Skævt og charmerende

Hotel Dagmar i Ribe er intet mindre end Danmarks ældste hotel i Danmarks ældste by

Hotel Dagmar har også udendørs servering på Domkirkepladsen. Pr-foto
Hotel Dagmar har også udendørs servering på Domkirkepladsen. Pr-foto

Da jeg kommer ind og ser mit værelse, kan jeg ikke stå for fristelsen. Jeg fremdrager den lille bold, som jeg tilfældigvis har med i bagagen, og lægger den op ad væggen. Og ganske rigtigt begynder den lige så stille helt af sig selv at trille hen over det tæppebelagte gulv.

Dårligt bygningsarbejde, vil de fleste umiddelbart tænke, men sådan er det ikke her på Hotel Dagmar i Ribe. Hotellet holder nemlig til i en bygning fra 1581, og dengang var vaterpasset ikke opfundet.

Se også: Danmarks vildeste vandrerute

 

Gulve, vægge og lofter er derfor vind og skæve mange steder, ligesom meget høje personer nogle steder skal huske at dukke sig. Datidens danskere var nemlig ikke så høje som nutidens.

Hovedparten af værelserne er præget af tunge, ældre møbler. PR-foto
Hovedparten af værelserne er præget af tunge, ældre møbler. PR-foto
 

Set ud fra et komfortmæssigt synspunkt er de skæve gulve knap så behagelige, men det opvejes til gengæld af den charme, som hotellet kan præstere.

Mange steder er det som at bevæge sig i et levende museum, og det gælder især i flere af fællesarealerne. De 48 individuelt indrettede værelser er også holdt i gammeldags stil med tunge møbler og ældre malerier på væggene.

Sjælden tidslomme
Hotelbygningen var i flere hundrede år et privat hjem, men blev samtidig helt fra opførelsen i 1581 benyttet til udenbys gæster – heraf betegnelsen Danmarks ældste hotel.

Se også: Romantisk get-away i forårssolen  

Omkring år 1800 blev det til en decideret gæstgivergård, og navnet Hotel Dagmar kom til i 1912 i forbindelse med en større renovering. Dengang som ved senere renoveringer har man bevaret meget af den oprindelige struktur, og netop derfor fremstår hotellet i dag som en sjælden gemt tidslomme.

Spiserummene på hotellet er også holdt i en smuk, gammeldags stil. PR-foto
Spiserummene på hotellet er også holdt i en smuk, gammeldags stil. PR-foto
 

Hotel Dagmar har en helt perfekt beliggenhed i centrum af byen, lige ud til Domkirkepladsen med den knap 900 år gamle Ribe Domkirke. Om aftenen er dele af domkirken oplyst, og har du værelse ud til Domkirkepladsen, er det et ganske smukt syn.

Hotellet råder over to restauranter med hver sin stil. Hvor Restaurant Dagmar er en ægte gourmetrestaurant, er Vægterkælderen mere uformel med et spisekort bestående af mere traditionelle retter. Man spiser glimrende på begge restauranter.

Alt i alt er hotellet med sin historiske indretning en seværdighed i sig selv, og går din vej forbi Ribe, er det et oplagt mål for en miniferie.

***

Spis godt i Ribe

Danmarks ældste by besøges af en del turister, og de kan vælge mellem en række spændende spisesteder.

Sin størrelse taget i betragtning, har Ribe nemlig mange restauranter.

Byens gastronomiske flagskib er Restaurant Kolvig, der ligger ned til havnen.

Under ledelse af restauratør og køkkenchef Bo Roos serveres der ganske enkelt fremragende mad, og Restaurant Kolvig er absolut blandt de bedste restauranter i hele Sønderjylland.

Restauranten har fokus på lokale råvarer, hvilket resulterer i smagfulde retter fra Vadehavet og Marsklandet.

Nyder du at spise i gamle og autentiske omgivelser, kan Weis Stue på Domkirkepladsen anbefales.

Det er en af Danmarks ældste kroer, og det er muligt at sidde såvel inde i bindingsværksbygningen fra 1600-tallet som ude på både Domkirkepladsen og i gårdhaven.

Og skal du blot have lækkersulten stillet, lokker Isvaflen på Overdammen ved havnen i sommerhalvåret med hjemmebagte vafler og lækker is.

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere