Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Glæde i Nordtyskland: Velkommen tilbage, danskere

Efter tre måneders grænselukning er grænsen mellem Tyskland og Danmark igen åben. Det vækker glæde på den anden side af grænsen, hvor danskerne har været savnet. Savnet har været gensidigt, for danskerne elsker Flensburg, da det er en by, man aldrig bliver færdig med.

Der begynder igen at komme danskere til Nordtyskland, og det er også godt nyt for grænsebutikkerne.
Foto: Hochzwei Dataserver
Der begynder igen at komme danskere til Nordtyskland, og det er også godt nyt for grænsebutikkerne. Foto: Hochzwei Dataserver
Følg Ferie

Der har manglet danske stemmer i Flensburgs gader og i grænsebutikkernes gange de sidste tre måneder, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland har været lukket på grund af Corona-pandemien. Og de danske turister har været savnet i vores naboland.

 - Normalt udgør danskerne 50 procent af vores kunder, og de forsvandt, To gange har vi måttet reducere i åbningstiden for at tilpasse os. Det har virkelig været en ny situation for os, for da man begyndte at tale om Corona, havde ingen forestillet sig, at det ville komme tæt på os, siger butikschef Sven Johannsen fra Scandinavian Park, som ligger ved Handewitt og er en af områdets store grænsehandler.

Normalt myldrer det med mennesker i Flensburg, men i foråret har der været tomt i gaderne.  

 - Danskerne elsker Flensburg, og mange kommer tilbage hertil, men der har ikke været mange mennesker i gågaden under nedlukningen, og det har ikke været så godt for byens mange butikker, restauranter og museer, siger Gorm Casper, der er turismeansvarlig i TAFF Flensburg.

Derfor var der stor glæde på begge sider af grænsen, da bommene efter tre måneders nedlukning igen blev åbnet.

 - Vi var rigtig glade for at se danskerne igen. Allerede i dagene før den officielle åbning begyndte vi at have flere danskere i butikken, og det er mit indtryk, at de er glade for at være tilbage, fortæller Sven Johannsen fra Scandinavian Park, der er tilbage på normal åbningstid, som i feriesæsonen er 24 timer i døgnet alle ugens dage.

Artiklen fortsætter under billedet...

Hos Scandinavian Park har de mærket effekten af de åbne grænser. Foto: Scandinavian Park
Hos Scandinavian Park har de mærket effekten af de åbne grænser. Foto: Scandinavian Park

Turist med mundbind
Selv om bommene igen er oppe, er det en anderledes virkelighed, som danskerne møder på den anden side af grænsen. I Tyskland skal alle bære mundbind i butikker og på restauranter, og man skal holde afstand på halvanden meter.

 - Hvis du går ind i butikker og restauranter, skal du have mundbind på, men det behøver ikke være de medicinske mundbind, du kan godt bruge et tørklæde. Men alt er åbent igen, så du kan nyde alle de ting, som du er vant til, siger Gorm Casper.

I Handewitt oplever butikschefen også, at der stort set er lige så mange danskere i butikken som sidste år ved samme tid, men Corona-pandemien har sat sine spor.

 - Normalt er vores kunder her i flere timer, men nu er de i butikken i kortere tid. Til gengæld køber de mere, og flere benytter sig af vores pre-order service, hvor de bestiller varerne på nettet og kun skal ind i butikken for at betale. Så leverer vi deres ordre ud til bilen. Det er en god løsning for dem, der gerne vil holde afstand, siger Sven Johannsen.

Han oplever ikke, at det er et problem at få kunderne til at tage masker på, når de besøger grænsehandlen, som i øvrigt også sælger masker.

 - Vi må tilpasse os, for det kommer til at tage tid, før vi er tilbage til normalen. Jeg tror ikke, det sker, før der fundet en kur eller vaccine mod Corona, siger han


 

Gode oplevelser i grænselandet
Selv om der skal et mundbind i bagagen, og man skal huske at holde afstand på halvanden meter, venter der stadig de danske turister mange gode oplevelser i det tyske grænseland: Billige varer i grænsebutikkerne, gode strande langs Flensburg Fjord, sightseeing og shopping i Flensburg, som har en historie, der er flettet ind i den danske.

 - Flensburg er Tysklands romby, og det stammer tilbage til den tid, hvor byen var dansk. Dengang lagde skibene fra Dansk-Vestinden til og lodsede sukker og rå rom fra plantagerne, som blev blandet op og forædlet her. Der var 200 producenter af rom i byen, fortæller Gorm Casper fra TAFF Flensburg, der er byens turistorganisation.

Smag på rommen i Romhuset på gågaden eller oplev historien på Rom-museet, der ligger i forbindelse med Søfartsmuseet ved havnen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Havnebyen Flensburg er beviset på, at det nordlige Tyskland er mere end kun grænsehandel. Foto: Heine Hilbrecht
Havnebyen Flensburg er beviset på, at det nordlige Tyskland er mere end kun grænsehandel. Foto: Heine Hilbrecht

Flensburg er kendt for sin havn, hvor man kan nyde de mange gamle skibe over en lokalbrygget fadøl på Hansens Brauerei eller selv stævne ud på Flensburg Fjord. Tag f.eks. turen langs Flensburg Fjord til Glücksburg Slot, som var Kong Frederik den 7.’s sommerresidens. På slottet er der også guidede rundvisninger.

 - Selv i en Coronatid er der masser af oplevelser for hele familien i Flensburg og omegn. Børnene vil elske Science Park Phäbomenta, hvor der venter 170 eksperimenter på at blive afprøvet. Man kan også bare gå gennem byen og nyde atmosfæren, foreslår den turistansvarlige.

Bliver man træt i benene, har Flensburg et væld af restauranter, barer og cafeer. I Tyskland er der modsat herhjemme ikke restriktioner på, hvornår serveringen skal stoppe.

 - Ligesom i Danmark har myndighederne håndteret Corona-krisen godt, så vi har haft en lav smittespredning. Derfor er der en forholdsvis lav risiko for smitte i Tyskland, og det betyder meget, når man skal vælge feriested, siger Sven Johannsen fra Scandinavian Park.
 

Læs mere om ferie i Flensburg og omegn her.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.