Flyorganisation: Mundbind bør trumfe tomme flysæder

Prisen vil blive for høj, hvis midtersædet fremover skal stå tomt i hvert eneste fly, advarer brancheorganisation

Spørger man IATA, bør både passagerer og personale have mundbind på om bord på alle fly. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Spørger man IATA, bør både passagerer og personale have mundbind på om bord på alle fly. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix

Flyrejser er ikke, hvad de har været. Flere flyselskaber har gjort mundbind obligatoriske, mens andre tilbyder at holde midtersædet på hver række tomt.

Tiltagene har det tilfælles, at de skal bremse spredningen af covid-19 og øge trygheden ved at rejse under epidemien. Trygheden har dog også en pris, og hvis den nuværende situation fortsætter, bliver den i nogle tilfælde for høj.

Det mener i hvert fald den internationale brancheorganisation for flyselskaber, IATA, der peger specifikt på tiltaget med tomme sæder. Ifølge organisationen er gevinsten ved at holde midtersædet tomt for lille i forhold til de økonomiske konsekvenser.

IATA mener i stedet, at man bør gøre mundbind obligatoriske på alle fly. Det vil nemlig gøre det muligt at fylde alle sæder på flyene.

Det skriver CNN.

Flyselskab skrotter planer for verdens længste flyrute

– Undersøgelser peger på, at risikoen for at overføre sygdomme om bord på et fly er lav, skriver organisationen ifølge CNN i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Hvis passagerer og personale bærer mundbind, vil det reducere den allerede lave risiko, samtidig med at man undgår den dramatiske omkostningsforøgelse ved flyrejser, som det vil give at indføre social distance på fly.

IATA forudsiger, at det vil ende i markant dyrere flybilletter for forbrugerne, hvis det bliver et krav, at midtersædet skal holdes tomt.

– Sammenlignet med 2019 vil prisen på flyrejser være nødt til at stige markant – mellem 43 og 54 procent afhængigt af regionen, skriver organisationen ifølge CNN i pressemeddelelsen.

For at undgå det scenarie har brancheorganisationen sammensat en alternativ pakke af retningslinjer, der ikke går ud over økonomien. Foruden de obligatoriske mundbind vil IATA bl.a. indføre temperaturmålinger før boarding, bedre rengøring og færre madserveringer.

500 turister stadig fanget i paradis