Annonce:
Annonce:

Giftige luftkemikalier angiveligt skyld i passagerers svimmelhed

Passagerer og besætning ombord på fly blev pludselig svimle og var nødsaget til at lande i Heathrow Lufthavn – en gruppe hævder nu, at det skyldes giftige kemikalier i kabinen og kræver handling

Passagerer og flypersonale blev syge under flyveturen (Foto: Flickr/elaine)
Passagerer og flypersonale blev syge under flyveturen (Foto: Flickr/elaine)
Annonce:
Følg Ferie

Det var under mystiske omstændigheder, at et fly fra flyselskabet American Airlines, der var på vej til Los Angeles, var nødt til at lande i Heathrow Lufthavn. To passagerer og fire stewardesser klagede over, at de var blevet svimle, men hvorfor de var blevet det, var uvist, det skriver The Telegraph.

Efterfølgende blev der sat spørgsmål ved, om episoden kunne skyldes luften i kabinen. En gruppe mistænkte nemlig, at der kunne være rester fra brændstof i luften.

I dag forholder det sig sådan, at langt de fleste kommercielle passagerfly anvender et såkaldt 'bleed air'-system, hvor luften trækkes ud fra tryksektionen af motoren. Derefter bliver denne luft blandet med 'recirkuleret luft', hvorefter den passeres gennem filtre, som er beregnet til at fjerne bakterier og vira, og lukkes ind i kabinen.

Disse luftfiltre fjerner dog ikke eventuelle dampe eller dampe fra motoren.

Annonce:

Det betyder, at hvis motorolie eller hydraulisk brændstof lækker, på grund af dårligt konstruerede eller defekte forseglinger – eller endda overfyldte tanke – kan giftige kemikalier forurene luften i kabinen.

2000 eller 9000 kr? Du vælger selv prisen på din flybillet

Krav om undersøgelse
Efterfølgende fik episoden en unavngiven gruppe til at påstå, at der netop var tale om giftige luftkemikalier i kabinen, og de krævede derfor, at der blev iværksat en offentlig undersøgelse af det, som kaldes 'aerotoxic syndrom' (giftig luft-syndrom red.), som de mente kabinepersonalet havde pådraget sig.

American Airlines tog opgaven til sig, men fandt ikke beviser for luftforgiftning.

Flyselskabet udskiftede dog alligevel alle luftfiltre på flyet 'for en sikkerheds skyld'. En talsmand fra flyselskabet udtalte til The Telegraph, at flyet landede sikkert og fortsatte:

Annonce:

– Flyet blev mødt af paramedicinere, der undersøgte passagerne og besætningen. Ingen anmodede om yderligere lægebehandling. Vores vedligeholdelsesteam gennemførte en grundig inspektion af luftfartøjet, herunder testflyvning, og fandt ingen problemer.

Turist spiddet ihjel af elefant for øjnene af sin teenage-datter

Pilot angiveligt død af giftige dampe
I februar 2015 fastslog en retsmediciner, som undersøgte dødsårsagen hos Richard Westgate, pilot hos British Airways, at dampe, som cirkulerede rundt i fly, forårsagede 'alvorlig skade' ved piloter og besætning, som ofte fløj. 

Westgate havde selv hævdet, at han var blevet forgiftet af giftige dampe, som huserede i flyet, hvilket havde resulteret i en nærmere undersøgelse. Piloten døde i 2012.

De civile luftfartsmyndigheder, Civil Aviation Authority, fastholder dog, at tilfælde af røg eller dampe ombord på fly er sjældne, og at der ikke findes beviser for negative og langsigtede sundhedsmæssige påvirkninger.

Annonce:

De samlede hændelser har fået den unavngivne gruppe til at kræve, at man er mere opmærksom på problemstillingen i fremtiden, og at der installeres bedre advarselssystemer og luftmåling i flykabiner. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: