Kvidrende fugle, en skovbund dækket af anemoner og frisk luft, som du ikke skal dele med hundredvis af andre.
Hvis ovenstående lyder tillokkende oven på mange timer tilbragt inden for hjemmets fire vægge, kan det varmt anbefales at tage på en endags-vandretur. Her er der mulighed for at komme ud i helt urørt dansk natur, der er på nippet til at springe ud i sin forårsdragt.
Selv tog Ekstra Bladets journalist på den 16 kilometerlange vandrerute Grejsdalstien, der ligger smukt i det sydjyske mellem Vejle, Grejs og Jelling. Hvis du ikke lige befinder dig i nærheden af Grejsdalstien, er det nemt at finde en velegnet rute i dit eget nærområde på Naturstyrelsens hjemmeside udinaturen.dk.
Oplev Guggenheim og Taj Mahal fra sofaen
Grejsdalstien er dog et besøg værd. Ruten byder på et kuperet terræn, der flere steder henleder tankerne på en slags fordansket udgave af et schweizisk landskab med stejle skrænter, høje træer og vandløb.
Flere steder er der bygget gangbroer, så natur, der ellers ikke ville være muligt at nyde for amatører, bliver lettilgængeligt.
For en normalvis stillesiddende journalist og en halvdoven golden retriever tog distancen i alt cirka fem timer at gå, inklusive to små pauser. Vi så i alt 26 mennesker på vores færd, og faren for nærkontakt med andre var derfor på et absolut minimum.
Distancen på cirka 16 kilometer passer rigtig godt til en endagstur og giver trætte ben og røde kinder bagefter.
Hvis du ikke har travlt med at komme hjem og har lyst til at forlænge dit lille afbræk fra livet i isolation, er der også mulighed for at overnatte i shelter og lave mad over bål på turen. Shelterpladsen ligger cirka en tredjedel inde på ruten, hvis man kommer fra Jelling.
Grejsdalstien løber fra museet Kongernes Jelling til Vejle Sygehus og er løbende afmærket med orange pile, så det er umuligt selv for dem med dårlig stedsans at fare vild.
Man kan også nøjes med at gå noget af turen. Vælger man det, er stykket fra Grejs Bakke og frem til shelterpladsen et must, og der er parkeringspladser begge steder.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Ekspert: Inaktivitet er gift for din krop
Det kan være svært at nå op på de anbefalede 30 minutters motion eller 10.000 skridt om dagen i øjeblikket.
Men blot to ugers inaktivitet har store konsekvenser for kroppen, fortæller Mathias Ried-Larsen, der er seniorforsker på Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
- Det går hurtigt den forkerte vej. Ens kondition falder med 7-10 procent, det farlige fedt omkring organerne stiger 7 procent, og insulinfølsomheden falder, hvilket næsten svarer til forstadier til diabetes, hvis man ikke gør noget ved det, siger han.
De nævnte tal gælder for unge, aktive mænd, der også risikerer at tabe et halvt kilo muskler i benene. Er man overvægtig, er det endnu værre.
- Hvis man først er faldet 10 procent i kondition, og ens farlige fedt er steget, så tager det tre måneder med træning tre gange om ugen for at komme tilbage til ens udgangspunkt. Det går lidt hurtigere for raske unge mænd, men det vil stadig kræve en grundig indsats, siger han.
Derfor er det vigtigt, at holde sig i gang.
- En god gåtur er en fremragende måde at kompensere for en inaktiv hverdag på. For langt størstedelen af den danske befolkning vil det være en fin måde at holde sig i form på, siger Mathias Ried-Larsen.
--------- SPLIT ELEMENT ---------