Der produceres whisky af høj international klasse i Danmark.
Det udsagn vil de fleste nok trække lidt på smilebåndet over, men det må betyde, at de ikke har besøgt den lille vestjyske by Stauning, der ligger ved Ringkøbing Fjord.
For her startede ni venner, og inkarnerede whiskyfans, for 11 år siden en lille hobbyvirksomhed, der siden har udviklet sig til et ganske usædvanligt eventyr.
Otte grunde til at opleve Dublin
Det viste sig nemlig, at de ni vestjyder havde flair for at lave whisky.
Den oprindelige målsætning var at lave 200-400 liter kvalitetswhisky om året til venner, familie og eget brug, men i dag producerer Stauning Whisky over 20.000 liter om året.
Investerer 100 millioner kroner
Og meget mere er på vej. Det engelske firma Diageo, der er en af verdens største spiritusproducenter, har nemlig investeret 100 millioner kroner i Stauning Whisky.
De penge skal blandt andet bruges til at opføre et nyt destilleri i Stauning, som skal supplere det nuværende, der har til huse på en gammel bondegård.
Fra at være en hobbyvirksomhed har firmaet nu syv fastansatte, og flere er på vej, efter at Stauning Whisky har fået en international profil.
Smagsprøver på rundtur
Som besøgende er det muligt at opleve det vestjyske whisky-eventyr på nærmeste hold via en rundvisning på destilleriet.
Her overværer du både produktionen og ser det sted, hvor whiskyen er lagret på store trætønder. Undervejs er der en kraftig lugt af såvel malt, rug, byg og røget tørv.
Alle processer i whisky-fremstillingen foretages i Stauning, og bortset fra den svenske gær benyttes udelukkende lokale råvarer.
Tag på krydstogt i Nakskov Fjord
Du kan vælge mellem rundvisninger med eller uden afsluttende smagsprøver på de ædle dråber. Snupper du den med, får du fornøjelsen af at smage de tre typer whisky, som produceres i Stauning.
Det handler om henholdsvis Traditional, som er en traditionel single malt whisky. Peated er også en single malt, men med en tørverøget smag. Endelig er der Young Rye, der som noget sjældent inden for europæisk whisky-produktion er lavet på rug.
Der er ikke tale om billig whisky, den vejledende udsalgspris er henholdsvis 595 kroner, 895 kroner og 495 kroner.
De tre whisky-typer har i de senere år vundet en stribe internationale priser, og man kan roligt sige, at Stauning Whisky på bare 11 år er gået fra at være en lille hobbyvirksomhed til at producere whisky i global topklasse.
Hyggelig havn
Stauning er dog meget mere end et anerkendt whisky-destilleri. Landsbyens anden store attraktion er havnen, som er en af landets allerhyggeligste.
Havnen ligger ned til Ringkøbing Fjord, og her kan du opleve fjordidyl for fuld udblæsning. Langs den aflange sejlrende ligger små fiskekuttere samt fiskerjoller side om side med små lystbåde og træskibe.
Enkelte fladbundede jagtbåde – de såkaldte skydepramme – ligger også klar til at blive brugt til andejagt. Her er ingen store prangende lystyachter, men den aldrende bådpark giver netop masser af lokalkolorit.
Dansk Michelin-succes: Turister spiste for 12,5 mia. kr.
Havneindløbet flankeres af en stribe små charmerende huse, hvoraf nogle bruges som fritidshuse, mens andre stadig benyttes som opbevaringsrum for fjordfiskerne.
I et af husene holder den lokale kunstner Jesper Graakjær til. Han er autodidakt maler og billedhugger, og han bruger sit bette hus som atelier og galleri. Så kunsten trives også i Stauning Havn.
Middag med perfekt udsigt
Skulle du blive sulten under et besøg, findes der glimrende råd for det. Midt i havnen ligger Restaurant Stauning Havn, der byder på god mad og venlig betjening.
På regnfrie dage i sommerhalvåret kan det anbefales at spise på den udendørs terasse på førstesalen, hvorfra du har en perfekt udsigt over havnen samt ud mod fjorden.
Stauning Havn er ukendt for langt de fleste, så du kan have den lille oase næsten helt for dig selv. Det er en sand lise for sjælen at slentre rundt og nyde stilheden i de pittoreske omgivelser.
Kun en enkelt gang om året vrimler det med mennesker. Det sker i forbindelse med den årlige jazzfestival.