Forskere finder liv, hvor der burde herske død

Det er et mysterium, hvordan de mystiske livsformer kan overleve i dybet under Antarktis

Kameraet sænkes ned i borehullet. Foto: British Antarctic Survey
Kameraet sænkes ned i borehullet. Foto: British Antarctic Survey

Dybt under Antarktis’ næsten en kilometer tykke iskappe er vand, og her skulle man ikke tænke sig, at betingelserne for liv er specielt gode.

Ikke nok med at her er frysende koldt. Her er også buldermørkt.

Derfor forventede et forskerhold fra British Antarctic Survey heller ikke at finde andet end mudder og sten, da de borede et 900 meter langt hul i Filchner-Ronne-isbræmmen og sænkede et kamera ned under iskappen.

Men det gjorde de. Faktisk fandt de adskillige livsformer. Liv, som 'der er alle mulige grunde til ikke burde være der', siger biogeograf Huw Griffiths fra British Antarctic Survey til New Scientist.

Vi taler svampe med og uden stængel, muligvis en form for gople og en lang række uidentificerede organismer.

Der er masser af frøbanker i verden, men ingen er mere sikker end Svalbard Global Seed Vault, der er hugget ind i et bjerg. Foto: David Keyton/Ritzau Scanpix Ferie Dommedagsbunker bliver turistmål

Hvad spiser de?
Huw Griffiths siger i en pressemeddelelse, at den overraskende opdagelse skubber videnskaben på området i en helt ny retning.

- Vores opdagelse rejser mange flere spørgsmål, end den besvarer, såsom hvordan kom de derhen? Hvad spiser de? Hvor længe har de været der?

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her er nogle af de billeder, som viser, at der er svampe og andre levende organismer under Filchner-Ronne-isbræmmen. Foto: British Antarctic Survey
Her er nogle af de billeder, som viser, at der er svampe og andre levende organismer under Filchner-Ronne-isbræmmen. Foto: British Antarctic Survey
 

Flydende gletsjere som den 260 kilometer brede Filchner-Ronne-isbræm findes flere steder rundt om Antarktis, hvor de menes at udgøre et areal på 1,5 millioner kvadratkilometer. Man har dog kun undersøgt, hvad der svarer til størrelsen på en tennisbane.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Marine Science.

Forskerne fra British Antarctic Survey håber at få mulighed for at studere de mystiske livsformer under Antarktis yderligere.

Arkæologer har fået lov at grave i området omkring Stonehenge, hvor der snart skal opføres en to kilometer lang tunnel. Den skal føre bilister under den 5000 år gamle stencirkel. Projektet er en udvidelse af den nuværende A303-hovedvej, der løber 165 meter fra Stonehenge. Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix Ferie Mystisk gravplads dukker op ved Stonehenge

166 kommentarer
Vis kommentarer