Flyselskab: Passagerer vil ikke have tykke stewardesser

Flyselskab Aeroflot har tirsdag halvt erkendt, at man diskriminerer sine ansatte ud fra vægt og udseende

Aeroflot-stewardesser er flotte.
Aeroflot-stewardesser er flotte.

Det russiske flyselskab Aeroflot har tidligere nægtet, at man satte stewardesser ned i løn og gav dem de dårligste vagter, hvis selskabet ikke anså dem som smukke eller tynde nok.

Men tirsdag har to talsmænd for selskabet ifølge avisen The Guardian så godt som bekræftet den nye politik og forsvaret den ved et pressemøde.

- Aeroflot er et premium-luftfartsselskab og en del af grunden til, at kunderne betaler ekstra for biletterne, er udseendet af vores personale, sagde talsmand for selskabet Pavel Danilin ifølge den britiske avis tirsdag.

Luftens helte? Det vidste du ikke om stewardesserne

Han sagde yderligere, at en brugerundersøgelse viste, at 92 procent af de adspurgte passagerer vil se stewardesser, der bruger en størrelse under, hvad der svarer til 42 i Danmark.

Sagen rullede allerede tidligere på året, da en gruppe stewardesser anklagede selskabet for at have indført en ny politik.

I forbindelse med nye uniformer blev de ansatte fotograferet, målt og i nogle tilfælde vejet.

De stewardesser, der ikke opfyldte nye krav, blev sat ned i løn og fjernet fra prestigefyldte langdistanceruter. Flere blev henvist til natte- og morgenflyvninger til og fra Sibirien.

Efterfølgende lavede en større gruppe stewardesser en forening, som de kalder STS, de russiske forbogstaver for gamle, fede og grimme.

To stewardesser har taget sagen til de russiske domstole. Her er Aeroflot blevet pure frifundet for forskelsbehandling.

Netop derfor er talsmændenes udtalelser overraskende.

- Jeg plejede selv at veje 103 kilo. Nu vejer jeg 80 kilo. Jeg ændrede min kost og tabte vægt. Jeg forstår ikke, hvorfor kravet om at være en specifik størrelse er urealistisk, siger talsmand Nikita Krichevsky ifølge The Guardian.

Han siger yderligere, at det at have tynde stewardesser skulle være en af forudsætningerne for at få fem stjerner i luftfartskonsulenthuset Skytraxx' kvalitetsmåling af flyselskaber.