Forsker advarer om ny livsfarlig rejsetendens: De forstår ikke risikoen

Ny rapport råber vagt i gevær om nyt rejsefænomen for turister, der vil stirre døden i øjnene

Et nyt studie advarer om 'vulkan-turister', der drager mod vulkaner i udbrud for at stirre døden i øjnene og mærke adrenalinsuset. Foto: Mediadrumworl/Barcroft Images
Et nyt studie advarer om 'vulkan-turister', der drager mod vulkaner i udbrud for at stirre døden i øjnene og mærke adrenalinsuset. Foto: Mediadrumworl/Barcroft Images

Engang var det nok for adrenalin-hungrende eventyrere at svømme med hajer eller at hoppe bungeejump, men den tid er ved at være slut.

Det viser et nyt studie fra The Royal Geographical Society, der advarer mod en ny, populær tendens, som de kalder for ’vulkan-turisme’.

Det skriver BBC.

Ifølge det britiske medie drejer det sig konkret om rejsende, der søger at stirre døden direkte i øjnene ved at drage til vulkaner, når de går i udbrud, så de både kan se, mærke og høre fænomenet helt tæt på.

I studiet beskrives det, hvordan lande som Island i de senere år har kæmpet med at holde styr på - og i de værste tilfælde redde - turister, der går for tæt på det livsfarlige naturfænomen.

Derudover råber forskerne bag studiet vagt i gevær, da de vurderer, at 'disse turister simpelthen ikke forstår, hvor farligt det er'.

- Folk er blevet ramt af store sten eller lavabomber, og de er ikke klar over, at der kan være giftige gasser, når en vulkan går i udbrud, siger Cambridge-geografikeren Amy Donovan, der er forfatteren bag studiet, til BBC.

Ferie-selfierne bliver vildere og vildere og resulterer i højere grad i dødsfald. Her er det en strandgæst i Rio de Janeiro, der poserer foran en pukkelhval i november 2017. Foto: Silvia Izquierdo/AP Ferie Grotesk mange har lidt 'selfie-døden': Nu efterlyser forskere markant forbud

To turister frøs ihjel
I studiet vurderes det desuden, at fænomenet fremover vil skabe store problemer for de allerede travle redningsfolk.

Her henvises der til to tilfælde i Island, hvor det første tilfælde handler om en gruppe turister, der ignorerede alle advarsler og forsøgte at lande en helikopter tæt på en vulkan, mens det andet tilfælde handler om to turister, der frøs ihjel i 2010 i forsøget på at krydse en gletsjer for at komme hen til en vulkan.

- Disse folk er ligeglad med sikkerhedsadvarslerne, og man kan ikke politiovervåge en vulkan 24/7. Desuden har mange lande med aktive vulkaner det dilemma, at de gerne vil have turister til landet, men samtidig gerne vil have, at folk er i sikkerhed, og det er altså problematisk, siger Amy Donovan til det britiske medie.

Der er omkring 1500 aktive vulkaner verden over, mens omtrent 2000 mennesker er døde på grund af et vulkanudbrud siden 2000.

Vulkanen Kilauea gik i udbrud den 3.maj. Foto: AP Ferie Selfie-manien chokerer igen: Turister anholdt nær vulkan i udbrud

138 kommentarer
Vis kommentarer