Annonce:
Annonce:

Sikker fangst: Dansk paradis for lystfiskere

Hvide Sande på den jyske vestkyst er næsten en forlystelsespark for lystfiskere

Ved den årlige sildefestival i foråret flokkes lystfiskerne på området ud mod sluseanlægget. Foto: Ringkøbing Fjord Turisme
Ved den årlige sildefestival i foråret flokkes lystfiskerne på området ud mod sluseanlægget. Foto: Ringkøbing Fjord Turisme
Annonce:
Følg Ferie

De lange tynde fiskestænger glimter i solen, når snørerne på skift svirper gennem luften og kastes ud i vandet. Nogle snører hales straks ind, mens andre får lov at ligge i vandet, mens ejermanden håber på bid.

Og bid er der – ganske jævnligt endda. Hvor man ofte ser lystfiskere stå tålmodigt i timevis uden at fange noget særligt, er der helt anderledes gang i den her.

Her får du den perfekte efterårsferie med børn  

Denne eftermiddag hives den ene hornfisk efter den anden i land, og at dømme ud fra de fiskendes kommentarer er mange også overraskede over den overvældende fangst.

Vi befinder os på kajen ved sluseanlægget midt inde i den vestjyske by Hvide Sande. Her står en broget flok af lystfiskere og prøver lykken.

Annonce:

Her er familiefædre med børn, unge knægte, bedstemødre, ligesom flere nationaliteter er repræsenterede – danskere, tyskere og svenskere.

Sluseanlægget deler Hvide Sande i en nordlig og sydlig del. Denne augustdag er der flest fiskere på den lille kajplads på den nordlige del, om end et par stykker også prøver lykken fra stenene på den sydlige side.

Det er nemt at få noget på krogen, hvis man fisker i Hvide Sande. Foto: Ringkøbing Fjord Turisme
Det er nemt at få noget på krogen, hvis man fisker i Hvide Sande. Foto: Ringkøbing Fjord Turisme

Klap en fisk

  • Selv om fisken en dag ikke bider på, kan man sagtens få sig en oplevelse med fisk andetsteds i byen.
  • I den store havn kan man betragte de mange kuttere og store trawlere, og også indendørs er der spændende oplevelser at hente.
  • Det sker i Fiskeriets Hus, der ligger lige nord for sluseanlægget. De rødmalede træbygninger indeholder et kombineret akvarium og museum, hvor sidstnævnte har en interessant udstilling om fiskeriets historie i Hvide Sande.
  • Akvariet rummer en lang række bassiner, der er fyldt med fisk og bunddyr fra Ringkøbing Fjord, Vesterhavet og Nordsøen. Det er ganske spændende at se de mange fisk på nærmeste hold – især fordi de er vidt forskellige i udseende og størrelse.
  • I de såkaldte 'klappe-bassiner' kan man røre ved fisk, krabber og søstjerner, ligesom fodring af fiskene også er et af højdepunkterne.

Flaskehals for fisk
Selv om Hvide Sande blot har omkring 3000 indbyggere, råder byen over Danmarks femtestørste fiskerihavn, og den er kendt landet over for industrifiskeri.

Hvad mange derimod ikke ved er, at byen også råder over fremragende forhold for lystfiskere.

Årsagen hertil skal findes i byens placering. Hvide Sande ligger på en smal landtange lige der, hvor Ringkøbing Fjord møder Vesterhavet.

Her har man bygget et stort sluseanlæg, der regulerer vandstanden i fjorden. Ved kraftig vestenvind kan man således lukke for sluserne, så der ikke presses for meget havvand ind i fjorden og oversvømmer bredderne.

Annonce:

Sluserne udgør en flaskehals for de fisk, der i sommerhalvåret søger frem og tilbage mellem fjorden og havet, og det er lystfiskernes held.

Genial familieferie: Fede fangster på fiskecamping  

Fisk skal gyde
Eventyret begynder om foråret, når store stimer sild svømmer ind i fjorden for at gyde. Da står hundredevis af fiskere klar ved slusen.

I perioder er vandet næsten helt levende, og de mest effektive lystfiskere kan fange et utal af fisk. Rekorden lyder på 313 sild på en time, men da blev der også benyttet et såkaldt 'sildeforfang', der har fem kroge.

Fangstforholdene er klart bedst, når slusen er lukket. Selv om sluseportene ikke er dybere, end at fiskene godt kan svømme under, gør de det ikke så ofte.

Derfor samler de sig omkring sluserne, og så er der ellers lystfiskerfest.

Også børn kan fornøje sig med at fange fisk i Hvide Sande. Foto: Ringkøbing Fjord Turisme
Også børn kan fornøje sig med at fange fisk i Hvide Sande. Foto: Ringkøbing Fjord Turisme

Find din indre jagthund: Tag på ø-hop med harpun

Sildene svømmer hurtigt tilbage efter at have gydet i fjorden, og så skal de atter passere sluseanlægget. Så specielt i april og maj er masser af sild i byen.

Annonce:

Sildene afløses i sommermånederne af hornfisk, der ligeledes søger fra havet ind i fjorden for at gyde.

Når sæsonen for hornfisk er ved at være ovre, kommer sildene tilbage i september og oktober.

De har i sommerens løb spist sig store og tykke, og de såkaldte 'høstsild' er derfor større end de tilsvarende i foråret.

Vandet i fjorden må ikke være for varmt for sildene, og derfor kommer de om foråret og efteråret. I år har vandtemperaturen været lidt varmere end normalt, og derfor forventes høstsild-sæsonen at vare et godt stykke ind i oktober.

Fredede fisk
Sild og hornfisk er de primære fangster for lystfiskere i Hvide Sande, men man kan også være heldig at få andre arter på krogen.

Fra omkring i havnebassinet kan man blandt andet fange multe, torsk, rødspætter og ål, og på de ydre moler længere ude mod havet kan man fange makrel.

Laks og havørreder svømmer også fra havet og ind i fjorden på vej til deres gydepladser i Skjern Å. Men Hvide Sande er fredningszone for disse arter, så det er ikke tilladt at fange dem her.

Derfor må man nøjes med at se på, og det er efter sigende et smukt syn, når flere hundrede af slagsen passerer på samme tid.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

AFSLØRINGAFSLØRING
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: