Vi dyrker kulturen – én aften om året

Kulturnatten er efterhånden blevet det største kulturelle arrangement for mange byer – og om lidt åbner de danske byer op for endnu en aften i kulturens tegn

Thorvalsens Museum blev under kulturnatten 2014 pyntet i farvemønster. Foto: Sattrup & Høst
Thorvalsens Museum blev under kulturnatten 2014 pyntet i farvemønster. Foto: Sattrup & Høst

Eventyroplæsning, jazzmusik på udendørsscener, dans, film og åbent hus på hundredvis af museer, kulturhuse, zoologiske haver og offentlige institutioner.

Kulturnatten er den største kulturbegivenhed i mange byer rundt i hele landet.

Det er den aften om året, hvor byen forvandles til en stor kulturfest, og kulturinstitutioner, virksomheder, foreninger og myndigheder i en by går sammen om at skabe en aften for både borgere og turister med en bred vifte af aktiviter for alle aldersgrupper.

Og det er ikke kun de større byer i Danmark, der har taget begivenheden til sig. Du kan f.eks. også komme til kulturnat i Slagelse, Kolding, Esbjerg, Hillerød og Sønderborg, for rundt om i landet har mange byer valgt at afholde deres egen version af kulturnatten.

4 fede teateroplevelser i efteråret  

Hos VisitDenmark ser man byernes kulturnatarrangementer som et udtryk for, at byerne gerne vil vise deres kulturliv frem til borgerne, på en lidt anden måde, end borgerne er vant til.

- Kulturnatten i København har været en kæmpestor succes, og det har inspireret resten af landet, forklarer Mikkel Trane, kommunikationschef hos VisitDenmark, og tilføjer:

- Det er jo en glimrende måde at vise byens steder og institutioner frem på en mere utraditionel måde.

Øget konkurrence
For Professor i Samfundsvidenskab på Roskilde Universitet Jørgen Ole Bærentholdt er byernes øgede fokus på kulturnatten en måde at profilere sig på.

- Der er svær konkurrence mellem byerne, og det er alles kamp mod alle, når turister og nye borgere skal lokkes til, udtaler han.

Kulturnætter er byernes måde at forene det kulturelle og det kommercielle , og ifølge professoren har byerne en klar strategi om at skulle tjene penge på arrangementerne.

- På kulturnatten er de besøgende både lokale, men også borgere fra nærliggende byer, og andre turister tiltrækkes af sådanne arrangementer. Her bliver de besøgende også forbrugere, som lægger mange penge i byen, siger han.

Oplev anderledes kultur
For besøgende er kulturnatten en oplagt mulighed for at besøge nogle af byernes mange forskellige kulturtilbud.

- Man kan komme lidt ind bag facaden, der hvor man normalt ikke har adgang. Det giver nogle sjove, anderledes og spændende oplevelser for både borgere og turister, siger Mikkel Trane.

Og det er noget, rigtig mange borgere og andre besøgende gør brug af.

Eksempelvis har København oplevet en stor stigning i antallet af besøgende til deres Kulturnat og satte sidste år rekord med 75.000 besøgende.

- Det er tydeligt, at der er en tendens til, at folk gerne vil have oplevelser og deltage i byens oplevelses- og kulturliv, både i krisetider og i opgangstider, udtaler Jørgen Ole Bærentholdt.