Landskab fra istiden: Bestig De Sjællandske Alper

Kun en times kørsel fra København, eller en smuttur med færgen fra Aarhus, ligger Odsherred, der byder på istidslandskaber, skov, strand og Sommerland Sjælland

Med sine 121 meter over havet er Vejrhøj i GeoPark Odsherred Sjællands trediehøjeste punkt. Foto: Morten Langkilde/Polfoto
Med sine 121 meter over havet er Vejrhøj i GeoPark Odsherred Sjællands trediehøjeste punkt. Foto: Morten Langkilde/Polfoto

Er man ikke klar til den helt store tur på bjergvandring i Alperne eller på verdens sneklædte gletsjere, kan Odsherred være et noget billigere og mindre fysisk strabadserende alternativ.

Her i en overskuelig radius fra det hele kan man nå en del på en enkelt dag eller weekend – og tilmed begrænse sit vigtigste udstyr til et par gode travesko eller gummistøvler.

Det øst-danske 'alpeland' ligger i den nordvestligste del af Sjælland med store sommerhusområder og noget af Danmarks smukkeste, mest varierede natur. En natur, der også har stor appel for cykelmotionister.

Fra de østvendte bøgeskove nær kysten ved Kongsøre over det flade, gamle fjordbunds-landskab i Lammefjorden – til de dramatiske stigninger mod vest i det fredede område, kaldet 'Bjergene'.

Sjællands største vandreklit
Der er flere kuperede bakker ved Klintebjerg, og langs den 155 km lange kystlinje findes nogle af landets bedste badestrande. Et af de mest populære steder er Rørvig, hvor man kan opleve Sjællands største vandreklit og spise friskfanget fisk i havnen.

Billigt eller luksuriøst? Her skal du tage på camping  

Området har i mere end hundrede år været et populært tilflugtssted for kunstnere og kunsthåndværkere på grund af det særlige klare lys (som også ses på Skagen og Bornholm) og det varierede landskab.

Det er også her, man finder Danmarks første og eneste Unesco-anerkendte Geopark, GeoPark Odsherred.

Visuel overraskelse
At køre igennem 'De Sjællandske Alper' for første gang er som at få et visuelt surprise-party:

Køer, geder og heste græsser op ad de skrånende marker. Det bakkede landskab kaster kvadratiske farvespil i form af marker langs den snoede vej, mens udsigten fra bakketoppene sender lys ud over Nordvestsjællands vidtrækkende horisont.

Højdedraget ligger nord for Ugerløse, nogenlunde midt imellem Holbæk og Sorø. I vest er det specielle landskab afgrænset af smålandsbyerne Brændholt, Jukkerup og Mogenstrup, mens Algestrup og Tjørnede markerer de østlige yderpunkter.

Besøg kendt observatorium
I midten af det hele ligger mageløse Maglesø. Ved Maglesøs klare vand ligger et traktørsted med voksduge og en udendørs terrasse med udsigt ned til søen.

Nattergalen kan man være heldig at høre, hvis man besøger stedet i maj og juni Og på den anden side af søen ligger i sydvestlig retning stjerneobservatoriet Brorfelde, hvor der kan kigges på stjerner og Danmarks Radios julekalender fra 2012, 'Julestjerner', blev filmet.

Terrænet er meget anvendt til landevejscykling. Er den tohjulede en del af bagagen, er det værd at tage et par omgange.

Maglesø Traktørsted, Maglesøvej 6, Igelsø, Holbæk

Brorfelde Observatorium, Observator Gyldenkernes Vej 19, Tølløse

 

Andelslandsbyen Nyvang

Den grønne damptromle, Frk. Vølund, har mere end 75 år på bagen. Foto: Linda Johansen
Den grønne damptromle, Frk. Vølund, har mere end 75 år på bagen. Foto: Linda Johansen

Hestekærrer, telefoner, slagter og bageri fra dengang, oldemor var ung. Andelslandsbyen Nyvang er opbygget med butikker, skole, forsamlingshus og husmandsbrug, som det kunne have taget sig ud i perioden 1870-1950 – den periode, hvor andelsbevægelsen var en vigtig del af livet på landet.

Da benzinen slap op under Anden Verdenskrig fandt en opfindsom mand på at male letpåklædte kvinder på siden af sin hestevogn og sælge slips til herrerne. Til stor forargelse, men sikkert også fornøjelse, i besættelsestiden.

1800-tallets postvogn, kugleposten, ligner en af naturens forunderlige biller med hjul som fødder og takker på ryggen for at skræmme fjenden bort.

Tag på krydstogt i Nakskov Fjord  

Knap så støvet
En privat omnibus med sort, draperet læder på sæderne sætter tanker i gang om, hvad sådan en tur dog ikke kunne inspirere til, når gæster på godserne blev fragtet til og fra jernbanen. Og magen til boudoir, hvor snørelivet kunne løsnes.

Andelslandsbyen er mere end bare en støvet fornøjelse, og fantasien får lov at løbe løbsk.

Andelslandsbyen Nyvang, Oldvejen 25, Holbæk

 

Nykøbing Sjælland

Nykøbing Sjælland lystbådhavn. Foto: Hans Henrik Tholstrup/Polfoto
Nykøbing Sjælland lystbådhavn. Foto: Hans Henrik Tholstrup/Polfoto

Engang var Nykøbing Sjælland centrum for dampskibe og handel. Nu er byen et sted, hvor børnefamilier med sommerhus ved Odden, Lumsås eller Rørvig kører til for at gå en tur, få en kop kaffe og en is.

Lækkerbisken på gågaden
Her er også den smukke – knap 800 år gamle – Nykøbing Sjælland Kirke, og det økovenlige spisested Madkunsten, som er en ganske hyggelig lækkerbisken midt på gågaden. Her kan man sidde inde og ude, både ud til gågaden eller bagved i den lille gård.

Det er mad skabt af friske råvarer, hjemmebagt brød og kage af stenkværnet økomel fra Mejnerts Mølle. Køkkenet er inspireret af Frankrig og Italien, men man kan også få kryddersild med æg og kapers til frokost.

Nykøbing Sj. Kirke, Holtets Plads, Nykøbing Sj.

Madkunsten, Algade 44, Nykøbing Sj.

 

Dragsholm Slot

På Dragsholm Slot kan du blandt andet møde den hvide dame. Foto: Morten Langkilde/Polfoto
På Dragsholm Slot kan du blandt andet møde den hvide dame. Foto: Morten Langkilde/Polfoto

Her holdes dyre bryllupper med overnatning og bespisning i Riddersalen med egen udgang til terrasse og den nyrestaurerede park.

Særligt urtehaven er et kunstværk i sig selv og står fint i kontrast til det blændende, hvidkalkede slot, som svenskerne næsten jævnede med jorden under svenskekrigene.

Slottet blev genopbygget på de gamle mure sidst i 1600-tallet og ligger nummer fem på listen over danske slotte med spøgelser.

På rundvisningen bliver der fortalt om den hvide dame, der blev begravet levende inde i muren og er et af de tre spøgelser, der efter sigende går igen nat efter nat.

Rejs 70 millioner år tilbage i tiden på denne danske ø  

En af landet bedste restauranter
Den smukke natur omkring slottet er af Unesco blevet udnævnt som den første og hidtil eneste Geopark, en park med bunker af aktiviteter, som man kan deltage i og få instruktion i; blomsterbinding, urtevandring, yoga, morgenbadning, lerdueskydning og outdoor-fitness.

Restauranten på slottet regnes for en af landets bedste og tiltrækker madturister fra hele verden.

Dragsholm Slot, Dragsholm Allé, Hørve

 

Veddinge Bakker

Veddinge Bakker er et af de flotteste landskaber i Danmark. Foto: Linda Johansen/Polfoto
Veddinge Bakker er et af de flotteste landskaber i Danmark. Foto: Linda Johansen/Polfoto

Veddinge Bakker er på manges top-ti over smukke landskaber i Danmark. Ikke uden grund. Som navnet antyder, bugter vejene sig snart op, snart ned igen og kurver sig i halvcirkler rundt om marker og enge, hvor heste og køer græsser uden at benoves over naturens skønhed.

Kun ved Vejrhøj er man mere end 100 meter over havets overflade, men det er udsigten til Sejerøbugtens krumme kurve, der får den rejsende til at parkere.

Der er masser af muligheder for at finde udsigtspunkter og borde og bænke til eftermiddagskaffen – og for at køre til vandet og få en dukkert.

Levende historie: Det skal du se i Hamlets by  

Formidabel udsigt
I sommerhusområdet føler man sig imidlertid lidt som en voyeur, når man kører rundt på vejene, der ikke rummer så meget som blot en enkelt lille parkeringsplads, gæsterne kan bruge, når de gerne vil stå ud og nyde den ualmindeligt formidable udsigt over vandet.

Man kan købe nyopgravede kartofler, hjemmeslynget honning og hjemmelavet hyldeblomstsaft på flaske i boder ved vejen. Der er også små gallerier, atelierer og kunsthåndværkere, som byder indenfor.

Det stærkt kuperede bakkelandskab på Odsherred er dannet som en randmoræne i slutningen af sidste istid og er siden eroderet af vand og vind. Jorden er mager, og det vanskelige terræn betyder, at landskabet mange steder ligger udyrket som græsnings- og overdrevsareal.

 

Sommerland Sjælland

Sommerland Sjælland byder på afslapning til de voksne og masser af aktiviteter til børnene. Foto: Sif Meincke/Polfoto
Sommerland Sjælland byder på afslapning til de voksne og masser af aktiviteter til børnene. Foto: Sif Meincke/Polfoto

Her kan leges i hoppepuder, pjaskes i kæmpe vandrutsjebaner med frit fald på 17 meter og ædes fastfood til den helt store guldmedalje.

 Sommerland Sjælland har mere end 60 familievenlige aktiviteter og små caféer til dovne forældre, der kan snuppe en kaffe, mens børnene går amok. Mere er der vist ikke rigtig at ønske sig.

Sommerland Sjælland, Gl. Nykøbingvej 169, Nr. Asminderup


Anne Mette Futtrup er forfatter til 'Turen går til Danmark'

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.