Annonce:
Annonce:

Slik sol på Danmarks bedste bounty-strand

Lange, brede strande og fint, hvidt sand mellem tæerne. Bornholm er det danske svar på en vaskeægte bounty-ø

Sandet på Dueodde Strand er så fint, at det tidligere blev brugt i timeglas og som trækpapir, da man skrev med blæk. Foto: Polfoto
Sandet på Dueodde Strand er så fint, at det tidligere blev brugt i timeglas og som trækpapir, da man skrev med blæk. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Ferie

Klippeøens sydkyst er brede sandstrande, livlige byer og solgule marker i blide, bølgende landskaber – med andre ord: Sommerdanmark når det er smukkest

Uanset om du ankommer til Bornholms sydkyst fra østkystens klipper eller dybe store skove midt på øen, bliver du slået af, hvor anderledes Bornholms sydkyst er. Den er helt sin egen.

Her finder du nogle af Danmarks bedste badestrande. Fra Balka og sydover helt om til Rønne ligger kilometer efter kilometer af de fineste sandstrande langs det klareste blå hav.

Det finder du ikke andre steder på Bornholm.

Intim ferie: Her er Danmarks mindste sommerhuse

Lækre laguner
Men en strand er ikke bare en strand, og langs Bornholms sydkyst kan du få tilfredsstillet alle behov for en tur i bølgerne: Bountyland-lignende laguner og 100 meter brede strande med sand, så fint, at det synger, når man går i det.

Annonce:

Der er familiestrande, og der er steder, hvor du pludselig befinder dig helt alene med havet, klitterne og den blå himmel. Jo, Bornholm har det hele.

 

Balka Strand

Balka Strand strækker sig fra Snogebæk til Balka Havn. Her kan du både surfe og se solnedgangsfilm på storskærm. Foto: Michael Mottlau/Polfoto
Balka Strand strækker sig fra Snogebæk til Balka Havn. Her kan du både surfe og se solnedgangsfilm på storskærm. Foto: Michael Mottlau/Polfoto

Balka Strand med det hvide sand, træer, der svajer i vinden, og det lyseblå hav, er tæt på at være Bountyland: En bred og kilometerlang bugt med blide klitter og skov strækker sig fra Snogebæk til Balka Havn.

Ved Balka Havn ligger café, minigolfbane og toiletter med skifterum. Stranden er meget børnevenlig på grund af sit lave vand.

På Balka Strand kan du lære at surfe på ’Balka Beach’, Danmarks første windsurfskole. Skolen er populær, så book plads i god tid.

Har du ikke mod på surfing, kan du hygge dig med morgenyoga på stranden, hjemmelavede lækkerier i strandbaren og solnedgangsfilm på storskærm.

Et godt spisested er Weekendhytten, hvor du også finder en stor legeplads og 18-hullers minigolfbane.

Annonce:

Balka Strand har også gode overnatningsmuligheder. Strandhotel Balka Søbad ligger to minutter fra stranden med tennisbane, legeplads og pool-område for store og små, og Balka Strand Familiecamping med legeplads, hoppepude og kun 50 meter til Balka Strand.

Her er både hytter og pladser til campingvogne og telte.

Balka Beach, Centralt på Balka Strand.

Weekendhytten, Boulevarden 14.

Strandhotel Balka Søbad, Vestre Strandvej 25.

Balka Strand Familiecamping, Klynevej 6.

 

Dueodde

Det er ikke mange steder i Danmark, man kommer til en strand, breder sit håndklæde ud – og så stadig har 100 meter at gå over det fineste sand, inden du når vandkanten.

Men sådan er det på Dueodde, Bornholms mest berømte og populære strand.

Fra de høje klitter med dybe gryder breder en lang, bred strand sig med sand så fint, at det tidligere blev brugt i timeglas og som trækpapir, da man skrev med blæk.

Vandet er klart og rent, og selvom stranden på gode sommerdage er et trækplaster uden lige, er der masser af plads på stranden og i klitterne til at finde læ og være næsten helt uforstyrret.

Annonce:

Rejs 70 millioner år tilbage i tiden på denne danske ø

Ved den store parkeringsplads findes caféer, restauranter, iskiosker og legepladser.

Parkér ved Fyrvejen, hvorfra der går en 500 meter lang rampe ned til stranden. Den gør det let at tage barnevogn eller kørestol med.

 

Boderne

Sandstrand, sol og modetøj. Hvad mere kan man forlange?

Boderne breder sig på begge sider af et lille fiskerleje, her er en udpræget kolonihavestemning om morgenen, når bagerbilen kommer kørende med friskbagt brød til de overnattende turister, og de første badegæster indfinder sig med madkurv og badedyr.

Ved Boderne ligger en af Bornholms største tøjbutikker, Butik Pia Stærmose, med eksklusive mærkevarer til mænd og kvinder.

Hyggelig overnatning og god mad finder du på Danhostel Boderne Rosengaarden, der byder på feriehygge i en stor, naturskøn have med masser af børneplads til at boltre sig på.

Annonce:

Vandrerhjemmet har desuden en fin sommercafé.

Butik Pia Stærmose: Boderne 2.

Danhostel Boderne, Bodernevej 28.

 

Østre Sømark

Bølger, sand, sol – og ikke et øje i miles omkreds. Vil du have hvid sandstrand uden for mange solbadere og hoppende badebolde, er Østre Sømark et godt sted.

Sandet er grovere, naturen mere rå og vandet bliver hurtigere dybere end ved de andre strande på Bornholms sydkyst. Her er ingen fancy iskiosker, men til gengæld Øster Sømark Havn med fredede fiskerhytter og et par fiskerbåde.

Se Danmarks største rev på Samsø

Og så er det her, 55. breddegrad krydser den 15. længdegrad. Lige i ’krydset’ ligger en solsten, der markerer, hvor solen står højest, når klokken er 12.

 

Vestre Sømark med Restaurant Kadeau

Annonce:

Vest for havnen ligger Vestre Sømark, og her finder du Michelin-restauranten Kadeau, der serverer mad af højeste kvalitet, helt ud til vandet. Det er bestemt ikke billigt, men skal man flotte sig bare én gang i ferien, bør det være her.

Lidt inde i landet, nord for Østre og Vestre Sømark, ligger byen Pedersker med eget pensionat, Brugsen og en bagergård med servering.

Lige vest for Pedersker ligger Danmarks største vingård, Lille Gadegård, der producerer rødvin, jordbærvin, mousserende solbærvin og den helt specielle bornholmerspecialitet honningsyp. Gården har rundvisninger og en lille café.

Restaurant Kadeau: Baunevej 18, Vestre Sømark.

Vingården Lille Gadegård, Søndre Landevej 63, Aakirkeby.

 

Kristoffer Holm Pedersen er forfatter til 'Turen går til Bornholm'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: