Ferieparadis vil forbyde solcreme

Loven vil blive den første af slagsen i verden

Ferieparadiset Hawaii er tæt på at være de første i verden til at bandlyse bestemte typer solcreme, når man bader i deres farvande. Foto: Lucy Pemoni/AP
Ferieparadiset Hawaii er tæt på at være de første i verden til at bandlyse bestemte typer solcreme, når man bader i deres farvande. Foto: Lucy Pemoni/AP

Solen kan dårligt nå frem, før advarslerne om, at man skal huske at smøre sig ind i solcreme, fyger omkring os, og især på ferier er danskerne gode til at hive den beskyttende creme frem.

Men hvis du har planer om at hoppe en tur i bølgerne i ferieparadiset Hawaii, hvor solens UV-stråler kræver ekstra påpasselighed, kan man godt lade flasken blive i tasken. I hvert fald hvis det ikke er den rigtige af slagsen, da Hawaii i øjeblikket kraftigt overvejer at forbyde bestemte typer solcreme.

Det skriver blandt andre BBC og Washington Post.

Ifølge det britiske medie skyldes forslaget, at forskning viser, at visse former for solcreme kan gøre alvorlig skade på koralrevene ved blandt andet at afblege dem og bremse deres udvikling.

Derfor har et politisk flertal foreslået forbuddet, og loven mangler angiveligt blot en underskrift fra den demokratiske guvernør David Ige, før den bliver vedtaget.

- Vores øparadis er omgivet af smukke koralrev, så det er det perfekte sted at statuere et eksempel, som resten af verden kan følge. Det vil gøre en enorm forskel at kunne beskytte vores koralrev, maritime liv og menneskers sundhed, siger demokraten Mike Gabbard, der har stillet lovforslaget, til Washington Post.

San Domino er den største ø i øgruppen Tremiti, og hver højsæson er der derfor proppet med turister på færgen. Foto: Bjarke Ørsted Ferie Italiensk ferieparadis bandlyser sugerør

3500 solcremeprodukter vil blive forbudt
Hvis loven træder i kraft, vil den være den første af sin slags i verden, og det vil angiveligt dreje sig om cremer, der indeholder henholdsvis oxybenzone og octinoxate, som, forskere mener, er de stoffer, der gør mest skade på korallerne.

Ifølge BBC findes disse stoffer i mere end 3500 af de mest populære solcremeprodukter.

- Forbløffende nok er loven den første af sin slags i verden. Derfor er Hawaii utvivlsomt i front ved at forbyde disse farlige kemikalier i solcremer, siger senator Mike Gabbard til øgruppens største avis, The Honolulu Star Advertiser.

Udover at gøre skade på koralrevene, viser et studie offentliggjort i tidsskriftet Archives of Environmental Contamination and Toxicology, at kemikalierne i visse typer solcreme påvirker økosystemet og forringer levevilkårene for de dyrearter, der svømmer rundt i farvandet ved ferieparadiset.

Loven bliver ifølge BBC støttet af en række miljø- og kystorganisationer, men der er også kritikere, som mener, at politikerne skal fokusere på andre trusler mod koralrevet såsom global opvarmning.

Hvis lovforslaget bliver underskrevet af guvernøren, vil loven træde i kraft fra den 1. januar 2021.

Thailands farvestrålende fisk skal forblive i havet ud for Koh Tao fra juli. Foto: Flickr/Guyon Moree Ferie Forbudt at fiske: Ny lovgivning på vej i ferieparadis

1 af 2 Ferieparadiset Hawaii er tæt på at være de første i verden til at bandlyse bestemte typer solcreme, når man bader i deres farvande. Foto: Colourbox
2 af 2 Ferieparadiset Hawaii er tæt på at være de første i verden til at bandlyse bestemte typer solcreme, når man bader i deres farvande. Foto: Lucy Pemoni/AP
81 kommentarer
Vis kommentarer