Annonce:
Annonce:

Ferieparadis forbyder visse solcremer

Hvis man benytter sig af de forbudte solcremer, vil man fra 2020 få en bøde på - hvad der svarer til - 6500 danske kroner

Fra 2020 er det forbudt at benytte solcreme med giftige kemikalier, der ødelægger korallerne i Palau. Foto: Itsuo Inouye/AP
Fra 2020 er det forbudt at benytte solcreme med giftige kemikalier, der ødelægger korallerne i Palau. Foto: Itsuo Inouye/AP
Annonce:
Følg Ferie

Stillehavsøen Palau bliver det første land i verden til at indføre et omfattende solcreme-forbud.

Det står klart, efter at landets myndigheder i sidste uge underskrev en ny lov, der forbyder både salg og brug af solcreme samt andre produkter til huden, som indeholder ti specifikke skadelige kemikalier.

Det skriver BBC.

Palau er beliggende i Stillehavet cirka 500 kilometer øst for Filippinerne og består af seks øgrupper. Landet er verdenskendt for sit mangfoldige marineliv, og derfor strømmer dykkere til området. Men landets kridhvide sandstrande og eksotiske natur får i høj grad også helt almindelige turister til at drage afsted til ferieparadiset.

Solcreme-forbuddet er Palaus forsøg på at redde det harmoniske marineliv samt korallerne, som bliver ødelagt og afbleget af de kemikalier, der findes i mange solcremer.

Annonce:

Ifølge landets præsident vil turister og lokale fra 2020 få stukket en bøde på 1000 dollar i hånden, hvilket svarer til omtrent 6500 kroner, hvis de bliver fanget i at benytte cremer med de skadelige stoffer.

- Magten til at konfiskere solcreme bør være tilstrækkelig til at afskrække deres ikke-kommercielle brug, og de nye bestemmelser balancerer kløgtigt mellem at uddanne turisterne og skræmme dem væk, siger præsidenten, Tommy Remengesau, ifølge det britiske medie.

Ferieparadis vil forbyde solcreme

Findes i halvdelen af verdens solcremer
Det er især de to kemikalier med navnet oxybenzone og octinoxate, der er giftigt for marinelivet, og som påvirker det sårbare koralrev i ferieparadiset med omkring 21.000 indbyggere.

Kemikalierne er det stof, der fungerer som UV-filter i mange solcremer, og det vurderes, at mellem 6000-14.000 ton solcreme er skyllet ud i verdenshavene, fordi folk ofte bader med solcreme på huden, og det således bliver vasket af.

- Oxybenzone er nok den værste blandt de ti kemikalier, der er blevet forbudt, siger en læge og ekspert i marinebiologi ved Craig Downs til BBC.

Annonce:

- Det afbleger koralrevet ved lave temperaturer, og det reducerer dets modstandsdygtighed ved klimaændringer, fortsætter han og påpeger, at korallerne burde få et par års pause til at restituere:

- Marinelivet bliver ikke bare som før, når der stadigvæk kommer turister.

På trods af, det er bevist, at stofferne er skadelige, findes de - ifølge BBC - stadigvæk i omkring halvdelen af verdens solcremer og skønhedsprodukter med UV-filter.

Det er dog en lille forbedring, da det for fem år siden blev vurderet, at stofferne kunne findes i omkring 75 procent af alle solcremer.

'Absurd' forbud på verdensberømt strand møder skarp kritik

Ved du, hvor meget solcreme du skal bruge til at beskytte dig optimalt? Det får du at vide her. Producer: Martin Lorentsen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: