For to år siden mistede 149 mennesker livet, da piloten Andreas Lubitz undervejs på en flytur fra Barcelona til Düsseldorf bevidst valgte at styrte et Airbus A320-fly fra tyske Germanwings ned i de franske alper.
Kort efter styrtet kom det frem, at andenpiloten Andreas Lubitz havde låst kaptajnen ude af cockpittet, så ingen kunne forstyrre ham i hans morderiske handling.
I tiden efter den tragiske hændelse indførte mange flyselskaber rundt omkring i verden en regel om, at der altid skal være to personer i cockpittet, så den slags forfærdelige tragedier ikke kan ske igen.
Det har betydet, at når kaptajnen eller styrmanden skal på toilettet, så skal en fra kabinepersonalet opholde sig i cockpittet imens. Men i går valgte en række flyselskaber dog at sløjfe to-personer-regler.
Det skriver Check-IN.
Det drejer sig om flyselskaberne Eurowings, som i 2015 fusionerede med Germanwings, Lufthansa, Austrian Airlines og Swiss. Hos Austrian vil reglen dog stadig gælde ombord på selskabets Bombardier Dash8-Q400 turbopropfly, skriver Check-In.
Over stregen? Gift mand fakede flykapring for at undgå ferie med kæresten
SAS afventer
Ifølge Check-In har de europæiske luftfartssikkerhedsmyndigheder, European Aviation Safety Agency (EASA), opstillet en række krav, som flyselskaberne skal leve op til, hvis de ønsker at afskaffe reglen om to personer i cockpittet.
Kravene påkræver, at flyselskaberne har ressourcer nok til at vurdere piloternes psyke, og selskaberne kan sikre piloterne ordentlige og trygge ansættelsesvilkår.
Derudover skal piloterne på nem vis have adgang til hvilken som helst psykologisk støtte, de måtte have behov for. Og endelig skal flyselskaberne udvise en evne til at minimere de psykologiske og sociale risici, som piloterne kan blive udsat for. Det kan eksempelvis være risikoen for at miste flycertifikatet.
På trods af at Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines og Eurowings har fjernet kravet om, at der altid skal være to personer i cockpittet, så afventer Skandinaviens største flyselskab, SAS, stadig deres endelige beslutning.
- Vi følger altid de love og regler, der er, så vi følger selvfølgelig de retningslinjer, der er lige nu om at være flere i cockpittet, men vi har henvendt os til Trafikstyrelsen og er i øjeblikket i gang med en nøje vurdering af disse regler sammen med vores myndigheder, lyder det til Ekstra Bladet fra Mariam Skovfoged, pressechef i SAS Danmark.
Solstråle-historie: NFL-stjerne fik hjertevarmende besked på flyet
Ekstra tjek af piloter
Efter Germanwings-tragedien kom det frem, at piloten Andreas Lubitz var dybt depressiv, men at det alligevel var lykkedes ham at komme igennem alle lægetest og kunne flyve videre, uden alarmklokkerne ringede.
Dilemmaet med mentale vurderinger af piloter blev derfor debatteret i stort omfang efter hændelsen.
Check-In skriver, at European Aviation Safety Agency (EASA) i august sidste år foreslog, at helbredsundersøgelserne af piloterne skal styrkes ved at inkluderere narkotika- og alkoholscreening, en omfattende mental sundhedsvurdering samt forbedret lægelig opfølgning i tilfælde af at piloten har en familiehistorie med psykiatriske lidelser.
Ny politirapport i United Airlines-skandalen: 'Passageren var voldelig og aggressiv'