Flypriserne faldt dramatisk i 2010'erne

Lavprisflyselskabernes indtog og benhård konkurrence revolutionerede flymarkedet i 10'erne. Stort set alle flypriser faldt

Det er især lavprisselskaberne, som for eksempel Ryanair, der har formået at sænke priserne på flybilletter. I dag er det for eksempel muligt at få en returbillet fra Billund til Berlin til 105 kroner. Foto: Colourbox
Det er især lavprisselskaberne, som for eksempel Ryanair, der har formået at sænke priserne på flybilletter. I dag er det for eksempel muligt at få en returbillet fra Billund til Berlin til 105 kroner. Foto: Colourbox
Følg Ferie

I det forrige årti blev ordet flyskam opfundet. Ordet beskriver en følelse, som opstår hos nogen, når de skal flyve, fordi lufttrafikken udleder meget CO2.

Men samtidig er det på ingen måde blevet lettere at vælge flyet fra. Især ikke hvis man ser på prisen. Ifølge Travelmarket.dk, som er en prissammenligningsside for flybilletter, er stort set alle flypriser faldet i løbet af de seneste 10 år. Nogle ruter er faktisk halveret i pris.

Prisen for en flybillet fra Danmark til for eksempel USA er næsten blevet halveret siden 2010 - og dette uanset, om man rejser fra Billund eller København, eller om man rejser til New York eller Los Angeles.

Flypassagerer befandt sig 11 timer i luften: Kom ingen steder

Det største prisfald er fra København til Los Angeles, hvor prisen fra 2010 til 2019 er faldet med 44%. Fra København til New York er prisen faldet med 41%. Flypriserne fra Billund til New York og Los Angeles er begge faldet med 42%.

- Vi kommer nok aldrig til at se et årti med så store prisfald, som vi så i 2010'erne, men der er fortsat basis for et yderligere prisfald, specielt på de interkontinentale ruter, som, jeg tror, vil fortsætte med at falde i de kommende år, siger direktør Ole Stouby fra prissammenligningssiden Travelmarket.dk.

Nu kan dårlig opførsel på flyet ende med fængsel i udlandet

Det er blevet meget billigere at flyve til Asien
Uanset om du vil flyve til Bangkok, Beijing eller Tokyo - så er det blevet meget billigere at komme afsted. Prisen på en flybillet fra Billund til Beijing er faldet med hele 47% siden 2010. En flybillet fra København til Bangkok er faldet med 36%, og flybilletter til Tokyo er faldet med 28% - uanset om der flyves fra Billund eller København.

De største procentuelle prisfald på flybilletter indenfor det seneste årti er dog sket med flybilletter til europæiske destinationer. Vil du flyve fra Billund til Berlin, er prisen i 2019 faldet med 88%, hvilket næsten svarer til en tiendedel af prisen i 2010. Flybilletter til Wien og Prag er faldet med 73% fra Billund.

Familie stillede sig i forkert kø og missede fly til Disneyland

Fra København er prisen på en flybillet til Prag faldet med 62%, prisen på en flybillet til Wien er faldet med 47%, og prisen på en flybillet til London er faldet med 46%. Prisfaldet på de europæiske destinationer skyldes primært åbning af direkte ruter fra lavprisselskaber som blandt andet Ryanair og Wizz Air.

- Det bliver også interessant at se, om der kommer reguleringer i flypriserne via nye afgifter og skatter. Under alle omstændigheder vurderer jeg, at fly- og rejseselskaberne selv kommer til at klimakompensere, og at de i højere grad vil gøre dette til et positivt konkurrenceparameter, siger Ole Stouby, direktør hos Travelmarket.dk.

Nyt flyselskab: Billetterne revet væk

De største prisfald fra henholdsvis København og BillundDansk Flyprisindex har tjekket prisen på flybilletter hver fjerde uge i alle måneder i hele det seneste årti. Travelmarket.dk har taget gennemsnitspriserne for alle pristjek foretaget i henholdsvis 2010 og 2019 per rute og sammenlignet disse. I ovenstående priser er der taget udgangspunkt i flyvninger fra København og Billund. Alle priser er for returbilletter og inklusiv skatter.

Vild video: Pickup smadrer ind i lufthavn

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+