Ferieparadis eller torturhelvede? Delfiner får trukket tænderne ud for turisterne

Dyrevelfærdsorganisation rapporterer, at adskillige delfiner i ferieparadiset Bali har fået trukket tænderne ud eller filet dem ned, så de ikke bider turisterne

Det ligner umiddelbart et ferieparadis, men for mange dyr er Bali et torturhelvede. Det viser en ny rapport. Mere end 30.000 danskere søger hvert år ferieidyl på den indonesiske ø og mange af turisterne opsøger i løbet af ferien underholdning med vilde dyr. Men det bør de helt undlade, mener World Animal Protection. Foto: Jan Greune/Look
Det ligner umiddelbart et ferieparadis, men for mange dyr er Bali et torturhelvede. Det viser en ny rapport. Mere end 30.000 danskere søger hvert år ferieidyl på den indonesiske ø og mange af turisterne opsøger i løbet af ferien underholdning med vilde dyr. Men det bør de helt undlade, mener World Animal Protection. Foto: Jan Greune/Look
Følg Ferie

Den britiske afdeling af dyrevelfærdsorganisationen 'World Animal Protection' (WAP) har netop udarbejdet en ny rapport for adskillige turistattraktioner i Indonesien - deriblandt i ferieparadiset Bali -, og resultaterne er bestemt ikke rar læsning.

Det skriver The Independent.

Ifølge det britiske medie har organisationen blandt andet fundet frem til en turistattraktion på Bali, hvor delfinerne får trukket tænderne ud eller filet dem flade, så turister ikke kommer til skade under mødet med havdyret.

- Foruroligende nok var tænderne på to hun-delfiner - og højst sandsynligt også på de yngre han-delfiner - filet ned til flade stumper, og nogle af delfinerne manglede fuldstændigt deres tænder, står der blandt andet i rapporten, som fortsætter:

- Da vi udspurgte trænerne, påstod de, at delfinernes tænder ikke voksede, fordi de var opvokset i en pool. Dette er umuligt, og det er meget mere sandsynligt, at årsagen bag er en smertefuld filen at tænderne, så de ikke kan bide trænerne og turisterne.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Delfiner indgår i underholdningsindustrien til ære for turisterne. Foto: WAP
Delfiner indgår i underholdningsindustrien til ære for turisterne. Foto: WAP
 

Turister flokkes til: Død pukkelhval skyllet op på stranden

Torturhelvede
Ifølge The Independent beskriver organisationen i rapporten, hvordan deres efterforskere var vidner til delfiner, der var blevet fanget ulovligt, og som blev holdt fanget i bassiner, som er alt for små - helt ned til 10 gange 20 meter.

Ifølge rapporten ser turister Bali som et ferieparadis, men i virkeligheden er det et torturhelvede for de omtrent 1500 vilde dyr, organisationen anslår bliver holdt fanget i forbindelse med turistindustrien.

- At få fjernet tænderne eller filet dem ned er en traumatisk oplevelse. Det vil påvirke dem resten af livet, siger Chiara Vitala fra WAP til det britiske medie.

Ekstrem dyremishandling alle steder
Udover delfinmishandlingen i det balinesiske ferieparadis har World Animal Protection undersøgt yderligere to populære indonesiske turistdestinationer - henholdvis Lombok og Gile Trawangan -, og organisationens rapport viser, at der foregår ekstrem dyremishandling alle tre steder.

F.eks. har har organisationen set aber, tigere og elefanter blive gemt væk og bundet fast i trange indhegninger, hvor de sidder timevis på hårde overflader.

WAP's efterforskere tjekkede op på 26 attraktioner i de tre indonesiske tropeparadiser og konkluderer i rapporten, at ingen af dem levede op til dyrenes basale behov.

Zoo i shitstorm: Tvinger tiger til at brøle

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Andi Sucirta for World Animal Protection
Foto: Andi Sucirta for World Animal Protection
 

Elefant truet med riffel
Blandt de grusomme mishandlinger, som WAP fik videobevis af, var en elefant med et brækket ben, en elefant, der ved hjælp af en riffel blev truet til at lægge sig ned, turister, der løftede en skildpadde op i dens skjold samt en abe, der blev hevet voldsomt tilbage, da den forsøgte at flygte fra en turist.

Ifølge The Independent er Indonesien den hurtigst voksende turistdestination i verden, og den indonesiske regering vurderer, at ramme 20 millioner årlige besøgende inden 2019.

Mange turister rejser til landets eksotiske øer netop for at stifte bekendtskab med vilde dyr, men ifølge WAP er folk ikke klar over, hvor dårligt dyrene har det bag lukkede døre, hvor især elefanterne må affinde sig med hårde vilkår for at glæde turisterne:

- Vores research viser, at mange folk besøger attraktioner med dyr, fordi de er interesserede i dyr og har en kærlighed for dem, men de fleste af turisterne er uvidende om de krænkelser, der sker på disse steder. Selvom mange steder reklamerer med, at de er et dyrereservat, så er det blot et sted, hvor de udnytter lidende dyr, står der i rapporten, som fortsætter:

- På hjemmesiderne vises der steder med elefanter, som lever i fred, og det ser da også meget idyllisk ud på billederne, men hvad, man ikke ser, er elefanterne bundet med kæder på en græsplæne uden mad, vand og skygge. Ingen vil nemlig have et billede af lidende dyr i baggrunden på sit bryllupsbillede.

Ingen dyrevenlige steder
WAP opfordrer yderligere turister til at undgå disse dyreattraktioner i Indonesien:

- Hvis du kan ride, kramme eller tage en selfie med det vilde dyr, så er det mishandling. Lad være med at gøre det, ligemeget hvor mange 'likes' billedet får på de sociale medier.

Også den danske afdeling af WAP advarer mod dyrebesøg på Bali.

- Vi ved godt, at vilde dyr altid lider som underholdningsobjekter i turistindustrien. Men forholdene på Bali er groteske. Rapporten er rystende læsning. For turister, rejseselskaber og for os selv selvfølgelig. Dette vanvid skal stoppe, og vi opfordrer alle turister til at fravælge enhver form for underholdning med vilde dyr på Bali. Der er nemlig ikke nogle dyrevenlige alternativer på øen, siger direktør i World Animal Protection Danmark, Gitte Buchhave.

World Animal Protection har med held overbevist næsten 200 rejseselskaber verden over - blandt andet globale selskaber som Thomas Cook og TripAdvisor - til at stoppe samarbejdet med attraktioner, hvor vilde dyr indgår som underholdende element.

- Vi skal tage ansvar som rejsearrangører. Og vores stærkeste kort er selvfølgelig helt at undlade at samarbejde med steder, der viser foragt for dyrevelfærd. Derudover anstrenger vi os også for at oplyse vores kunder om vores tilgang til dyrevelfærd på f.eks. vores hjemmeside, siger Rie Ulrich, bureauchef i Nyhavn Rejser, et af de bureauer, som året rundt har ture til Bali.

The Independent har forsøgt at få en kommentar fra regeringskontoret 'Bali Tourism Board', men de er ikke vendt tilbage.

Hjerteskærende video: Elefant bliver tævet til den brækker benet

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+