Første weekend med udvidet paskontrol: Så lang var ventetiden

Lørdag trådte de nye regler om udvidet paskontrol i kraft i Københavns Lufthavn, og derfor havde lufthavnen sat alle sejl ind for at gøre ventetiden så kort som muligt

Lørdag trådte den udvidede paskontrol i kraft i Københavns Lufthavn. Foto: Morten Langkilde
Lørdag trådte den udvidede paskontrol i kraft i Københavns Lufthavn. Foto: Morten Langkilde

De fleste danskere er efterhånden klar på alenlange køer i det omfattende sikkerhedstjek i Københavns Lufthavn, men lørdag den 7. oktober havde alligevel sat en vis ekstra portion frygt i sindet hos ikke bare de rejsende, men også for lufthavnen selv samt politiet.

Lørdag indtrådte reglerne om den udvidede paskontrol nemlig, og derfor havde Københavns Lufthavn advaret alle rejsende til og fra Schengen-området om, at det ville betyde længere ventetid i paskontrollen.

Frygten viste sig dog at være ubegrundet, for ifølge Købnehavns Lufthavn var ventetiden ikke nævneværdig længere end normalt.

- Det er gået rigtig godt. Langt de fleste kom igennem på under et par minutter. Vi havde et enkelt tidspunkt lørdag og et enkelt tidspunkt søndag, hvor de ankomne måtte vente op til 20 minutter, men ellers har der ikke været passagerer, som har oplevet nævneværdige køer, fortæller lufthavnens pressechef, Kasper Hyllested, til Ekstra Bladet.

Se også: Fra på lørdag: Op til en times ekstra ventetid i Københavns Lufthavn

Efterårsferien på vej
Lørdag skulle hele 77.000 passager gennem lufthavnen, og søndag skulle op mod 93.000 rejse gennem terminalerne. Derfor er Københavns Lufthavn yderst tilfredse med, hvor godt den udvidede paskontrol forløb i weekenden:

- Alt har fungeret som planlagt, og det skyldes ikke mindst, at vi har haft et rigtig godt samarbejde med politiet, flyselskaberne og de handlingselskaber, som samarbejder med flyselskaberne. Alle har sat alle sejl ind for at få det her til at fungere og finde ud af, hvordan vi gør det bedst.

Den udvidede paskontrol skal stå sin helt store test på fredag, hvor efterårsferien starter. Her regner Københavns Lufthavn med, at hele 102.000 passagerer skal igennem lufthavnen.

- Det er det samme antal rejsende, som vi har på en travl sommerdag, men vi har lært rigtig meget af denne weekend, så vi er meget fortrøstningsfulde, lyder det fra Kasper Hyllested.

Se også: Passager knuste vinduet på SAS-fly: 'Han eksploderede bare'

Passagerer skal hjælpe sig selv
Et af de vigtigste råd, med hensyn til at gøre ventetiden i paskontrollen så minimal som muligt, er, at rejsende finder sit pas frem og slår det op på billedsiden, inden de når frem til betjenten i boksen i paskontrollen.

- Det nedsætter 'fumletiden', at man ikke først skal til at finde det (passet, red.) frem fra inderlommen eller tasken, for det kan let tage lang tid, siger Kasper Hyllested, som samtidig fortæller, at lufthavnen som noget nyt har indført tydelige markeringer i gulvet ved paskontrollen, som fortæller rejsende, at de skal have passet klart.

- Det har vi ikke haft før. Lørdag, da der var flest passagerer, lavede vi en lille måling, hvor vi talte 200 rejsende op, og ud af dem havde 199 passagerer passet klar. Det er altså noget, der gør en virkelig stor forskel for alle dem, der står i køen. Så vi håber, at vi med de markeringer kan hjælpe passagererne med at hjælpe sig selv.

Her er de nye optegnede markeringer i paskontrollen i Københavns Lufthavn. Foto: Københavns Lufthavn
Her er de nye optegnede markeringer i paskontrollen i Københavns Lufthavn. Foto: Københavns Lufthavn
 

Det er kun, hvis du rejser til lande, som ikke er med i Schengen-samarbejdet, at du skal gennem den udvidede paskontrol. Følgende lande er med i Schengen-samarbejdet: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. De samme regler gælder for Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

Se også: Svend-Erik om 'amok-manden' på SAS-fly: Han var en tikkende bombe

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen