkelte huse, der blev bygget før fredningen.

Fra hotellet er der få minutters gang ned til en bred og dejlig sandstrand. Tre kilometer mod nord ligger den velbesøgte Henne Strand, men ud for hotellet kommer der ikke mange besøgende, så her kan man i perioder opleve at have den lækre strand helt for sig selv.

En gåtur langs åen er også en dejlig og naturskøn oplevelse, og generelt er et ophold på det hyggelige badehotel perfekt for dem, der vil slappe af, nyde den friske vesterhavsluft og spise godt på et hotel, der samtidig rummer et interessant og umiskendeligt PH-præg.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind