Flypassagerer går amok over folk på første klasse

Du kender dem: Fulde og uforskammede passagerer på flyet. Nu viser undersøgelse, at den aggressive adfærd skyldes jalousi

Business Class på Lufthansas Airbus A380. Foto: AP
Business Class på Lufthansas Airbus A380. Foto: AP

Den fulde flypassager, ham, der indædt kæmper med sidemanden om armlænet, og hende, der råber af flypersonalet. Nogle gange lader deres aggressioner til at dukke op ud af det blå.

Men der kan faktisk være en grund til flypassagerernes efterhånden hyppige raserianfald. Det skriver CNN.

En ny psykologisk undersøgelse, der bruger de seneste års data fra en database fra et stort internationalt flyselskab, viser nemlig, at de fysiske forskelle, som større sæder og separate sektioner, mellem flyets første klasse og økonomiklasse øger chancen for aggressiv adfærd, fortæller undersøgelsens hovedforfatter.

– Psykologiundersøgelser fortæller os, at når mennesker føler en form for berøvelse og ulighed, er der større chance for, at de ter sig, siger Katherine A. DeCelle, professor for organisatorisk adfærd på University of Toronto og hovedforfatter af undersøgelsen, til mediet.

Uligheden påvirker alle
Undersøgelsen viser blandt andet, at flypassagererne var 3,84 gange mere tilbøjelige til at have raserianfald, hvis de sad på et fly med en særlig sektion til første klasse.

De var endda dobbelt så tilbøjelige til at te sig, hvis de også skulle passere første klasse for at finde deres eget sæde.

Men ikke kun passagererne på økonomiklasse blev påvirket af den fysiske ulighed i flyet.

Også de mere privilegerede på første klasse ændrede adfærd, når de andre skulle forbi.

De var 12 gange mere tilbøjelige til at te sig, hvis resten af passagererne skulle passere første klasse for at finde deres sæder - i modsætning til når økonomiklassen boardede via en dør midt på flyet.

– Når personer fra en højere socialklasse bliver gjort opmærksom på deres højere status, er der større chance for, at de bliver asociale og mindre medfølende, fortæller Katherine A. DeCelle mediet.

Det er dog ikke nødvendigvis manglen på flyets sektion til første klasse, der har været skyld i passagerernes mindsket aggression, mener psykologiprofessor ved University of Miami, Michael McCullogh.

Fly uden en sektion til første klasse kunne for eksempel have andre elementer, der gjorde, at man følte sig mindre som sild i en tønde og derfor også mindre aggressiv.

En anden årsag til flypassagerernes raserianfald kunne også være utilfredshed med flymaden, som denne passager oplevede.

Det kan godt være, at de har champagne på førsteklasse, men med få justeringer kan du gøre flyveturen på billigrækkerne næsten lige så god. (Foto: Flickr/Matt_Weibo) Ferie Få økonomiklasse til at føles som første klasse