Annonce:
Annonce:

Guide: Sådan lander du et fly under et nødstilfælde

Pilot lærer dig at lande et fly i denne video

Se pilotens guide til flylanding her
Annonce:
Følg Ferie

Der findes den viden, som man gør brug af på daglig basis og så findes der den viden, som man håber aldrig at skulle gøre brug af.

Denne guide hører til sidstnævnte. Til gengæld kan den vise sig at være ret så afgørende – så det kan godt betale sig, at høre godt efter. Gør du det, vil du nemlig være i stand til, at lande et fly i en nødsituation.

Det hører heldigvis til sjældenhederne, men der kan opstå situationer, hvor et flys piloter er ude af stand til at lande et fly. De kan få hjertestop, blodprop eller blive uarbejdsdygtige af andre grunde. I så fald kan det være altafgørende, at nogen kan træde til og hjælpe flyet på fast grund.

Flyets autopilot kan sagtens klare det meste af flyvningen selv. Det forklarer pilot Tim Morgan, der står bag videoguiden.

Annonce:

– Den dårlige nyhed er at du stadig skal lande flyet og hvert flys cockpit er forskelligt, så du kan ikke forvente, at du ved præcis, hvor du kan finde de ting, du har brug for, skriver han som kommentar til videoen. 

Her er den mest instagrammede destination i verden

I selve videoen forklarer Tim Morgan, hvordan et Boeing 737 styres og guider dig gennem det meste af kontrolsystemet, så du lærer, hvordan du tilkalder hjælp via radioen og lander flyet så sikkert som muligt.

Meget sandsynligt scenarie
En ting er dog, at sidde foran en computerskærm og lære at lande et fly – noget andet er virkeligheden. For mon ikke de fleste ser det som et noget utroværdigt scenarie, at ganske almindelige flypassagerer skulle kunne lande et fly.

Dovne danskere: Halter langt efter med ferietræningen

Det gjorde det amerikanske tv-program,'MythBusters', som tilbage i 2007 lavede et forsøg, hvor programværterne skulle lande et fly. I første omgang blev værterne placeret i en flysimulator, hvor de skulle foretage en landing uden nogen kendskab til flyet eller cockpittet.

Annonce:

Forsøget gik galt – og værterne endte med at smadre flyet under landingen. Til gengæld var de i stand til foretage en sikker landing, da de gentog forsøget og en uddannet pilot instruerede dem via radioen.

Som resultat, kaldte de det for sandsynligt, at samme ting ville kunne ske i virkeligheden – så det tyder altså på, at selv ikke flykyndige mennesker med lidt hjælp kan lande et fly. I tilfælde af, at det lykkes dig, at lande flyet har piloten, Tim Morgans, et sidste råd:

– Snup en øl fra vognen og nyd en tur ned ad evakuerings-rutjsebanen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: