Flyselskab erstatter fly med tog

Flyselskabet KLM vil gøre mere for klimaet og skifter fly ud med tog

Stewardesserne fra KLM følger desværre ikke med over på toget. Foto: KLM
Stewardesserne fra KLM følger desværre ikke med over på toget. Foto: KLM

De fleste brancher forsøger at udvikle bæredygtige og klimavenlige måder at drive forretning på. Især de brancher som udleder meget CO2.

I transportbranchen forskes der blandt andet i elektriske fly, men teknologien er stadig langt fra målet. Ingen ved hvornår, det bliver normen at fragte sig til Mallorca i et CO2-neutralt elektrisk fly.

Derfor vil KLM forsøge at reducere deres CO2-udledning ved at fjerne en daglig flyafgang og erstatte den med tog. Det skriver KLM i en pressemeddelelse.

Når du fra efteråret, sætter dig ind i et SAS-fly, har du ikke længere mulighed for at handle toldfrit. Foto: Paul Hanna/Ritzau Scanpix Ferie Vil spare vægt: Slut med taxfree hos SAS

Det hollandske flyselskab KLM, tognetværket Thalys og jernbaneselskabet NS Dutch Railways er gået sammen om at erstatte fly med tog mellem Bruxelles og Amsterdam Schiphol Lufthavn.

Den daglige afgang, som forsvinder, er kun starten på en langsigtet plan. KLM vil gradvist reducere antallet af afgange mellem Bruxelles og Amsterdam og erstatte dem med tog.

For at reducere CO2-udslippet fra flymad har selskabet TUI fjernet rødt kød fra deres serveringer ombord på egne fly. Foto: Colourbox Ferie Gigant med stor ændring: Siger farvel til rødt kød på fly

En togtur mellem de to byer varer omkring to timer, mens flyveturen fra Belgien til Holland varer lige under en time. Det er typisk transfer-passagerer som ankommer til Amsterdam og skal videre til udlandet, der benytter sig af afgangen.

- Transport, som involverer tog og fly, er en kompleks og udfordrende opgave. Hurtighed er nøglen, ikke kun i forhold til togene, men også transferprocessen i lufthavnen. Vi sigter mod at blive bedre inden for begge områder. At reducere vores frekvens fra fem til fire fly om dagen er en god måde at få mere erfaring med vores Air&Rail service, siger KLM's direktør Pieter Elbers i pressemeddelelsen.

Bæredygtig flytransport
Planen er en del af en overordnet plan i Holland, hvor rejsebranchen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledning med 35 procent i 2030. Ifølge KLM udleder en flyafgang fra Amsterdam til Bruxelles 3,2 ton CO2.

Prins Harry til lanceringen af Travalyst, som skal fremme bæredygtige valg på rejsen. Foto: Koen van Weel / Ritzau Scanpix Ferie Kritik af miljøbevidst prins som flyver i privatfly

KLM vil også reducere afgange til Paris, Düsseldorf, Frankfurt, Berlin og London inden 2030. I de næste par år er det også meningen, at tognettet skal udvikles, så ruterne bliver hurtigere.

Ud over at flyselskabet forsøger at efterkomme sine forpligtelser i forhold til bæredygtig flytransport, så skriver KLM også i pressemeddelelsen, at de møder mange slot-restriktioner (den tid, flyselskaberne har fået tildelt til afgang, red) i Amsterdam Schiphol Lufthavn. Ved at erstatte de korte flyvninger med tog, vil de bruge deres korte slots til at betjene langdistance flyvninger. 

Flyskabte skyer og striber på himlen er en stor bidrager til den globale opvarmning, viser nyt studie. Foto: Colourbox Ferie Værre end CO2: Flyskabte striber bidrager til global opvarmning

Ændringerne mellem Bruxelles og Amsterdam vil træde i kraft fra 29. marts 2020.

36 kommentarer
Vis kommentarer