Frygter for ferien: Danskerne vil forsikre sig mod terror

De seneste års terrorangreb har sat sikkerhed på dagsordenen blandt danske rejsende

59 procent af de adspurgte i en undersøgelse af Visit Värmland og Analyse Danmark svarede, at sikkerhed enten ”i høj grad” eller ”i meget høj grad” har betydning for deres valg af rejsemål. Foto: Flickr/Kenny Mitchell
59 procent af de adspurgte i en undersøgelse af Visit Värmland og Analyse Danmark svarede, at sikkerhed enten ”i høj grad” eller ”i meget høj grad” har betydning for deres valg af rejsemål. Foto: Flickr/Kenny Mitchell

Med de seneste terrorangreb i Orlando, Paris og Bruxelles er de danske rejsende begyndt at tage ekstra hensyn, når de booker ferien.

Hos forsikringsselskabet Tryg har de især oplevet en stigende interesse blandt kunderne for, hvor godt de er dækket, hvis de skulle blive berørt af terror på ferien.

- De ringer, når de er ved at planlægge en ferie til en destination, hvor der har været begået terror, eller hvis de rejser til et land, hvor der er uroligheder. Antallet af opkald stiger også lige efter, et terrorangreb har fundet sted, hvis vores kunder har planlagt en rejse til det pågældende område, siger pressechef og talsmand hos Tryg Tanja Frederiksen til Ekstra Bladet.

Det er en generel bekymring, som Udenrigsministeriets chef for borgerservice Ole Egberg Mikkelsen også kan nikke genkendende til.

- Det er bestemt et billede, vi kan genkende. Vi får rigtig mange telefonopkald fra danskere, der spørger om sikkerheden på de forskellige destinationer. Og når der sker noget, kan vi se på trafikken på vores hjemmeside, at antallet af besøgende er stigende, siger han.

Men terror er ikke nødvendigvis noget, man kan rejse eller planlægge sig udenom, forklarer Ole Egberg Mikkelsen.

- Der er mange lande tæt på Danmark, der også har høj terrorrisiko. Og vi kan desværre konstatere, at terror kan ramme overalt, fortæller han.

Der er ofte lang kø og ditto ventetid i Københavns Lufthavn i sommerperioden. (Arkivfoto) Ferie Danske flyrejsende snydes for millioner af kroner  

Ikke så slemt som man tror
Selvom terror i princippet kan ramme alle lande, fremhæver Ole Egberg Mikkelsen, at faren generelt ikke er så stor, som mange frygter.

- Terror er slet ikke årsag til flest skader og dødsfald blandt turister. Trafikken er et meget større problem. Der er for eksempel folk, der lejer en scooter i Thailand, vælter og kommer hjem med skader, siger han.

Og selv hvis uheldet skulle være ude, skal danskerne ikke være så bekymrede omkring deres forsikring, for den helt almindelige rejseforsikring dækker det meste, fortæller Tanja Frederiksen.

- I vores rejseforsikring har vi en 'utryghedsdækning', som træder i kraft ved for eksempel naturkatastrofer og terror. Den dækker både evakuering, afbestilling, transport- og bagageforsinkelser og krisehjælp. Som kunde er du også garanteret lægehjælp efter danske standarder. Hvis et offentligt hospital ikke lever op til vores standard, betaler vi for lægehjælp på et privat hospital, siger hun.

Det samme gælder for kunderne hos Topdanmark.

- Vi har ikke en særskilt terrorforsikring, men evakueringsdelen er allerede en del af den almindelige rejseforsikring. Vi dækker også tidlig hjemrejse, hvis Udenrigsministeriet pludselig fraråder at rejse til det land, kunden befinder sig i. Vi dækker også til en vis grad tidlig hjemrejse eller afbestilling, hvis kunden føler sig utryg ved et rejsemål, som ikke frarådes af Udenrigsministeriet, siger Topdanmarks vicedirektør Jens Røpke til Ekstra Bladet.

Højrisikoområderne
Og der er selvfølgelig destinationer, som Udenrigsministeriet i øjeblikket helt fraråder at rejse til. Det gælder for eksempel Tyrkiets grænseområde omkring Syrien og Irak, oplyser Ole Egberg Mikkelsen

- Også i Ægypten skal man passe på. Tag gerne til turiststederne på Rødehavskysten, men vi fraråder alle rejser til hele Sinai-halvøen lige på den anden side af vandet. Der er nemlig også stor risiko i øjeblikket, siger han.

Og regner man med at besøge netop de lande på ferien, skal man være særligt opmærksom på, om forsikringen nu også dækker, advarer Tanja Frederiksen.

- Hvis Udenrigsministeriet direkte fraråder, at man rejser til et område eller land, så træder vores utryghedsdækning ikke i kraft. For så tager vi for givet, at folk kender risikoen ved at rejse på forhånd, siger hun.

Selvom en gratis tur til Maldiverne lyder meget fristende, er det ofte for godt til at være sandt - pas på falske Facebook-konkurrencer, advarer rejsebureauer. (Foto: 18. Flickr/Hiroyuki-H) Ferie Rejsebureauer advarer: Pas på falske konkurrencer på Facebook  

21 kommentarer
Vis kommentarer