Vi er vilde med miniferier

Hygge, tilgængelighed og autentiske oplevelser er tre væsentlige grunde til, at miniferier på danske kroer og hoteller er populære som aldrig før

Vi vil gerne tæt på naturen, når vi tager på miniferie. Det kommer man for eksempel på Tambohus Kro ved Limfjorden. Pr-foto
Vi vil gerne tæt på naturen, når vi tager på miniferie. Det kommer man for eksempel på Tambohus Kro ved Limfjorden. Pr-foto

Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der en kro så smukt. En let omskrivning af H.C. Andersens kendte tekst fra 1829 giver et godt billede af, hvad vi moderne danskere søger, når vi tager på weekendophold på en kro.

Vi er på jagt efter det autentiske.

Se også: Romantisk get-away i forårssolen  

Historien, hyggen, roen, nærheden og naturen. Vi vil gerne overnatte på en kro, der ligger hist, hvor vejen slår en bugt.

Og der ligger de også, de danske kroer. Drysset ud over landkortet langs landeveje, i gamle stationsbyer og i selskab med kirke og købmand – hvis sidstnævnte da ikke er lukket – i de hyggelige landsbyer.

Hygge går aldrig af mode
Hos foreningen Small Danish Hotels, der før 2012 hed Danske Kroer & Hoteller, kan direktør Jørgen Christensen for 13. år i træk melde om fremgang i medlemmernes samlede omsætning. Tallene for 2014 er i skrivende stund ikke gennemgået i detaljen, men sikkert er det, at den hidtidige rekordomsætning på 106,5 millioner kroner i 2013 bliver overgået.

Der er flere gode grunde til, at mange danskere vælger at holde ferie herhjemme, og tendensen ser ud til at fortsætte, mener Jørgen Christensen fra Small Danish Hotels.

- Danskerne kan godt lide at hygge sig. Det går aldrig af mode, og det er måske den vigtigste årsag til, at miniferier på hoteller og kroer er så populære.

- Vi kan tilbyde godt værtskab, hygge og atmosfære, for folk vil have mere end bare en kode eller en nøgle. De vil møde rigtige mennesker, understreger han.

Se også: Skævt og charmerende  

Og netop det lokale miljø og de autentiske oplevelser er en vigtig grund til, at miniferiekulturen herhjemme har fået en opblomstring de seneste år, vurderer trendekspert Mads Arlien-Søborg, der deler ud af sin viden om danskernes forbrugsmønstre som både foredragsholder og tv-vært.

- Et stigende antal forbrugere ønsker en mere afslappet ferieform. De danske kroer tilbyder autentiske oplevelser, hvor man oplever kulturen, lokalhistorien og naturen. Her kan man koble af, finde ro, gå ture og måske oven i købet få en gang wellness. Så det er på mange måder en kontrast til de oplevelser, storbyen tilbyder. For mig at se, er det den nye luksus. Den handler ikke om det materielle, men om oplevelser, nærhed, afslapning og så videre.

Et andet nøgleord er tilgængelighed. Danmark er som bekendt et lille land, så der er aldrig langt til en hyggelig kro eller et godt hotel. Det betyder, at man kan få meget ud af blot et par dages ferie.

Nettet giver nye gæster
Men også hvad angår priserne, er danske kroer og hoteller blevet mere tilgængelige.

- Vores branche er blevet dygtig til at synliggøre produkterne. For eksempel via tilbud på Facebook eller på de mange tilbudssites på nettet.

- Det betyder, at vi når ud til folk, der ellers ikke normalt ville bestille et kro- eller hotelophold, fortæller Jørgen Christensen fra Small Danish Hotels.

Han oplever også, at tendensen til miniferier med fokus på oplevelser og aktiviteter, der har været fremherskende de sidste par år, fortsætter her i 2015. Og det er alt fra guidede vandreture over museumsbesøg til slotskoncerter, danskerne gerne vil have med i prisen.

- Vi danskere er jo nogle kræmmere, så vi kan godt lide at få et godt tilbud på en oplevelse eller en attraktion med oven i hatten, siger Jørgen Christensen med smil i stemmen.

Ændret feriemønster
Hygge og god mad er for mange danskere to sider af samme sag. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvad man putter i munden på miniferien, for maden og betjeningen udgør for mange en væsentlig del af helhedsoplevelsen. Derfor har mange danske kroer og hoteller opdateret menukortene.

En del har endda forvandlet deres spisesteder til egentlige gourmetrestauranter, fortæller trendekspert Mads Arlien-Søborg:

- Det er især det nynordiske køkken, der er populært, hvor flere kroer tilbyder lokal mad i en moderne fortolkning.

Trendeksperten er enig med Jørgen Christensen fra Small Danish Hotels i, at tendensen til, at vi danskere gerne vil holde miniferie herhjemme, fortsætter.

- Stadig flere mennesker ser en værdi i at holde ferie i Danmark og udforske vores egen kultur i stedet for at rejse til udlandet. Vores feriemønster har nok ændret sig lidt, og mange foretrækker faktisk Danmark om sommeren. Det skyldes selvfølgelig også det faktum, at vi generelt rejser mere, siger Mads Arlien-Søborg.

Derfor vælger mange danskere at bruge solrige dage i sommerhalvåret på miniferier herhjemme, mens udlandsrejserne passende bliver planlagt til den tid på året, hvor vejret er gråt, koldt og kedeligt i Danmark.

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere