Feriepjæk i England: Millionbøder for at tage børnene ud af skole

At eleverne pjækker fra skolen, fordi de skal på familieferie, er bestemt ikke velset i Storbritannien

Mange familier vælger at drage afsted på ferie uden for skolernes ferier. Det koster kassen i England. Foto: Nima Stock
Mange familier vælger at drage afsted på ferie uden for skolernes ferier. Det koster kassen i England. Foto: Nima Stock
Følg Ferie

Mange forældre genkender vist godt presset med at planlægge familieferien i skolernes ferie-perioder.

For ikke nok med, at der er langt flere rejsende på disse tidspunkter, så vælger de fleste rejsebureauer også at skrue op for priserne, så det bliver endnu dyrere at rejse afsted til solens palmer, end det er i forvejen.

Den slags kan hurtigt få forældre til at trække lidt på skuldrene over børnenes fravær fra skolen og i stedet planlægge ferien på den ene eller anden side af de officielle perioder, hvor skolerne har ferielukket, så de kan spare lidt penge.

I England og Wales er det dog ikke en billig affære at lade sit barn pjække fra skolen, når familien drager afsted på ferie. I de to lande har elevfraværet grundet familieferie nemlig været så stort et problem, at landet tilbage i 2006 indførte bødestraf, hvis man tog sit barn ud af skolen for at rejse afsted på ferie.

Bøderne lød dengang på 60 pund (500 kroner), hvis man betalte bøden indenfor 28 dage, og en bødestraf på 120 pund (1000 kroner), hvis man betalte bøden inden for 29-42 dage, men da bødestraffen åbenbart ikke var nok til at afholde forældre for at lade deres børn pjække fra skole, strammede myndigheder i september 2013 op på de tidligere regler.

Det skriver BBC.

Par løj om madforgiftning på ferien: Nu er dommen faldet

Ingen pjæk!
Før da var det nemligt lovligt for lærere at godkende op til 10 dages ferie uden for skoleferier, hvis der lå 'specielle omstændigheder' bag, men ifølge myndighederne udnyttede forældrene dette, og derfor fjernede de denne mulighed og ændrede samtidig på bødestraffen således, at britiske forældre nu skal betale bødestraffen på de 60 pund med en betalingsfrist på 21 dage, eller 120 pund med en betalingsfrist på 28 dage.

En undersøgelse foretaget af det britiske medie viser dog tydeligt, at mange britiske forældre stadigvæk vælger at holde ferie, mens skoleskemaet er i fuld gang. Ifølge undersøgelsen har England og Wales nemlig samlet set udsendt bøder for hele 24 millioner pund (200 millioner kroner) til forældre i løbet af de seneste tre år.

I gennemsnit blev der givet 12 bøder for hver 1000 børn i perioden fra 2016-2017, og ifølge BBC har flere forældre endda udtalt til mediet, at de rent faktisk budgetterer med bødestraffen, når de planlægger familieferien.

Tog på ferie og efterlod fire børn med pistol: Nu er der faldet dom i sagen

'Jeg ville gøre det igen'
En af dem, der gør dette, er Dave Brain, som siger til BBC, at han besluttede sig for at bruge sin arv fra sin afdøde far til en familieferie til Florida uden for skolesommerferien, da det kostede familien blot 4500 pund i stedet for hele 8000 pund.

Derfor var det nemlig en meget billigere affære for dem at ignorere truslen om en bødestraf på 3x60 pund for at tage deres tre børn ud af skolen:

- Vi forsøger så vidt muligt at holde os til skoleferierne, men det var en speciel situation, og vi budgetterede efter bøden, siger familiefaren, som modtog en enkelt bøde for sit ene barn, da familien var tilbage i Bristol i England.

- Jeg ville gøre det igen på et sekund, hvis samme mulighed opstod, afslutter han.

Kæmpe ferie-boom i weekenden: Årsopgørelse har fået danskerne i rejsehumør

Sådan er det i Danmark
Herhjemme kaster det ikke en bøde af sig, hvis man hiver sit barn ud af skolen for at tage på ferie, men reglerne siger dog, at forældre skal have en særlig begrundelse for at få lov til det.

Men da TV2 tilbage i 2015 undersøgte, hvordan forældre oplevede 'ferie-godkendelsen' lød svaret nærmest samstemmigt fra de adspurgte forældre, at anmodningerne blev automatgodkendt, hvilket mediet derfor konfronterede næstformanden hos Danmarks Lærerforening, Dorthe Lange, med:

- Hvad skal vi næsten true med, spurgte næstformanden TV2 til spørgsmålet om, hvorfor lærerne ikke satte foden ned og afviste forældres bøn om fri udenfor skoleferierne.

- Vi har jo ingen sanktionsmuligheder. Vi kan kun opfordre forældrene til at lade være med at tage børnene ud af skolen uden for ferierne, og skolernes ledelse går mange steder ud og opfordrer til at have respekt for det fællesskab, som skolerne er, ligesom skolebetyrelserne mange steder bakker op. Den opbakning er vigtigt, fortsatte Dorthe Lange.

To danske familier i sommerhusmareridt: 6-årig hostede sig til opkastets rand

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+