Følg landsholdet til VM i Rusland: Her er den ultimative rejseguide

Det er ikke let at finde ud af reglerne, hvis man vil til Rusland for at se fodbolddrengene spille til sommer. For at gøre det lidt nemmere, kan du finde tips og gode råd i denne VM-guide

Der var fest og glæde, da spillerne kvalificerede sig til VM efter 5-1 sejren over Irland i Dublin. Det er dog sværere end som så at tage turen til Rusland og støtte fodbolddrengene til sommer. Foto: Lars Poulsen.
Der var fest og glæde, da spillerne kvalificerede sig til VM efter 5-1 sejren over Irland i Dublin. Det er dog sværere end som så at tage turen til Rusland og støtte fodbolddrengene til sommer. Foto: Lars Poulsen.

Fly, visum-regler, billetter, transport mellem byerne samt kunsten at finde et sted at bo. Der er nok at holde øje med, hvis man vil rejse den lange tur til Rusland for at se fodbolddrengene i aktion til VM til sommer.

Ikke nok med, at det ikke ligefrem er nemt at komme til Rusland, så er to af spillebyerne (Saransk og Samara) ekstra udfordrende at rejse til som turist.

DBU har da også allerede udtalt til Ekstra Bladet, at de ikke kommer til at udnytte den tildelte billetkvote til de tre gruppekampe mod Peru, Australien og Frankrig, da efterspørgslen har været overraskende lav.

Det skyldes ifølge DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, netop, at proceduren har været meget besværlig:

- Som dansk fan må vi erkende, at det bare ikke er som at tage til en fodboldkamp i Hamborg eller Berlin, lyder konklusionen.

Derfor bliver mange danske fans hjemme fra VM i Rusland

Rusland-ekspert: Det her skal man have styr på
For at lette besværet en smule har Ekstra Bladet fået hjælp af Adil Mirzakhanova, som er født i Rusland af russiske forældre, men som er opvokset i Danmark.

Hun er er flyttet til Rusland i et halvt år frem til sommerens VM i fodbold og benytter sin blog til at give danskerne gode råd, hvis de vil over og se landsholdet drible sig til sejr til sommer og savner generelle tips til alt fra taxakørsel, drikkepenge og kulturelle forskelle i landet.

Ifølge Adil Mirzakhanova er der flere ting, man skal forberede, inden man rejser afsted. Det drejer sig blandt andet om at have styr på visumreglerne.

Normalt skal EU-borgerne nemlig have visum for at komme ind i Rusland, men i forbindelse med VM'et vedtog den russiske regering en lov om visumfratagelse i 2016, der gælder i perioden mellem den 14. juni og den 15. juli 2018.

Sådan slipper du for visum
Der er dog to betingelser, der skal være opfyldt, hvis man vil slippe for at skulle søge visum, forklarer Adil Mirzakhanova på sin blog:

- Du skal have billet til minimum én af VM-kampene, og du skal have et FAN-ID udstedt af FIFA. Når du har købt en billet og modtaget din bekræftelse sammen med et bekræftelsesnummer, kan du søge om FAN-ID. 

FAN-ID kan søges her og er essentielt i og med, det giver fodboldglade turister en række fordele såsom gratis offentlig transport i og mellem værtsbyerne.

Hvis du ikke har købt billet til en fodboldkamp og i stedet bare vil tage til Rusland og prøve lykken og se, om du kan købe en billet derovre, så bliver du nødt til at søge et almindeligt turistvisum for at komme ind i landet, forklarer Adil Mirzakhanova.

Det kræver en del mere arbejde, da man blandt andet skal have en invitation af et russisk rejsebureau, udfylde et ansøgningsskema og aflevere alle dokumenter personligt på det Russiske Visumcenter i København.

Sværere for jyder
Det er en del nemmere for københavnere at følge landsholdet til VM, da Københavns Lufthavn har direkte forbindelser til Moskvas primære lufthavn, Sheremetyevo, hvor der er direkte flyforbindelser til alle de 10 øvrige værtsbyer. Det tager blot 2,5 time fra København, hvorimod tiden mere end fordobles på den anden side af Storebælt:

- Er man jyde, der ikke magter turen over Storebælt, må man væbne sig med tålmodighed. Billund Lufthavn har forbindelser til Moskva, Kazan, Skt. Petersborg og Sochi med luftfartsselskabet airBALTIC, der flyver igennem Riga i Letland, hvor der er 1-6 timers ventetid afhængigt af, hvornår man rejser, mens turen fra Billund til Moskva - inklusiv stop i Riga - varer mellem 4 og 9 timer, lyder det fra Adil Mirzakhanova.

Når du først er fremme i Rusland - og ved hjælp fra FAN-ID kan rejse med gratis tog -, kan du finde billetter på denne hjemmeside. Størstedelen af togene kører om natten og ankommer om morgen, så fansene kan sove og komme frem til deres destination. Adil Mirzakhanova fortæller dog, at hun har hørt rygter om, at der snart ikke er flere gratis togbilletter tilbage, så det er med at skynde sig.

- Har man ikke fået fat i de gratis togbilletter, eller vil man simpelthen bare planlægge sin tur anderledes, kan man flyve fra værtsby til værtsby eller tage toget. Personligt vil jeg anbefale at tage toget. Tog er den mest almindelige rejseform over de lange afstande i Rusland, og det er noget helt særligt at opleve Rusland på skinner. Russiske tog har senge istedet for sæder, og der er som regel tre forskellige klasser tilgængelige på alle tog.

DBU: Kun halvdelen af billetterne er solgt
Hvis du endnu ikke har købt billetter til Danmarks kampe til sommer, så har du chancen endnu, da salgstallet hos DBU altså har været forbavsende lavt.

DBU kunne få 2107 pladser til åbningskampen mod Peru, 2061 pladser mod Australien og hele 4561 billetter til kampen mod Frankrig.

Altså samlet 8729 billetter til de tre kampe, men de danske fans kommer kun til at udnytte godt 50 procent af billetkvoten til de danske afsnit på de tre stadions, lød konklusionen hos DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer.

- Der er bestilt 645 billetter til kampen mod Peru, 987 til kampen mod Australien og 3362 til vores kamp mod Frankrig. At interessen er større til kampen mod Frankrig skyldes helt sikkert, at den foregår i Moskva, siger Jakob Høyer, som også fortæller til Ekstra Bladet, at salget nu ligger hos Fifa, og der derfor kan være yderligere danske fans, som har bestilt til de neutrale afsnit gennem det internationale fodboldforbund.

En søgning på Fifas ansøgningsside viser, det stadig er muligt at få billetter til alle tre indledende danske kampe i de tre priskategorier til henholdsvis 105 dollar, 165 dollar og 210 dollar. Så vil du tage en tur til VM for at støtte de danske drenge, kan du ansøge om billetter her