Her får du brug for adapter på rejsen

Ferie med smartphone, tablet og andre gadgets – sådan sikrer du strøm på rejsen

Selv om vi holder ferie, vil vi stadig gerne holde kontakt - det kræver strøm (Foto: Flickr/Michael Coghlan)
Selv om vi holder ferie, vil vi stadig gerne holde kontakt - det kræver strøm (Foto: Flickr/Michael Coghlan)

Skal ferien spenderes under eksotiske himmelstrøg, og medbringer du smartphone, tablet og andre elektriske gadgets, bør du være opmærksom på destinationens el-kontakter og spænding.

Energiselskabet NRGi guider dig her gennem standarderne på nogle af danskernes favoritdestinationer.

Se også: Skræmmende dukker hjemsøger skovområde i Mexico

Selvom mange af os tager på ferie for at opleve og slippe væk fra hverdagen derhjemme, vil vi helst undgå at mangle strøm til smartphone, tablet og kamera, når vi er af sted.

I Danmark bruger vi 230 V.

Tidligere brugte vi 220 V, hvilket også galt  en lang række andre europæiske lande. Årsagen til skiftet er at UK og enkelte andre lande brugte 240 V, og at vi kunne få en europæisk standard ved at alle skiftede til 230 V.

Siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben uden jord.

Apparater der er mærket til 220 V kan dog stadig anvendes.

I udlandet varierer både spænding og udseende af stik og kontakter.

Det er en meget anderledes velkomst, gæsterne får på Radisson Blu i Berlin. Ferie - 6. aug. 2015 - kl. 15:45 Tag elevatoren op igennem GIGANTISK akvarium midt i hotel

Ved nogle destinationer kan du uden problemer oplade dine elektriske apparater efter danske standarder, mens det andre steder er en god idé – eller ligefrem nødvendigt – at købe en adapter, der tager højde for en anden spænding eller type af elstik.

Energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard har lavet en oversigt, der viser forskellene ved de populære og de mere eksotiske rejsemål.

De populære feriemål

Spanien (Gran Canaria, Mallorca og Barcelona)
Spændingen er 230 volt ligesom i Danmark, og stikkene er også af samme udseende. En adapter er derfor ikke nødvendig.

Grækenland
Spændingen er 230 volt ligesom i Danmark. Dog kan der forekomme ældre stik og kontakter, der ikke passer til vores. Her kan man købe en adapter lokalt, såfremt det bliver nødvendigt.

Marlina Moreno bruger i dag det meste af sin tid med dyr i fokus. Ferie - 5. aug. 2015 - kl. 14:36 Eks-cheerleader og model starter velgørenhed for jungle-dyr

Tyrkiet
Spændingen og elstik er efter danske standarder de fleste steder. Dog kan der forekomme kontakter til tynde ben, hvor en adapter bliver nødvendig. Også her kan man købe en adapter lokalt.

Thailand
I Thailand er spændingen den samme spænding som i Danmark, men de bruger flade stik med tynde ben. Heldigvis kan kontakterne klare både flade og runde ben, så her behøver man ingen adapter.

Se også: Mekaniker afsløret af bilkamera – tog hyggetur på 320 km

USA (inkl. Hawaii)
I USA bruges både andre stik og en anden spænding. Spændingen er 110-120 volt, og stikkene er flade med to tynde lige ben. Det er derfor nødvendigt at købe en adapter hjemmefra eller købe i USA, der både tager højde for stikket og spændingen.

Australien
Spænding er 220-240 volt, men stikkene er trebenet med flade og skæve ben, så en adapter er nødvendig. Den kan købes i Australske lufthavne.

De eksotiske

Japan
Spændingen i Japan er 100-110 volt, men der benyttes to slags stik og stikkontakter – henholdsvis A og B, dvs. med og uden jord. Har du en amerikansk adapter, vil den dog kunne fungere til samtlige stik, eller du kan købe adapter i landet.

Se også: Se verdens største fly – lanceres i 2016

Vietnam
Vietnam adskiller sig fra de øvrige lande, da spændingen går fra 110-230 volt, og også stik og kontakter varierer rundt omkring i landet. Derfor er det nødvendigt at købe en universel adapter, der kan tage flere former for stik.

Sydafrika
Spændingen er 230 V, som vi kender det i Danmark. Til gengæld er elstik og kontakter med tre runde ben, og en større i midten, hvorfor man bør købe sig en adapter. Da landet selv importerer mange andre elektriske apparater fra udlandet, er det billigere at købe en adapter i Sydafrika.

Ferie - 3. aug. 2015 - kl. 16:22 TV: Dyrepasser helt rolig, da giftig kobra stikker af under fodring

Ustabilt og varierende elnet
Det er ikke kun spænding og stik, der er anderledes i udlandet. I nogle lande kan man også komme ud for hyppige strømafbrud, da elnettet har tendens til at blive overbelastet.

Derudover kan det i nogle få lande være svært at gennemskue, om spændingen passer til de medbragte elektriske apparater. Vil man helt undgå de udfordringer, anbefaler Benny Hebsgaard, at man medbringer en mobil solcelleoplader, der oplader tablets og mobiler uden at være afhængig af elnettet.

12 kommentarer
Vis kommentarer