Oplev dinosaurer og istid på tætteste hold

Du behøver ikke at tage til udlandet for at opleve forhistoriens fascinerende verden - her er tre attraktioner med dino-effekt i Danmark

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Oplev dinosaurens lange skelet

For 150 millioner år siden levede den planteædende dinosaur Misty i det vestlige Nordamerika. I dag er skelettet udstillet i en permanent udstilling på Zoologisk Museum i København.

Udstillingen har fået navnet ’Det Dyrebare’, og med Misty som hovedattraktion er det den største udstilling, som museet har lagt lokaler til. I udstillingen finder man H.C. Andersens samling af sneglehuse, den firbenede fisk Ichthyostega og skelettet af kaskelothvalen, der strandede på Henne Strand i 2014.

Men med sit 17 meter lange skelet tiltrækker Mitsy en del opmærksomhed, når de besøgende bevæger sig rundt mellem de udvalgte genstande fra zoologiens, geologiens og botanikkens verden. Skelettet er lige så langt som de længste HT-busser, der er udstyret med en harmonika-fold på midten.

Blandt udstillingens mindste fund er edderkoppen Pardosa danica. Den er kendt som Danmarks mest ensomme edderkop, fordi den kun er fundet i ét eksemplar i Danmark. Hverken før eller siden opdagelsen i 1883 er den dukket op noget sted i verden.

Entré koster 95 kroner for voksne, mens studerende og børn (3-16 år) betaler 50 kroner. Et årskort koster 210 kroner for voksne og 120 kroner for børn.

Se T-Rex' skarpe tænder

Kom helt tæt på Tyrannosaurus Rex's kæmpemæssige tænder i Givskud Zoo. (Foto: Givskud Zoo)
Kom helt tæt på Tyrannosaurus Rex's kæmpemæssige tænder i Givskud Zoo. (Foto: Givskud Zoo)

60 savtakkede tænder udgjorde engang verdens hårdeste bid. Tyrannosaurus Rex var en af de største kødædere, der har levet på jorden. Den var omkring 14 meter lang og kunne spise 200 kilo kød i én mundfuld, og du kan opleve en model af denne forhistoriske kæmpedinosaur i Givskud Zoo.

Besøger du parken, kan du ved selvsyn se dinosaurens vilde tænder, der måler 18 centimeter uden rod. Når T-rex tyggede sit bytte, skete det med en kraft, der var femten gange så hårdt som en løves.

Dinoparken er det seneste tiltag i den jyske dyrehave. Området med dinosaurer åbnede sidste år og tiltrak så mange besøgende, at Givskud Zoo oplevede deres næstbedste år siden parkens åbning i 1969.

I år bliver dinosaurernes verden udvidet, så udvalget tæller mere end 40 forhistoriske dyrearter.

Blandt de nye dyr er Gigantoraptor, der på dansk betyder ’kæmpe tyv’. Det er en af kridttidens store planteædere, der er udstyret med et stort tandløst næb og nogle meget store kløer.

Samlingen rummer både mekaniske og statiske dinosaurer, men der er også forhistoriske krybdyr, fugleøgler og kæmpekrokodillen Sarcosuchos, der levede i Afrika for 112 millioner år siden.

Entré koster 190 kroner for voksne, mens børn (3-11 år) betaler 100 kroner. Når du har købt billetten, kan du gratis tage din bil med i parken, og der er en lille rabat, hvis du køber billetterne online.

 

Mærk istidens enorme kræfter

Bliv klogere på istiden på Naturhistorisk Museum Aarhus, der ligger lige midt i universitetsparken. (Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus og Aalborg)
Bliv klogere på istiden på Naturhistorisk Museum Aarhus, der ligger lige midt i universitetsparken. (Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus og Aalborg)

De fleste forbinder istiden med mammutter, enorme mængder sne og mennesker klædt i dyreskind.

Det er en forestilling om en svunden tid, der har meget lidt at gøre med vores hverdag, men det vil Naturhistorisk Museum Aarhus lave om på.

Udstillingen ’Tilbage til istiden’ åbner i midten af maj, og her bliver der sat fokus på istidens påvirkning på dagens Danmark.

De besøgende bliver klogere på, hvordan istidens store ismasser og gletsjertunger har formet, skubbet og mast landskabet sammen til de bakker og flade marker, vi kender i dag.

Rejsen går 2,6 millioner år tilbage til en periode, hvor temperaturen begynder at falde.

Op gennem tiden er Danmark flere gange blevet dækket af isen, der i perioder lå som en tre kilometer tyk dyne over landskabet. Blandt museets højdepunkter er en død mammut, som kan opleves i fuld størrelse med ulden pels og store stødtænder.

Entré til museet koster 60 kroner for voksne, mens pensionister og studerende betaler 50 kroner og børn kommer gratis ind. Har du planer om at besøge museet mere end én gang, kan det betale sig at købe et årskort til 75 kroner.