Annonce:
Annonce:

Verdens mindste storby: Hjem til Aarhus

Europas kulturhovedstad 2017 er et besøg værd, uanset om du bor tæt på eller i den anden ende af landet

Aarhus er smukt beliggende tæt på skov og vand. Som europæisk kulturhovedstad 2017 vil endnu flere formentlig få øjnene op for Danmarks næststørste by, der i disse år fører sig selvtillidsfuldt frem. Foto: Thomas Nørremark
Aarhus er smukt beliggende tæt på skov og vand. Som europæisk kulturhovedstad 2017 vil endnu flere formentlig få øjnene op for Danmarks næststørste by, der i disse år fører sig selvtillidsfuldt frem. Foto: Thomas Nørremark
Annonce:
Følg Ferie

Verdens mindste storby. Sådan holder aarhusianerne af at fremstille deres by, som med sine 300.000 indbyggere er Danmarks næststørste. Beliggende ved havnen og omkranset af søer, skove, strande og rekreative naturområder er det også en af landets smukkeste.

Kulturelt og arkitektonisk er byen også godt med, og senere år har budt på massiv oprustning med kunstmuseet Aros, ombygningen af Musikhuset, musikfestivalen Northside, udbygningen af havneområdet og opførelsen af det nye Moesgaard Museum, der på alle parametre er enestående i europæisk sammenhæng.

Forfatter: Her er Danmarks bedste ture til fods og på cykel

Annonce:

Læg dertil, at Aarhus endelig er blevet anerkendt som en destination, der er værd at rejse efter for store madoplevelser. Ikke alene de nyslåede Michelin-restauranter, men også det fine bundniveau med gode bistroer, lokalt forankrede spisesteder og ikke mindst byens to splinternye madmarkeder, der også byder på store kulinariske højdepunkter.

Ambitionerne er blevet større. Aarhus har meldt sig på banen som et seriøst storbyalternativ til København – eller bare et godt supplement. En ny lufthavn ville uden tvivl accelerere denne proces. Indtil videre må man tage toget over Storebælt. Når Aarhus fra nytår har status af europæisk kulturhovedstad, er det forhåbningen, at endnu flere får øjnene op for byen.

På Dokk 1

Dokk1 er skabt af Schmidt, Hammer & Lassen. Allerede nu er det nytænkte medie-bibliotek blevet Aarhus nye samlingspunkt og et godt udgangspunkt for en udforskning af havnen, der de senere år er blevet udvidet. Det spændende ved Aarhus Havn – i modsætning til København – er, at det fortsat er en levende havn og ikke udelukkende er et sted for boligdrømme og rekreative formål.

Annonce:

Dokk1 er, ud over et fint arkitektonisk vartegn, også et velfungerende kultur- og multimediehus. Det er også et perfekt sted for freelancere, der vil arbejde med udsigt til havnen – eller for børnefamilier, der kan gøre brug af stedets mange børnevenlige faciliteter.

En fuldautomatiseret parkeringskælder med plads til 1000 biler gør det også attraktivt for folk at komme langvejs fra, og så er der udsigt til, at den nye letbane kommer her forbi. En stor klokke støbt i bronze er forbundet med fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital og kan aktiveres, når en lille ny aarhusianer bringes til verden.

Blandt øvrige højdepunkter i havnen er boligkomplekset Isbjerget, som har udsigt over byen, Aarhus Bugt og Kalø Vig til Helgenæs og Sletterhage. Det er tegnet af fire internationalt anerkendte arkitektfirmaer: Cebra og JDS architects fra Aarhus og København samt Search fra Amsterdam – og Louis Paillard fra Paris.

dokk1, Hack Kampmanns Pl. 2

En rigtig god kop kaffe

Der er talrige gode cafeer i Aarhus’ latinerkvarter. Også dem, der tager kaffen meget seriøst. Blandt dem er La Cabra, en af landets bedste og smukkest indrettede kaffebarer.

Annonce:

La Cabra drives af baristaen og kaffeentusiasten Esben Piper, der med sig har et dygtigt mandskab, i hvis selskab man føler sig rigtig godt tilpas.

Bønnerne importeres fra de ypperste producenter i Afrika og Latinamerika og ristes let og lyst i den nynordiske tradition. Kaffen fås i filterbaserede varianter såvel som espresso, og menuen består desuden af lækker hjemmebag og god morgenmad. Blot fem minutter væk kan man ligeledes drikke god kaffe hos Great Coffee.

La Cabra, Graven 20

Great Coffee, Klostergade 32H

Lækker frokost i lange baner

De vietnamesiske baguettes er blandt mange favoritter på Aarhus Street Food der ligger ved rutebilstationen. Foto: Tom Nørgaard
De vietnamesiske baguettes er blandt mange favoritter på Aarhus Street Food der ligger ved rutebilstationen. Foto: Tom Nørgaard
 

Strategisk godt placeret ved henholdsvis rutebilstation og banegård er der inden for kort tid åbnet hele to nye madmarkeder i Aarhus. Aarhus Central Food Market ligger i en hal, der tidligere har været brugt til seksdagesløb og koncerter, bl.a. med The Who.

I dag danner bygningen, opført af C.F. Møller, ramme om spisesteder og specialbutikker, hvor man bl.a. kan få grød, kager, øl, vietnamesisk sandwich og meget andet. Også ovenfor nævnte La Cabra har en filial på stedet.

Nu rocker Roskilde året rundt

Annonce:

Tættere på havnen ved rutebilstationen ligger det nye Aarhus Street Food. Der er højt til loftet og plads til mad fra alle verdenshjørnet fra flæskestegs-sandwich til tacos til burgere. Et glimrende mødested, også hvis man bare har lyst til en drink efter fyraften.

Aarhus Central Food Market, Skt. Knuds Torv 7-9

Aarhus Street Food, Ny Banegaardsgade 46

Kunst og panorama på Aros

Den store bygning på et af landets mest prominente og progressive museer har fået en kæmpestor, farverig glorie på toppen. Og tilbygningen er et hit. Også på de sociale medier, hvor Aarhus’ skyline konstant foreviges gennem den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons regnbuefarvede filter. Det er godt tænkt!

Heldigvis er der også mange andre ting at komme efter på Aros. Måned efter måned er der særudstillinger af høj international klasse og en stor permanent samling at gå på opdagelse i. Og det er for hele familien.

Bygningen, skabt af Schmidt, Hammer & Lassen, er inspireret af Dantes ’Den guddommelige komedie’, og nederst ligger Helvedet med De ni rum, som udgør en spændende rejse gennem dødsrigets ni kredse – her med grænsesøgende installationskunst.

Annonce:

Aros, Aros Allé 2

Nye standarder på Moesgaard

Moesgaard Museum ligger smukt i flotte rammer. Foto: Tom Nørgaard
Moesgaard Museum ligger smukt i flotte rammer. Foto: Tom Nørgaard
 

Tag bussen, bilen eller en god lang gåtur lidt ud af byen og oplev et af Europas flotteste museer. I et næsten sakralt rum med dæmpet belysning ligger verdens bedste bevarede moselig, Grauballemanden. Det mere end 2000 år gamle mosefund er fortsat hovedattraktionen på det ombyggede Moesgaard Museum, men der er mange andre fascinerende opdagelser og gode historier fra fortid og urhistorie at fordybe sig i.

Selv hvis man ikke er specielt naturhistorisk interesseret, kan man let komme til at bruge en hel dag på dette gennemført medrivende udstillingssted, der sætter nye standarder for museumsformidling med levende billeder, flotte tableauer og masser af relevant interaktivitet.

Tør du? Dansk slot vil skræmme livet af dig

Annonce:

Museet huser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse og skiftende særudstillinger, der præsenterer verdens kulturarv. Man har et tæt samarbejde med Aarhus Universitet, og udstillingerne er baseret på den nyeste forskning og teknologi.

På Evolutionstrappen, der fører fra forhallen og ned til Oldtidsudstillingerne, står syv meget livagtige og formidabelt rekonstruerede menneskearter. Fra 3,2 mio. år gamle Lucy fundet i Etiopien til Koelbjergkvinden fra stenalderen – den ældste kvinde fundet i Danmark. De er lavet ud fra den nyeste forskning i knoglefund.

Moesgaard Museum, Moesgård Allé 15, Højbjerg

God no-nonsens-middag

Tre Michelin-stjerner er der kommet til Aarhus, men der er også god mulighed for at spise godt og familievenligt på budget. Midt i latinerkvarteret ligger den hyggelige restaurant Den rustikke, der, som navnet antyder, laver god, gedigen mad, hvor velsmag rangeres højere end æstetik.

Inspirationen kommer fra Frankrig og det øvrige middelhavsområde, men råvarerne er i stor stil lokale. To mand kan nemt spise tre retter inklusive vin for under 1000 kroner.

Den rustikke, Mejlgade 20

Mikkellers aarhusianske aflægger

Annonce:

Mikkellers øl går deres sejrsgang over hele verden fra København til San Francisco – og nu har man også fået en aflægger i Aarhus. I afslappede og hyggelige rammer kan man gå om bord i nichebryghusets omfattende katalog af specialøl fra Mikkeller selv, fra To øl og fra andre gode bryggerier rundt om i verden. Der er desuden mulighed for at få snacks fra Warpigs og kvalitetsost fra Arla Unika.

Mikkeller ligger i Jægergårdsgade, Aarhus’ gamle værtshusgade, der de senere har været under forvandling, og hvor man i dag finder et fint miks af lokale forretningsdrivende, caféer og hyggelige spisesteder. Blandt de sidste hører også det franskinspirerede brasserie Juliette, der er god for charcuteri, confit de canard, crème brûlée og andre galliske klassikere.

Mikkeller Bar, Jægergårdsgade 61

Juliette, Jægergårdsgade 54

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: