Her åbner Danmarks første røgfri strand

En cirka én kilometer lang strækning af Tisvilde Strand er fremover røgfrit område

En del af den populære strand Tisvilde Strand vil fremover være røgfrit område. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
En del af den populære strand Tisvilde Strand vil fremover være røgfrit område. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Badegæster på den private del af Tisvildeleje Strand vil fremover blive mødt af et skilt med beskeden 'Rygning på stranden er ikke tilladt'.

Dermed bliver denne del af Tisvilde Strand den første røgfri strand i Danmark.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Tisvilde Kystsikringslag ejer den cirka én kilometer lange strækning, og de har netop vedtaget, at deres strand skal være røgfri. Det sker i samme forbindelse med, at de melder sig ind i partnerskabet Røgfri Fredtid, der arbejder for, at børn og unge ikke begynder at ryge.

Det er fristende at lægge flotte feriebilleder på de sociale medier, men de kan fungere som en åben invitation til indbrudstyve. Foto: Colourbox Ferie Tænk dig om før du deler feriebilleder på Facebook

- Vi er overbeviste om, at gæsterne gerne vil kunne rode med fødderne i sandet, uden at der kommer cigaretskod op mellem tæerne. Især de mindste skal kunne lege ved stranden, uden at sandslottet bliver pyntet med skod, siger Lone Skou, bestyrelsesmedlem i Tisvildeleje Kystsikringslag, i pressemeddelelsen.

Vil inspirere
Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag Røgfri Fremtid, og begge steder er der tilfredshed med det nye tiltag.

- På den lange bane vil røgfri miljøer, også på strande, være med til at gøre rygning mindre synligt for børn og unge. De kan ellers nemt komme til at forbinde ferie, fritid og afslapning på stranden med rygning, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, i pressemeddelelsen.

Flere lande har allerede gjort strande røgfri. Det gælder f.eks. Sverige, Frankrig, Thailand og Spanien.

Nu hopper den første danske strand med på bølgen, og målet med det nye forbud er at holde skodderne fra sandet og forhindre, at især børn får røg i lungerne.

Klager over mangelfuld rengøring i danske sommerhuse fylder meget hos nævn. Foto: Colourbox Ferie Beskidte sommerhuse giver mange klagesager

- Med røgfri strand kan alle nyde sandet, stranden og vandet uden at blive udsat for hverken skodder eller røg. Vi håber, at tiltaget vil inspirere andre, så de mest populære strande herhjemme bliver røgfri – hvad enten de er offentlige eller private, siger Jette Juul Brun, programchef i TrygFonden.

Salget af cigaretter faldt i 2018 til det laveste niveau siden 1961. Her et foto fra Netto, som sidste år helt gemte smøgerne væk fra kundernes synsfelt. Pr-foto Samfund Cigaretsalget styrtdykker til laveste niveau siden 1961

Private viser vejen
Selv om den private strækning som nævnt kun er omkring en kilometer lang, kan tiltaget få stor symbolsk betydning.

- Det er et skridt i en retning, hvor normen er, at der hvor der kommer mange mennesker, og hvor der er børn og unge, er der ikke synlig rygning, siger Mette Lolk Hanak til DR.

Professor i tobaksforebyggelse hos Hjerteforeningen Charlotta Pisinger, som DR har talt med, håber på, at de private tiltag kan vise vejen for kommunal- og landspolitikere. Hun henviser til rygeforbuddets indførsel på restauranter og barer.

- Det var også private aktører, der handlede og indførte det på deres eget område, og efterhånden måtte politikerne indse, at det var det, som danskerne ønskede, siger hun til DR.

Da det er private grundejere, som har opsat skiltet, kan de ikke indføre et reelt forbud, da det er kommunen som myndighed, der skal gøre det.

Skulle man derfor vælge at ryge på stranden trods skiltningen, vil det ikke få konsekvenser.

143 kommentarer
Vis kommentarer