Oplev byggeskikken der giver moderne husejere grå hår

Bybilledet i Danmarks ældste købstad, Tønder, er præget af en særegen sønderjysk byggeskik med historiske gavlhuse, der er placeret på lange, smalle byggegrunde

I maleriske Uldgade sad kvinderne i sin tid og kniplede i de små karnapper, der gav lys til håndarbejdet. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
I maleriske Uldgade sad kvinderne i sin tid og kniplede i de små karnapper, der gav lys til håndarbejdet. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)

Løvehoveder, karnapper, prangende portudsmykninger og dekorative døre kæmper om øjets opmærksomhed i Tønders gamle bydel. Sagt med en lidt slidt kliche er det ganske enkelt en fryd for øjet at gå på opdagelse i de historiske gader i den gamle købstad, hvor smukke gavlhuse står skulder ved skulder.

Arkitekturen i Tønder er helt speciel og hviler på et fundament af middelalderlig byplanlægning. For da byen blev anlagt i 1200-tallet, blev grundene - de såkaldte stavne - udstykket som lange smalle striber af jord. Kun ca. otte meters bredde var der at gøre godt med ud mod gaden, hvorimod grundene strakte sig 60-70 meter bagud.

Tyske rødder

Det tyske islæt er stærkt i Tønders historie. Ikke alene hvad angår arkitekturen, hvor der er mange ligheder med de nordtyske hansestæder. Tønder var underlagt de gottorpske hertuger fra 1580-1713, hvor det var lige normalt at tale tysk som dansk i byens gader.

Efter krigen i 1864 kom Tønder ligesom resten af Sønderjylland på tyske hænder, og ved genforeningen i 1920 stemte størstedelen af byens befolkning faktisk for, at byen forblev tysk. Men da der blev stemt en bloc, var det det samlede flertal i hele Nordslesvig, der var afgørende, og derfor blev Tønder dansk.

 

En form, der givetvis ville give en moderne husejer grå hår i hovedet, og som dengang nødvendigvis betød, at man måtte bygge et langt, smalt hus med gavlfacade.

I andre byer fik beboerne dog med tiden lov til at opkøbe nabogrunde, så man kunne bygge et hus med siden til gaden, som vi kender det fra bybilledet i de fleste byer.

Se også: Ø-afslapning uden for sæson  

Men ikke i Tønder. Her blev det først tilladt at opkøbe nabogrunde fra slutningen af 1700-tallet, og derfor er de talrige gavlhuse og de sammenhængende husrækker med gavlfacader i Tønder et ganske unikt syn.

Gavlhusene i Sønderjylland

De mange velbevarede gavlhuse i Tønder er hovedsageligt bygget fra 1600-tallet til 1800-tallet.

Gavlhusene er lange og smalle og har meget karakteristiske høje, grundmurede gavle vendt mod gaden. Gennem århundrederne blev husenes udsmykning præget af skiftende arkitektoniske stilarter fra renæssance over barok til klassicisme, men de grundlæggende elementer er ens.

Der findes også historiske sønderjyske gavlhuse i blandt andet Ribe, Haderslev og Aabenraa, men her udgør de ikke en lige så talrig og sammenhængende del af bybilledet, som det er tilfældet i Tønder.

For de nuværende ejere er det et stort og omfattende arbejde at vedligeholde de historiske gavlhuse, men lykkeligvis er hovedparten flot holdt med sans for bevaring af de originale detaljer og den oprindelige stil.

Fra apotek til turistmagnet
Torvet midt i den gamle bydel er et godt udgangspunkt for en rundtur i Tønders bygningshistorie. Her står en sjov, farverig statue forsynet med en pisk. Figuren - den såkaldte kagmand (ikke kagemand, red.) - blev i sin tid opstillet for at minde indbyggerne om at holde sig på dydens smalle sti.

Som han står der og iagttager livet på torvet med et lidt betuttet udtryk i ansigtet, virker han dog ikke til at skræmme dagens turister, der har slået sig ned ved udendørsserveringen foran Klostercaféen. Den gammeldags café og restaurant har til huse i et enormt sengotisk gavlhus fra 1520, som regnes for byens ældste bevarede hus.

Maleriske skilte pynter over flere af byens butikker. Her ved det gamle apotek, der i dag huser en enorm butik med alskens souvenirs, kunsthåndværk og pynteting. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
Maleriske skilte pynter over flere af byens butikker. Her ved det gamle apotek, der i dag huser en enorm butik med alskens souvenirs, kunsthåndværk og pynteting. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
 

Et andet seværdigt hus ved torvet er byens gamle apotek.

Bygningen fra 1600-tallet huser i dag en enorm butik, der sælger alskens souvenirs, kunsthåndværk, specialiteter og sågar julepynt året rundt, men inden man eventuelt begiver sig ind i butikkens 46 rum, er det værd at dvæle lidt ved det smukke indgangsparti. Her vogter et par stenløver den smukke port med søjler og fornem sandstens-ornamentik.

I de små gader, som f.eks. Spikergade, finder man de mere ydmyge gamle huse. Men hvad de ikke har i pomp og pragt, har de til gengæld i farverigdom. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
I de små gader, som f.eks. Spikergade, finder man de mere ydmyge gamle huse. Men hvad de ikke har i pomp og pragt, har de til gengæld i farverigdom. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
 

Fra torvet kan man vælge mellem Østergade og Vestergade, der begge er livlige gågader. Men det er også her, at nogle af byens mest imponerende gavlhuse viser sig frem. Særligt Vestergade er rig på markante bygninger fra Tønders guldalder i 1700-tallet, hvor byens købmænd blev rige på kniplingshandel.

Købstad med kniplinger

Tønder er en gammel handelsby, der fik købstadsrettigheder allerede i 1243, og dermed tager titlen som Danmarks ældste købstad.

I middelalderen var Tønder centrum for en omfattende studehandel, hvor magre jyske okser blev opkøbt til opfedning i marsken og derpå sendt videre med skib til engelske kunder.

Senere blev Tønder centrum for en omfattende kniplingsindustri, der gav arbejde til tusindvis af kvinder og rigdom til byens handelsmænd. Nogle af byens mest imponerende huse stammer fra 1700-tallet, hvor Tønder havde sin glansperiode.

 

Digegrevens Hus i Vestergade 9 har eksempelvis et smukt indgangsparti i rokokostil, men Den Angelske Gård i Vestergade 14 holder sig bestemt heller ikke tilbage med sin portal. Og sådan fortsætter det rundt i byen med smukke døre, portaler, karnapper og udskæringer.

Se også: Spis og bo godt på den gamle færgegård  

Postkortidyl i Uldgade
Mens de rige borgeres og købmænds gavlhuse i hovedgaderne udstråler storhed og pragt, byder de små gader i Tønder på mindre, men meget maleriske gavlhuse, hvor den mere ydmyge del af byens befolkning i sin tid boede.

Det er hyggeligt at gå på opdagelse i blandt andet Skibbrogade, Spikergade og Søndergade, og særligt idyllisk er Uldgade, hvor gadebilledet er som taget ud af et postkortmotiv.

Digegrevens Hus i Vestergade 9 er indehaver af et af byens overdådigste indgangspartier i gennemført rokokostil. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
Digegrevens Hus i Vestergade 9 er indehaver af et af byens overdådigste indgangspartier i gennemført rokokostil. (Foto: Laura Kjestrup Nielsen)
 

En seværdig detalje på gavlhusene er de karakteristiske vindueskarnapper, der blev bygget for at lede dagslyset bedre ind i de lange, smalle og mørke huse.

Dertil kommer dørene, der er et farverigt kapitel for sig. For i Tønders gamle bydel er en dør meget mere end blot en måde at entrere et hus på. Dørene er med deres farver, mønstre og udskæringer et udtryk for både sublimt håndværk og kunstnerisk sans, og man kan kun blive i godt humør af at færdes i en by, hvor selv dørene er små kunstværker.

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere