Museet børnene elsker

Brio-museet i Osby er både en oplevelse for voksne og børn

Det største hit ved BRIO-museet er uden tvivl, at børnene selv kan få fingrene i det svenske træ-legetøj. Foto: Thomas Gösta Svensson
Det største hit ved BRIO-museet er uden tvivl, at børnene selv kan få fingrene i det svenske træ-legetøj. Foto: Thomas Gösta Svensson

Historien om, hvordan en dansk snedker og en svensk kurvemager opfandt legetøj, som millioner af børn i dag leger med, minder på mange måder om hinanden.

I 1932 grundlægger snedker og tømrermester Ole Kirk Christiansen i Billund en virksomhed, der blandt andet laver strygebrætter, skamler og trælegetøj. Virksomheden får senere navnet Lego, og da man i slutningen af 50’erne får de velkendte plasticklodser på repertoiret, så er grundstenen lagt til, at familien bliver milliardærer.

24 år tidligere i 1908 overtager de tre svenske brødre Viktor, Anton og Emil Ivarsson en virksomhed fra deres far Ivar i den svenske by Osby, der hidtil har gjort sig mest i håndflettede kurve. Året efter får firmaet navnet Brio, som er en forkortelse for Brødrene Ivarsson Osby.

Virksomhedens første legetøj er en træhest på hjul, og i de følgende år får virksomheden mere og mere trælegetøj i sortimentet, der senere hen gør dem verdensberømte.

BRIO fik i 1963 retten til at forhandle Barbie i Sverige. Derfor er et særligt afsnit af museet dedikeret den populære dukke. Foto: Thomas Gösta Svensson
BRIO fik i 1963 retten til at forhandle Barbie i Sverige. Derfor er et særligt afsnit af museet dedikeret den populære dukke. Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Historien om Viktor, Anton og Emil og deres far Ivar er ganske fascinerende, og du kan få den i detaljer, hvis du lægger vejen forbi Brios museum i Osby, hvor det hele startede.

Og du kan roligt tage børnene med. For museet er i lige så høj grad en hyldest til Brios mest populære legetøj gennem tiderne, blandt andet det velkendte trætog, der kom på markedet i 1958.

Originalen er sirligt bag glas, men museet har flere legerum, hvor alverdens Brio ligger til fri afbenyttelse. Blandt andet legetog, men også diverse samlesæt som Brio Mec.

I dag på tyske hænder

I modsætning til Lego, der stadig er ejet af familien Kirk Kristiansen, så er Brio i dag ude af de svenske grundlæggeres hænder.

I 2004 solgte fjerde generation af familien Ivarsson deres aktiepost i Brio til investeringsselskabet Proventus, der i 2015 solgte det videre til den tyske legetøjskoncern Ravensburger, der primært er kendt for at lave puslespil.

En fløj af museet er også dedikeret til verdens måske nok mest omtalte dukke, Barbie. Brødrene Ivarsson var nemlig så fremsynede, at de i 1963 fik rettighederne til at sælge dukken i Sverige. I museet kan man både lege med dukken og se Barbie-dukker fra 1963 og frem til i dag.

Ekstra Bladets udsendte tilbragte et par timer på museet med sønnike på tre år, og set i forhold til prisen var det klart et besøg værd. Men bild ikke børnene ind, at I skal besøge lego-land eller en lignende stor forlystelsespark, for så vil skuffelsen med garanti stå malet i deres ansigter.

Vilde Møn for hele familien

Og som alle andre kommercielle legetøjsforetagender vil Brio også meget gerne hive lidt penge ud af forældrene ud over entrebilletten. Derfor ligger der i forlængelse af museet en stor legetøjsforretning, der naturligvis byder på Brio i alverdens afskygninger, men som også har andre mærker samt klassiske svenske figurer som Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg.

Specielt Brio-legetøjet er en del billigere end i Danmark med den lave svenske kurs, og i modsætning til mange steder herhjemme kan man købe det stykvis, hvilket er værd at tage med i overvejelserne, hvis der i fremtiden skal investeres i Brio.

* * *

I nærheden: Elg-safari og Ronja Røverdatter

Du har garanti for at se kongen af de svenske skove på sikker afstand, når du er på elg-safari. Foto: Thomas Gösta Svensson
Du har garanti for at se kongen af de svenske skove på sikker afstand, når du er på elg-safari. Foto: Thomas Gösta Svensson
 

Der ligger flere spændende udflugtsmål i nærheden af Osby, som børnene med garanti også vil sætte pris på.

En af dem er Tykarpsgrottan i Hässleholm, som er en gammel kalkstensgrotte, hvor scener fra Astrid Lindgrens legendariske film om Ronja Røverdatter er indspillet.

Se mere på tykarpsgrottan.net.

En anden er elg-safari i Markaryd. Her kan du i egen bil eller i et tog køre rundt på en tre kilometer lang skovvej og komme helt tæt på elge.

Se mere på smalandet.se.

Find vej

Osby ligger i det nordlige Skåne, og du er ikke i tvivl, når du ankommer til byen. Ved bygrænsen står en Brio-figur, som er en kopi af den velkendte træklovn, og tager imod. Det tager cirka to timer at køre i bil fra København til Osby.

Åbningstider Brio-museum efterår/vinter 2017:

Torsdag-fredag: 12-17

Lørdag: 11-15

Søndag: 11-15

Lukket 24/12-27/12 og 31/12

 

Åbningstider legetøjsbutik efterår/vinter 2017:

Onsdag-fredag: 11-18 (frokost-lukket 13-14)

Lørdag: 11-15

Søndag: 11-15

Lukket 24/12-27/12 og 31/12

 

Priser:

Voksne: 70 SEK

Børn (til 17 år): 50 SEK

Familie-billet (to voksne og tre børn): 225 SEK

Børn under to år: fri entré

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?