Naturen i frit spil og eget tempo

På Skallingen giver Vadehavet dig en helt særlig naturoplevelse – vandet bygger konstant den lille ø op, men kun for kort efter at rive det hele ned igen

Den anderledes natur ligner nogle steder en kæmpestor vandpyt. (Foto: Johanne Trærup)
Den anderledes natur ligner nogle steder en kæmpestor vandpyt. (Foto: Johanne Trærup)

Når man kigger rundt, er det eneste, man ser, brunt græs og store sandbanker på det ellers flade areal på halvøen Skallingen. Det får stedet til – ved første øjekast – at virke goldt og forladt.

Men bliver man lidt længere, opdager man hurtigt, at alt på Skallingen er foranderligt og uforudsigeligt. Tidevandet forgrener sig og snor sig gennem landskabet og får hele tiden naturen til at ændre sig og sandet til at rykke sig.

Naturen har helt frit spil til at arte sig, som den vil. Og det er netop det, der gør Skallingen til en anderledes vadehavoplevelse.

Naturhistorisk Museum i Aarhus koncentrerer sig om dyrelivet og naturen. Der er gratis entré for børn. (Foto: Naturhistorisk Museum, Aarhus) Danmark Fire fede jyske oplevelser  

Skallingen er en halvø, der ligger i det nordlige vadehav, mellem Blåvand og Fanø.

Den er cirka syv kilometer lang og 2000 hektar stor og blev dannet af en stormflod i 1639. Dermed udgør den et af de yngste landskaber i hele Europa.

En stor del af Skallingen blev landskabsfredet i 1938, og efter staten i 1979 købte øen, kom der supplerende fredninger til.

Det betyder, at det er forbudt at bygge huse eller ændre naturens gang på nogen måde.

Kun de få huse, der blev bygget, inden området blev fredet, har fået lov at blive stående og bruges i dag som sommerhuse.

Traktoren kører tre gange om ugen. (Foto: Anna Overholdt)
Traktoren kører tre gange om ugen. (Foto: Anna Overholdt)
 

Det vilde vadehav
Sammen med resten af Ho Bugt og den ubeboede ø Langli ud for Skallingens kyst, er området ved Skallingen det eneste vilde vadehav indtil Holland.

Ned langs det sønderjyske og tyske vadehav er der bygget dæmninger og rev for at holde styr på både sandet og vandet, men Skallingen har fået lov til at stå urørt i næsten 100 år. Det giver stedet nogle helt unikke klitter og marskområder og store bestanddele af trækfugle, som ikke findes andre steder.

– Den vilde natur giver vanvittig dynamik i Ho Bugt. Man kan virkelig se, at den forandrer sig hele tiden, fortæller naturvejleder Morten Vinding fra NaturKulturVarde.

Hyrde Bjarne Slaikjær kender alt til den dynamik. Han har arbejdet på Skallingen længe og har derfor stor respekt for naturen og ikke mindst de overraskelser, som Vadehavet af og til kommer med.

– Nogle gange vil naturen noget andet, end vi vil. Der kan være oversvømmelse nogle dage, selv om der burde være lavvande, og så kan vi ikke komme herud. Sådan er det bare, siger han.

(Foto: Anna Overholdt)
(Foto: Anna Overholdt)
 

En tur på Langli
Ud for Skallingen ligger den ubeboede ø Langli, der er kendt for sit rige fugleliv. Øen er også fredet og har kun åben i perioden fra 16. juli til omkring 15. september.

Det giver fuglene fred til at yngle.

I sommerperioden afgår der ture til øen tre gange om ugen, men selv om de er fastlagt, er der ingen garanti for, at man kan komme af sted.

Det kommer nemlig an på, hvordan naturen opfører sig den givne dag.

Står vandet for højt, kommer man ikke af sted.

På de dage kan man i stedet se på de spættede sæler, der helt uforstyrret slænger sig på de tørre sandbanker ved Langli Strand.

Opfører naturen sig derimod som den ’bør’, er det muligt at gå hele vejen til Langli og hjem igen i lavt vand. Turen begynder omkring en time efter højvande for at sikre sig, at man kan nå hjem, inden vandstanden bliver for høj til at gå. Det er dog sket, at turister er strandet på øen på grund af højvande.

– Derfor er det også nødvendigt at have en guide med, der kender området, så man undgår at blive fanget i tidevandet, fortæller Morten Vinding.

Har man ikke lyst til at gå, kan man tage en traktorbus. Bussen kører kun 15 gange på en sæson. Det gælder derfor om at være ude i god tid.

Meget af det, vi støder på, kan - med lidt tilberedning - spises. (Foto: Destination Sydvestjylland)
Meget af det, vi støder på, kan - med lidt tilberedning - spises. (Foto: Destination Sydvestjylland)
 

Gratis Noma-menu
Både Skallingen og Langli har et specielt dyreliv på grund af tidevandet.

– Halvdelen af tiden skal dyrene have hovedet under vand, og halvdelen af tiden skal de have det over vand. Det er der ikke mange arter, der kan, fortæller Morten Vinding.

Han graver et hul i myretuen, og lige pludselig vrimler det med små, gule myrer. De er ikke mere end tre millimeter lange, men antallet er ganske overvældende.

– Her bor de gule engmyrer. De har indrettet sig så smart, at myretuen kan lukke sig, når tidevandet kommer. Herinde kan myrerne overleve hele fem døgn under vand, forklarer han.

Hjejlen er verdens ældste originale kulfyrede hjuldamper i drift. Ruten fra Silkeborg til Himmelbjerget besejles dog også af lidt mere moderne turbåde. (Foto: Visit Silkeborg) Danmark Sø, skov og seværdigheder for store og små  

Han samler en lille håndfuld op i hånden og putter et par af de myrer, der stadig sidder på hånden, i munden.

– Det smager godt, og det sjove ved engmyren er, at det er blevet en delikatesse på en af verdens bedste restauranter, Noma i København.

Men herude kan vi finde dem helt gratis, siger han, mens han giver os et par myrer hver.

De smager af en blanding af eddike og citron, og der er rigelig af dem, hvis man får lyst til at smage.

Dog advarer Bjarne Slaikjær om, at man ikke skal spise alt for mange

– De kilder, når de skal ud igen, siger han grinende.

Plantelivet er imponerende i det fredede vadehavsområde. (Foto: Johanne Trærup)
Plantelivet er imponerende i det fredede vadehavsområde. (Foto: Johanne Trærup)

0 kommentarer
Vis kommentarer