Forskere finder spor efter en regnskov på Antarktis

Det koldeste sted på landjorden var engang bevokset med regnskov, viser ny forskning

For 90 mio. år siden groede der planter på Antarktis, der kun trives, hvis temperaturen når op omkring 19 grader om sommeren. Arkivfoto: Janus Engel
For 90 mio. år siden groede der planter på Antarktis, der kun trives, hvis temperaturen når op omkring 19 grader om sommeren. Arkivfoto: Janus Engel
Følg Ferie

Mange forbinder muligvis Antarktis med bidende frost, enorme ismasser og generelle vejrforhold, der får det danske vejr til at virke særdeles attraktivt i sammenligning. Sådan har det imidlertid ikke altid været.

På dinosaurernes tid var Antarktis meget varmere end i dag, og forskere har nu fundet spor efter en regnskov på det ellers dybfrosne kontinent.

Det skriver flere internationale medier, herunder bl.a. Daily Mail.

Carstens charterferie blev til 100 bjergbestigninger

19 grader om sommeren
Nutidens Antarktis er præget af kulde hele året, og selv ved kysterne når temperaturen sjældent over 0 grader om sommeren. Det er også på Antarktis, man har målt den laveste temperatur på landjorden: -89 grader.

Derfor kom det noget bag på forskerne, da de fandt pollen, rødder og blomstrende planter i en jordprøve, som blev boret op fra havets bund ud for det vestlige Antarktis.

Jordprøven kastede lys over Antarktis’ klima i Kridttiden for 90 mio. år siden. Det er den periode i historien, hvor flest dinosaurer-arter betrådte Jorden, og vi kender eksempelvis Tyrannosaurus rex fra denne periode.

De planter, som forskerne fandt i jordprøven, har vist sig at være af en type, som kun trives, hvis temperaturen når op omkring 19 grader om sommeren. En væsentligt højere temperatur, end forskerne havde forventet.

- De talrige planterester indikerer, at det vestlige Antarktis' kyst var et sumpet landskab for 93 til 83 mio. år siden, hvor der groede tempereret regnskov, siger professor Ulrich Salzmann fra Northumbria University til Daily Mail.

Velkommen til verdens ende

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind