- Far, hvorfor hedder det Anden Verdenskrig? Døde alle danskere så i krigen? Havde Hitler ikke nogle venner? Var børnene så ikke i skole? Levede farmor også i Første Verdenskrig?
Spørgelysten hos min seksårige søn var enorm, da hans lærer havde puttet Anden Verdenskrig på skoleskemaet i anledning af Danmarks befrielse 5. maj.
Og i stedet for at give ham nogle kedelige svar, han hurtigt ville glemme, tog vi i stedet rundt og oplevede en lille brøkdel af de mange unikke steder i Danmark, der hver og en bærer på ufattelige historier – og tragedier.
Første Verdenskrig nåede heldigvis aldrig til Danmark, men den efterlod alligevel dybe spor. Det vurderes, at over 6000 danske soldater døde under krigen fra 1914 til 1918 på enten tysk side eller de allieredes, hvilket er langt højere end eksempelvis krigen i 1864 eller Anden Verdenskrig.
Et af de steder, krigen kan fortælles i levende billeder, er på Vestvolden. Et 14 kilometer langt militært voldanlæg bygget i 1888-1892, der strækker sig mellem Avedøre og Utterslev Mose.
Her blev en sikringsstyrke på 50.000 mand indsat under Første Verdenskrig, hvis Danmark skulle blive angrebet.
I dag står mange af de militære bygninger stadig tilbage på den grønne vold, der også er en enestående naturperle med kanal, skov og græssende får. Ekstra Bladets udsendte og sønnike kunne sagtens få en dag til at gå derude i det smukke og spændende terræn med leg og historie på skemaet.
Der er også mulighed for at besøge Ejbybunkeren og Artillerimagasinet, men de er for tiden lukket ned på grund af corona.
Du kan se mere på vestvolden.dk og naturstyrelsen.dk.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Tragedien på Frederiksberg Allé
En af de største tragedier i Danmark under Anden Verdenskrig fandt sted på Frederiksberg Allé 74. Det er også et af de kapitler i historien, der har været sværest at forklare til min seksårige søn.
21. marts 1945 bombede fly fra det britiske Royal Air Force ved en fejl Den Franske Skole. 86 børn og 18 voksne omkom.
Målet var egentlig Shellhuset, hvor det tyske Gestapo havde hovedkvarter, og hvor flere modstandsfolk sad fængslet. Tragedien er i dag markeret på Frederiksberg Allé med et smukt mindesmærke af billedhuggeren Max Andersen.
På Frederiksberg Kirkegård skråt overfor ligger nogle af ofrene begravet. Hvis du vil vide mere, er der på findengrav.dk lavet en hel sektion om, hvor ofrene fra skolen er begravet.
Shellhuset endte også med at blive bombet på den skæbnesvangre dag. Det blev senere genopført – og i dag hænger en mindetavle for de otte modstandsfolk, der mistede livet under angrebet.
Der hænger i dag også en mindeplade på Sønder Boulevard 106. Her døde 11 beboere under angrebet 21. marts 1945, da et af bombeflyene blev beskadiget under togten og tabte sine bomber.
Den ufattelige tragedie blev også for svær at forstå for min søn, da vi talte om den ved mindesmærket på Frederiksberg Allé.
- Far, vi skal ikke snakke mere om det. Man bliver ked af det.
Den smukke Frederiksberg Allé har heldigvis også en af Københavns bedste isbutikker, så historietimen blev afsluttet med en krammer og en ordentlig vaffel.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Snublesten
Et af Europas største kunstprojekter til minde om ofrene for Holocaust er også kommet til Danmark.
Efter en idé fra den tyske kunstner Gunter Demnig, er der indtil videre lagt 12 såkaldte snublesten ud i København de steder, hvor ofrene havde deres sidste bopæl, inden de blev taget til fange af nazisterne.
I dag er der mere end 74.000 snublesten rundt om i Europa.
Du kan se, hvor de ligger i København her.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Mindelunden
Under Anden Verdenskrig blev det militære øvelsesterræn for Svanemøllens kaserne overtaget af tysk militær, der brugte skydebanen til henrettelse af danske modstandsfolk.
I dag er Mindelunden gravplads og mindested for faldne i den danske frihedskamp.
Du kan læse mere her.